Közélet

2010.12.31. 07:00

Kiadós évzárás: szilveszteri pörgés a hotelekben

A családi kínálatok és a szilveszteri hosszú hétvégék gazdag programokkal kelletik magukat, s nem is sikertelenül.

Balassa Tamás

Az év teljessége borús képet mutat a turisztikában, de az év vége valamelyest kisimítja a ráncokat a somogyi szállásadók homlokán. A családi kínálatok és a szilveszteri hosszú hétvégék gazdag programokkal kelletik magukat, s nem is sikertelenül. Az ország emblematikus turisztikai célpontjainak telt házas év végi hajrájával nehéz vetekedni, de azért az ágazat somogyi szereplőinek sem kell szégyenkezniük. A Balatonnál nagy az érdeklődés az év utolsó napjainak kellemes eltöltésére, és délebbre is megtalálja a számítását a szállodások zöme. Az apartmankiadók nagy része visszajáró vendégkörre alapoz.

Hagyományosan lenge ajándéktógában int búcsút az óesztendőnek a Galerius népes közönsége, a különleges ókori viselet a szilveszteri partik védjegye a siófoki élmény- és wellnessfürdőben. Perjési Sándor igazgató arról számolt be, hogy a kétnapos karácsonyi szünet óta folyamatosan élénkül a forgalom. Nem okoz gondot a Tóga-party közönségének verbuválása sem, melyet részben a helybéli vendégek, részben a nyaraló- és apartmantulajdonosok vendégköréből sikerül megtenni. A svédasztalos estet neves musicalszínészekkel, latintánc-bemutatóval és hastánccal, bűvésszel színesítik a döntően 30-60 közötti korosztály ízlésének megfelelően. A terítéket 120 személyre csinosítják, amiben a kényelmi szempontokat is figyelembe vették.

Hosszabbított nyitva tartással üzemel ezekben a napokban a csokonyavisontai fürdő, amit megnyugvással fogadtak a dél-somogyi település turizmus iránt elkötelezett vállalkozásai.

Katz Zoltán, a Barcsi Turisztikai Egyesület elnöke, csokonyavisontai panziótulajdonos elmondta: elébe kell menni a vendégkör igényeinek: ez a vendéglátás. Márpedig a községben nincs más attrakció, ami a fürdővel versenyezni tudna. Ha az bezár délután négykor, mint rendesen, ez hátrányosan érintené a Csokonyavisontára érkezőket. Maholnap a fürdő este nyolcig várja a vendégeket.

Katz Zoltán apartmanjai elkeltek az év utolsó napjaira, egy nagyobb pécsi baráti társaság visszatérő vendégként ünnepli az évforduló napjait Csokonyavisontán. Már tavaly lefoglalták a szálláshelyeket. Az étterem hagyományos szilveszteri bulijára egyelőre tíz százalékkal kevesebb jegy fogyott, de az utolsó pillanatban is volt már érdeklődés. A malacsültes, vegyestálas vendéglátás filozófiája: legyen olyan gazdag, amilyennek a jövendőt kívánnánk, mondta a tulajdonos. A településen egyébként általában is elmondható, hogy a szállásadók életében ilyentájt nemcsak a péntek éjféli pukkanás okoz némi pezsgést.



A nagyatádi Hotel Solár kedvező évet hagyott maga mögött, az év utolsó napjaira azonban az elmúlt évekhez képest kisebb forgalom jellemző. Nagyné Huszár Andrea igazgató elmondta: 2010-es év 55-60 százalékos kihasználtságot hozott, ami nem volt rosszabb, mint a tavalyi, s ez manapság már önmagában sikerként könyvelhető az ágazatban. A 3 napos szilveszteri időszakban eddig a telt ház volt az általános, most kétharmad alatti a kihasználtság. A félpanziós, fürdőbelépős csomag a svédasztalos, műsoros báli programmal azonban így is jó estét ígér a döntően dunántúli, vasi, zalai, veszprémi és pesti közönségnek, mondta az igazgató.

Több külföldi a Dél-Dunántúlon

A kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek és vendégéjszakák száma 2010 első tíz hónapjában az előző évhez viszonyítva lényegében változatlan volt, a szálláshelyek árbevétele folyó áron kismértékben emelkedett. A forgalom 72 százalékát képviselő szállodák vendégforgalma mind a tíz hónapban élénkült az elmúlt évhez képest. A külföldi vendégek számának kismértékű emelkedése a Nyugat-, Dél-Dunántúl és a Budapest–Közép-Duna-vidék turisztikai régiókban tapasztalható fellendülésnek köszönhető. A Balatonon eltöltött éjszakák száma 2010 első tíz hónapjában a külföldiek és a belföldiek esetében nyolc, illetve hét százalékkal esett vissza. A balatoni gyógyszállodák vendégforgalma 7 százalékkal csökkent, míg a wellness-szállodákban másfélszeresére nőtt a vendégéjszakák száma az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!