Közélet

2010.12.30. 13:47

Kristálytiszta a hideg, nulla fok lesz a legmelegebb

Rendkívül hideg éjszakán vagyunk túl és a következő napokban sem túlzottan biztató a kilátás.

Harsányi Miklós

Csütörtökre virradó hajnalban Kaposváron mínusz 10,1 Celsius fokot mértek, Kisbárapátiban  mínusz 11-, míg Homokszentgyörgyön - 9,8 fokig süllyedt a hőmérő higanyszála. A Balaton parton valamivel enyhébb volt az időjárás: Fonyódon mínusz 8, Siófokon mínusz 7 fokot jegyzett fel a meteorológiai szolgálat.
Szakemberek azt mondják: térségünkben péntektől előreláthatóan kisebb enyhülés kezdődhet el. Elképzelhető, hogy a hőmérséklet legmagasabb értéke 0 fokig emelkedhet a megyében.



– Vasárnaptól újabb lehűlés kezdődik, s visszajönnek a kemény hajnali fagyok – közölte csütörtökön Horváth Ákos, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) siófoki obszervatóriumának vezetője. – Újabb enyhülésre legfeljebb a jövő hét csütörtökétől lehet számítani.
Pénteken reggelre észak felől megvastagszik a felhőzet, de csapadék nem várható. A gyenge légmozgásban helyenként sűrű ködfoltok képződhetnek.

Mínusz 8 és -13°C közé hűl a levegő, de néhol -15°C körüli értékeket is mérhetünk – áll a www.idokep.hu előrejelzésében. Napközben erősen felhős vagy borult idő valószínű, de este elkezdődik a felhőzet felszakadozása. Csapadékra nem kell készülnünk, de ismét lehetnek tartósabban ködös területek. Gyenge lesz a szél, a maximumhőmérsékletek 0 és -6°C között várhatóak.
A következő napokban elkerülik országunkat a frontok, főként helyi adottságok fogják meghatározni időjárásunkat; helyenként tartós ködfoltokra, a hóval borított tájakon kemény fagyokra készülhetünk. Vasárnap lehet részünk átmenetileg csapadékosabb időben.

Zord napra ébredünk

Ismét zord, téli napra készülhetünk: hajnalban kemény fagy várható és napközben is dideregni fogunk, ezért öltözzünk melegen, rétegesen! Bőrünk is könnyen kiszáradhat, gondoskodjunk a megfelelő hidratálásról, ápolásról – hívták fel figyelmünket a szakemberek. Azt tanácsolják: fogyasszunk vitaminokban gazdag ételeket, sok gyümölcsöt és zöldséget. Csütörtökön a reggel képződött köd néhol csak lassan oszlik majd fel, ezeken a területeken hirtelen nagymértékben lecsökkenhet a látástávolság, célszerű nagyobb követési távolságot tartani! Sokfelé télies, csúszós utak jellemzőek, mindig az útviszonyoknak megfelelően vezessünk, kerüljük a hirtelen fékezéssel járó helyzeteket! Aki még nem tette meg, mindenképpen cserélje le a nyári gumikat téli gumikra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!