Közélet

2010.12.13. 18:29

Trágyalé ömlött a Balatonba, súlyos a szennyezés

Trágyával szennyezett csapadékvíz ömlött Látrány határában a Balatonba folyó Tetves-patakba a múlt héten – közölte hivatalosan a Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség.

Füleki Tímea

Kiderült az is: a hírportálunkon nyilvánosságot kapott szennyezés jóval jelentősebb mennyiségű volt az eddig feltételezettnél, a zöldhatóság mostani közleménye szerint ugyanis szemtanúk már két nappal azt megelőzően videofelvételt készítettek az erdőn át ömlő „fekália léről”, hogy azt szerkesztőségünk munkatársai észlelték.

Tomity Zoltán, a felügyelőség megbízott ellenőrzési igazgató-helyettese arról tájékoztatott: múlt hét szerdán kapták elektronikus úton a bejelentést a vízügyi igazgatóságtól, melyhez videofelvételt is csatoltak. Leírták: kedden észlelték az erdő gyérítését végző munkások, hogy körülbelül egy méter szélességben nagy mennyiségű „fekália lé” folyt az erdőterületre. Mint ismert: a 67-es út mentén azt lehetett látni, hogy munkagépekkel alakították ki a vájatot, melyből egy frissen árkolt, több száz méteres szakaszon a Tetves-patakba vezették a kétes küllemű, bűzös, habzó vizet.

– A területen a bejelentésnek megfelelően trágyával szennyezett csapadékvíz-elárasztás történt. A szennyezett víz a szemle időpontjában is folyt a 67-es út átereszén keresztül – közölte a zöldhatóság ellenőrzési igazgató-helyettese, Tomity Zoltán. Megállapították, hogy a bejelentés miatt ellenőrzött állattartó telep marha karámjain, féltetős beállóin és útjain átfolyó csapadékvizek áthaladnak egy homokbánya területén, és az elfolyó csapadékvizek trágyával szennyezettek.A sajtóközlemény szerint az állattartó telepet üzemeltető azt nyilatkozta: jelenleg nem megoldott a területükön átfolyó nagy mennyiségű csapadékvíz elvezetése.  A működtető szerint a telepen található közlekedési utakon időnként csoportosan kell szarvasmarhákat terelni, ebből kifolyólag előfordulhat, hogy „kis mennyiségű trágya kerülhet az elfolyó csapadékvízbe”... 

Precedens értékű lehet?

A környezetvédelmi felügyelőség vízmintákat vett, a laboratóriumi értékelés folyamatban van. A hatóság egyelőre nem közölt egyebet, így még az sem tudható, milyen szankciók várnak az esetleges felelősökre. A végeredmény nem csupán a konkrét szennyezés miatt érdekes. A somogytúri polgármester nyilatkozott úgy az ügy kapcsán: „tele van a hócipőjük” azzal, hogy a Balatonba látszólag bármit bele lehet engedni, miközben a törvény a tó védelmében az építkezések tilalmával „bünteti” azokat, akiknél nincs kiépítve a csatornahálózat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!