Közélet

2010.12.26. 14:49

Karácsonyi borszentelés, vörös és fehér nedűk megáldva

Egy pohár forralt bor a csípős hidegben a marcali plébániatemplom előtt, ünnepi szalaggal átkötött fehér és vörösborok a kosarakban.

Vigmond Erika

Szentmise keretében János napi borszentelésre várta karácsony másnapján a bortermelőket Kiss Iván címzetes prépost, Marcali esperes–plébánosa. Viasszal gondosan lezárt, vagy fenyőágak közé csomagolt, de a termelő nevével címkézett borral teli üvegek is előkerültek a táskákból, díszes szatyrokból. Úgy harminc szőlősgazda, mintegy hatvan palack nemes nedűt sorakoztatott fel az áldásra.

A borszentelés az egyik marcali gazda, Bognár György szavalatával kezdődött. Az esperes–plébános borkultúráról illetve a keresztény vallásban is fontos szerepet betöltő szőlőtermesztésről és borfogyasztásról is beszélve, hogy továbbra is vidámítsa meg a szíveket: megáldotta a vörös és fehér nedűket. Egyúttal pihenést is kívánt a termelőknek, akik kora tavasztól késő őszig keményen dolgoznak, míg a boraik a pincékbe kerülnek.A megszentelt borokat később a szokás szerint a gazdák elosztják a hordókban tároltak között, hogy továbbadják az áldást. A hagyományoknak híven a szentmise után borkóstolót is tartottak.

Címkék#Marcali

Ezek is érdekelhetik