Közélet

2010.12.30. 17:28

Nem osztogatnak, fosztogatnak - ne dőljön be nekik!

Pénzvisszatérítés vagy értékes nyeremény átadása: általában ezzel a trükkel verik át az idős embereket. Csalók célpontjaivá válhatnak az egyedül élő nyugdíjasok – hívja fel figyelmet a rendőrség legújabb kampánya. A szórólapok somogyiak ezreihez juthatnak el.

Harsányi Miklós

– A faluban korábban hallottam, hogy ismeretlenek egy idősebb asszony pénzét akarták megszerezni – így Krizer Józsefné mernyei nyugdíjas. – Arra kérték, hogy váltson fel egy húszezrest. Mivel a hölgynek nem volt ennyi pénze otthon, gyorsan eltűnt a trükkös csapat.
Az átverések, súlyos lehúzások sora hosszan folytatható. Nemrég megírtuk: Csombárdon és Kaposváron okoztak kárt a trükkös tolvajok. Az első esetben minden indok nélkül a lakásán tízezer forintot kértek az idős hölgytől, akinek sikerült elterelni a figyelmét, s így több mint ötszázezer forintot loptak el tőle. A második alkalommal Kaposváron azzal keresett fel két huszonéves fiatalember egy idős asszonyt, hogy névjegykártyát hoztak a fia számára. Amíg elterelték a figyelmét, több mint 200 ezer forintot loptak el tőle.Megelőzés, védelem: ezt a cél szolgálja a rendőrség szórólapja, amit a napokban osztottak szét Somogyban.
– Az általános bűnügyi helyzetnek megfelelően az idős emberek sérelmére – a többi korosztályhoz hasonlóan – többségében vagyon elleni bűncselekményeket követnek el – tájékoztatott csütörtökön Bíró Gábor megyei rendőrségi szóvivő. – Ezek közül említést érdemelnek azok a lopások, melyek során az elkövetők a lakásukon keresik fel a sértetteket. Különböző módszerekkel elterelik a figyelmüket, s pénzt, értékeket lopnak el a lakásokból.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság a 2010-es évben a Megóvunk, avagy a bűnmegelőzés házhoz megy című kampány keretében mintegy 50 ezer szórólap segítségével hívja fel az idős emberek és hozzátartozóik figyelmét a köznyelvben "trükkös" lopásnak nevezett bűncselekményekre és azok megelőzésének módjaira.

Soha ne engedjen idegent a lakásba, mielőtt ajtót nyit, győződjön meg arról, hogy ki áll az ajtó előtt, pénzt csak a postás hoz – ilyen és ehhez hasonló jó tanácsok olvashatóak a tájékoztatóban. Domán Tibor, a kaposvári kistérségi polgárőr egyesület elnöke azt mondta: a lehető legszélesebb körben fel kell hívni az érintett kör figyelmét a veszélyforrásokra. A lelketlen tolvajok attól se riadnak vissza, hogy az idős emberek utolsó forintjait viszik el.
– Sajnos könnyen előfordulhat, hogy a meglopott nyugdíjas a következő hónapban nem tud fűteni vagy épp nem lesz elég pénze ételre – emelte ki. – Hiszékeny, s emiatt könnyen sebezhető az idősebb korosztály, a trükkös tolvajok visszaélnek a bizalmukkal. Ezért szerintem rendkívül hasznos a rendőrségi kampány.

Stikel János, a nyugdíjas szervezetek megyei szövetségének elnöke rámutatott: az idősek részéről megnyilvánuló jóindulatot használják ki a bűnözők.
– A magányos emberek potenciális célpontjai lehetnek a besurranó tolvajoknak – fejtette ki. –
Ezért lényegesnek tartom, hogy minden segítséget megkapjanak. Igen fontos a szemléletváltás: az eddiginél is jobban oda kell figyelnünk egymásra, szomszédjainkra.

Peszt Péter, a megyei polgárőr szövetség elnöke szerint visszatérően figyelmeztetni kell a veszélynek kitett korosztályt.
– A jó megjelenésű, megnyerő modorú, lehengerlő stílusú tettesek sajnos olykor sikerrel járnak – fejtegette. – Elég egy óvatlan pillanat, amíg elterelik az áldozat figyelmét, s máris övék a megtakarított pénz vagy egyéb más érték. Az alapszabály mindenki szívlelje meg: idegent ne engedjünk a lakásba.

Kopognak?

- A nyugdíjfolyósító, az egészségpénztár, a víz-, áram- és gázszolgáltató munkatársai senkinek nem visznek házhoz pénzt.

- Ellenőrizze a hivatalos személy igazolványát, szolgáltatóhoz, hivatalhoz, hatósághoz való tartozását.

- A csalók telefonon is próbálkoznak. Milliós nyereményekkel kecsegtetnek, amiért telefonfelöltő kártyát kell "csak" venni. Ne hagyja magát becsapni, a kártya azonosító számát akarják megszerezni.

- Szükség esetén hívja a rendőrséget a 107-es vagy 112-es általános segélyhívó számon.

- Ellenőrizze a hivatalos személy igazolványát, szolgáltatóhoz, hivatalhoz, hatósághoz való tartozását.

- A csalók telefonon is próbálkoznak. Milliós nyereményekkel kecsegtetnek, amiért telefonfelöltő kártyát kell "csak" venni. Ne hagyja magát becsapni, a kártya azonosító számát akarják megszerezni.

- Szükség esetén hívja a rendőrséget a 107-es vagy 112-es általános segélyhívó számon. -->

Ezek is érdekelhetik