Közélet

2010.12.30. 07:50

Orbán Viktor csak a 105-ik, Lamperth Mónika helyben nyert

Talán sosem volt még oktalanabb a parlamenti képviselői munka mérlegre tétele, mint az elmúlt különös fél év után. A kétharmados többség egyéni indítványokkal felpörgetett törvénykezésében a korábbitól eltért a szerepleosztás. Mégis: beszéljenek magukért a számok.

Balassa Tamás

Schiffer András nyerte az elmúlt valamivel több mint hét hónapos időszak aktivitási versenyét az Országgyűlésben. A Lehet Más a Politika frakcióvezetője 198 alkalommal szólt, és tíz perc híján 16 órát beszélt. És ebbe bőven belefért az egész frakció szájának leragasztása, amivel a szájkosár-törvényként emlegetett médiaszabályozás ellen protestált a zöld képviselőcsoport.  Feleennyi idő kellett a második helyezéshez a 181 alkalommal szóló Vágó Gábornak ugyancsak az LMP részéről. Tizenöt óránál több mondanivalója volt a jobbikos Gaudi-Nagy Tamásnak, aki 170-szer emelkedett szólásra. A tíz órás „álomhatárt” Volner János és Novák Előd (Jobbik) szárnyalta még túl. Mindössze 22 megszólalásával a 105. helyezés Orbán Viktoré, aki hat és fél órába sűrítette mondanivalóját (hosszra a kilencedik helyezés), közte a Nemzeti Együttműködés Programjának tavaszi egyórás és a jövő évi költségvetés őszi félórás expozéjával. A miniszterelnök máskülönben napirend előtti felszólalásokra fordította a figyelmét, és egy november végi ülésnapon azonnali kérdésekre is. Ekkor válaszolt Gyurcsány Ferenc elhíresült kérdésére, amit Miért fél Miniszterelnök Úr! címmel vezetett elő a volt miniszterelnök.

A magyar kormány kettővel ezelőtti elnökének egyébként mindösszesen ez a téma szerepelt a megszólalásai között e ciklusban, ötször szólt, ebből három egymást követő héten elutasította a helyettes válaszadó személyét 8, 10, illetve 7 másodpercben. Aztán következett a hírek élére került éles pengeváltás a két ellenlábas között. Gyurcsány pártbéli ellenpólusa, Mesterházy Attila a kormányfő nyomában, a 74. helyen áll a beszélők között, kétórányi mondandója volt tavasz óta. A semmitmondás fogalmát matematikai alapon sokan kimerítették az új T. Ház eddigi ülésszakaiban. A kormányzó pártszövetség, a Fidesz-KDNP frakcióinak tizenhat tagja nem kapott ihletet a szólásra az MSZP és a Jobbik két-két néma leventéje mellett. Szemléletes, hogy a lista végén a szocialisták doyenje, Gyurcsány Ferenc platformtámogatója, Vitányi Iván szerepel.

Az Országgyűlés honlapjának listázása szerint a 0 másodperces képviselőknél csak az egyesek az érdekesebbek. Illetve az egy 1-es: a fideszes Meggyes Tamás volt esztergomi polgármesternek eddig tartott igent mondania egy technikai kérdésre. Lezsák Sándor (Fidesz) követi egy tíz másodperces házalelnöki szómegadással.

Somogyból a az elmúlt hét hónapot fölényesen nyerte Lamperth Mónika kaposvári képviselő, frakcióvezető-helyettes egyedül majd annyit beszélt, mint az összes somogyi képviselőtársa együttvéve. A csaknem nyolcórányi megszólalás a teljes Háziversenyben is az abszolút hatodik helyet hozta. A képviselő alkotmányügyi bizottsági, alkotmányozási eseti bizottsági feladatai adták a hozzászólások java részét, s élénken foglalkoztatták a köztisztviselők és kormányhivatalnokok jogállásának, az Alkotmánybíróság státuszának kérdései is. Második a Jobbik soraiból nemrég kizárt Pősze Lajos lett, a képviselő igen aktív volt gazdasági-pénzügyi kérdésekben a devizahitelektől a körbetartozásokig. A harmadik legbeszédesebb Kolber István (MSZP) a költségvetés, a Nemzeti Összetartozás Napja és a választási eljárásról szóló törvény vitájában aktivizálta magát.

A KDNP színeiben fért fel a somogyi dobogóra a jogász Rubovszky György frakcióvezető-helyettes mint a mentelmi és öszszeférhetetlenségi bizottság elnöke, aki megszólalásaiban jobbára ezzel összefüggő szakmai kérdésekkel foglalkozik. A Fidesz háziversenyét Mátrai Márta frakcióvezető-helyettes nyerte, a képviselő az alkotmány-előkészítő eseti bizottság alelnökként vezérszónoklatot is mondott. Somogy egyetlen jelenlegi kormánytagja, Szászfalvi László (KDNP) egyház- és civilügyi államtitkár következik háromnegyed órával a sorban. 

Beszédes számok a parlamenti képviselők felszólalásairól

Képviselő

Frakció

Mandátum

Felszólalás

Idő

Ranglista

Heintz Tamás

Fidesz

1. e. vk.

11

41.09

170

Gelencsér Attila

Fidesz

2. e. vk.

8

17.51

246

Gruber Attila

Fidesz

3. e. vk.

14

39.30

175

Móring József Attila

KDNP

4. e. vk.

9

22.40

230

Szászfalvi László

KDNP

5. e. vk.

13

45.59

160

Karvalics Ottó

KDNP

6. e. vk.

1

2.19

359

Berényi László

Fidesz

területi

9

24.27

222

Mátrai Márta

Fidesz

területi

18

54.19

148

Rubovszky György

KDNP

területi

35

1.19.53

110

Kolber István

MSZP

területi

26

2.01.04

79

Lamperth Mónika

MSZP

országos

138

7.55.51

6

Pősze Lajos

Jobbik (függ.)

területi

31 (2)

2.45.11 (8.15)

56 (312)

Ezek is érdekelhetik