Közélet

2010.12.08. 14:24

Leesett az álla, amikor meglátta, mi landol a házán - fotó

Nem mindennapi látványosság Gyékényesen: szerdán két gólya szállt le az egyik Rákóczi utcai ház tetejére.

Harsányi Miklós

– Decemberben még soha nem láttam gólyát a faluban – mondta Halász Józsefné gyékényesi olvasónk, aki fényképen is megörökítette a madarat. – A férjem épp a boltból jött haza, amikor meglátta a két gólyát.

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület munkatársa kérdésünkre elmondta: az elmúlt 3-5 évben több ehhez hasonló esetet tapasztaltak. Van olyan gólya, amelyik már az ötödik telét Magyarországon tölti. – Nem extra, s persze nem is megszokott a jelenség – magyarázta Orbán Zoltán. – Mindenesetre érdekes tendenciáról van szó.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Két gólya szállt le Gyékényesen
[/caption]
Nem tudni pontosan, hogy miért nem repülnek el a gólyák. Felvetődött, hogy a korábbi időszakban esetleg enyhébb volt a tél, s ezért nem költöztek el a gólyák, ám erre rácáfol a tény, hogy az utóbbi két évben is szigorú mínuszok tomboltak januárban, februárban.Az idén amúgy komoly nehézséget jelentett a hideg és a csapadékos június. Emiatt sok fehér gólya – az első fészekalj pusztulása miatt – pótköltésbe kezdett. Szakértők még a nyár végén valószínűsítették, hogy jelentősebb számú röpképes, de vonulásra nem alkalmas gólya marad az országban.


Felmérték a gólyákat

A fehér gólya 1901 óta védett faj Magyarországon – olvasható az Magyar Madártani Egyesület honlapján. Jelenleg fokozottan védett, pénzben kifejezett értéke 100 ezer forint. A gólya Európa-szerte veszélyeztetett faj, ezért a hazai jogszabály mellett több nemzetközi egyezmény is védi. Az első országos akció a fehér gólya védelmében az 1941-ben Hommonai Nándor által szervezett fészekszámlálás volt. A felméréseket a világháború után a Madártani Intézet, 1974-es megalakulása óta pedig az Magyar Madártani Egyesület szervezi hazánkban. A programba több száz önkéntest vontak be.

1958, 1963, 1968, 1974, 1979, 1984, 1989, 1994 és 1999 – ezekben az években tartottak országos gólyafelmérést. A felmérés célja, hogy pontos képet adjon a fészkelő gólyaállomány alakulásáról és a madarakat veszélyeztető tényezőkről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!