Közélet

2010.12.31. 07:00

Kiadós évzárás: szilveszteri pörgés a hotelekben

A családi kínálatok és a szilveszteri hosszú hétvégék gazdag programokkal kelletik magukat, s nem is sikertelenül.

Balassa Tamás

Az év teljessége borús képet mutat a turisztikában, de az év vége valamelyest kisimítja a ráncokat a somogyi szállásadók homlokán. A családi kínálatok és a szilveszteri hosszú hétvégék gazdag programokkal kelletik magukat, s nem is sikertelenül. Az ország emblematikus turisztikai célpontjainak telt házas év végi hajrájával nehéz vetekedni, de azért az ágazat somogyi szereplőinek sem kell szégyenkezniük. A Balatonnál nagy az érdeklődés az év utolsó napjainak kellemes eltöltésére, és délebbre is megtalálja a számítását a szállodások zöme. Az apartmankiadók nagy része visszajáró vendégkörre alapoz.

Hagyományosan lenge ajándéktógában int búcsút az óesztendőnek a Galerius népes közönsége, a különleges ókori viselet a szilveszteri partik védjegye a siófoki élmény- és wellnessfürdőben. Perjési Sándor igazgató arról számolt be, hogy a kétnapos karácsonyi szünet óta folyamatosan élénkül a forgalom. Nem okoz gondot a Tóga-party közönségének verbuválása sem, melyet részben a helybéli vendégek, részben a nyaraló- és apartmantulajdonosok vendégköréből sikerül megtenni. A svédasztalos estet neves musicalszínészekkel, latintánc-bemutatóval és hastánccal, bűvésszel színesítik a döntően 30-60 közötti korosztály ízlésének megfelelően. A terítéket 120 személyre csinosítják, amiben a kényelmi szempontokat is figyelembe vették.

Hosszabbított nyitva tartással üzemel ezekben a napokban a csokonyavisontai fürdő, amit megnyugvással fogadtak a dél-somogyi település turizmus iránt elkötelezett vállalkozásai.

Katz Zoltán, a Barcsi Turisztikai Egyesület elnöke, csokonyavisontai panziótulajdonos elmondta: elébe kell menni a vendégkör igényeinek: ez a vendéglátás. Márpedig a községben nincs más attrakció, ami a fürdővel versenyezni tudna. Ha az bezár délután négykor, mint rendesen, ez hátrányosan érintené a Csokonyavisontára érkezőket. Maholnap a fürdő este nyolcig várja a vendégeket.

Katz Zoltán apartmanjai elkeltek az év utolsó napjaira, egy nagyobb pécsi baráti társaság visszatérő vendégként ünnepli az évforduló napjait Csokonyavisontán. Már tavaly lefoglalták a szálláshelyeket. Az étterem hagyományos szilveszteri bulijára egyelőre tíz százalékkal kevesebb jegy fogyott, de az utolsó pillanatban is volt már érdeklődés. A malacsültes, vegyestálas vendéglátás filozófiája: legyen olyan gazdag, amilyennek a jövendőt kívánnánk, mondta a tulajdonos. A településen egyébként általában is elmondható, hogy a szállásadók életében ilyentájt nemcsak a péntek éjféli pukkanás okoz némi pezsgést.A nagyatádi Hotel Solár kedvező évet hagyott maga mögött, az év utolsó napjaira azonban az elmúlt évekhez képest kisebb forgalom jellemző. Nagyné Huszár Andrea igazgató elmondta: 2010-es év 55-60 százalékos kihasználtságot hozott, ami nem volt rosszabb, mint a tavalyi, s ez manapság már önmagában sikerként könyvelhető az ágazatban. A 3 napos szilveszteri időszakban eddig a telt ház volt az általános, most kétharmad alatti a kihasználtság. A félpanziós, fürdőbelépős csomag a svédasztalos, műsoros báli programmal azonban így is jó estét ígér a döntően dunántúli, vasi, zalai, veszprémi és pesti közönségnek, mondta az igazgató.

Több külföldi a Dél-Dunántúlon

A kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek és vendégéjszakák száma 2010 első tíz hónapjában az előző évhez viszonyítva lényegében változatlan volt, a szálláshelyek árbevétele folyó áron kismértékben emelkedett. A forgalom 72 százalékát képviselő szállodák vendégforgalma mind a tíz hónapban élénkült az elmúlt évhez képest. A külföldi vendégek számának kismértékű emelkedése a Nyugat-, Dél-Dunántúl és a Budapest–Közép-Duna-vidék turisztikai régiókban tapasztalható fellendülésnek köszönhető. A Balatonon eltöltött éjszakák száma 2010 első tíz hónapjában a külföldiek és a belföldiek esetében nyolc, illetve hét százalékkal esett vissza. A balatoni gyógyszállodák vendégforgalma 7 százalékkal csökkent, míg a wellness-szállodákban másfélszeresére nőtt a vendégéjszakák száma az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!