Közélet

2010.12.05. 17:00

Milliós tartozás: nincs pénz a gyerekek ebédjére

Fut a pénze után a marcali gyermekélelmezési központ. Az étkeztetés egyik felét a szülő kifizeti, azonban hiányzik az a pénz, amit az önkormányzatoknak kellene mellé tenni.

Vigmond Erika

Naponta úgy 1200 adagot főznek Marcaliban a GYÉK 2000 Kft. konyháján. Szociális és gyermekétkeztetésre szerződött a cég több önkormányzattal is, akik viszont anyagi nehézségeik miatt csúsznak a fizetéssel.

– A marcali önkormányzat például mintegy 19 és félmillió forinttal tartozik, utána a maga nyolcmillió forintjával Vése következik – mondta Gelencsér Róbert a GYÉK 2000 Kft. vezetője. – Összesen hat önkormányzat tartozik, van amelyik hónapok óta, az óvodai, iskolai, szociális étkeztetés díjával: ez összeadva 39 millió forintra jön ki. Azt sem mondhatom, hogy leállok a főzéssel, mert nem tudom kezelni a nagyfokú kintlévőséget.

A szülő kifizetik a rá eső részt, joggal háborodna fel az ajtómat verve, ha nem kapna enni a gyermeke – folytatta Gelencsér Róbert. Az a baj, hogy az önkormányzatok nem teszik mellé a másik felét, ami most nettó 296 forint gyerekenként. Azzal a pénzzel tartoznak, ami a rezsiköltséget, valamint a szociálisan rászoruló gyermekek étkeztetését jelenti, amit átvállaltak az önkormányzatok.Bertók László, Vése polgármestere arról beszélt: három falu – Vése, Nemesdéd, Varászló tartja fenn az iskolát. Mivel Vése a gesztor, ők szerződtek, s nekik is számláznak. Azonban, ha a többi település nem küldi a rájuk eső részt, nem tudják fizetni a teljes összeget. Tompa Boldizsár, Nemesdéd polgármestere arról beszélt: azon dolgoznak, hogy minden tartozást kifizessenek. Ahogyan jönnek a pénzek, úgy törlesztgetnek.

– Már ott tartunk, hogy máról holnapra élünk tűzoltómódszerrel – folytatta elkeseredetten Gelencsér Róbert. – Hogyan lehet így gazdálkodni, tervezni? Sehogyan sem. Négymillió forint folyószámla hitelt kell felvennem, hogy ne álljon meg a gépezet. A beszállítókkal folyamatosan tárgyalok: van pénzünk, csak nem nálunk van. Amint megkapom, megkapják ők is. Eddig még szó se róla, türelmesen várnak. Öt nagy szállítóval állok kapcsolatban. Azért csökkentettem le a számukat, hogy ne az legyen: mindenhol tartozást halmozok fel. Eddig például késedelmes fizetéskor nem számoltam fel a kamatokat az önkormányzatok felé. Azonban már akkora a tartozás, hogy kénytelen vagyok érvényesíteni, hogy legalább a banki hitelemet fedezze.

A gyerekek étkezését a nehézségek nem befolyásolják: fennakadás nincs, ugyanazt kapják, mint eddig. Legfeljebb most csak egy csokimikulás s néhány szem szaloncukor jut december 6-án az ebéd mellé, nem pedig télapócsomag, mint ahogyan a korábbi években megszokták.

Ezek is érdekelhetik