Közélet

2010.12.17. 17:25

Valódi régió a Balaton, mégis kakukktojás

Bóka Istvánt, Balatonfüred polgármesterét választotta új elnökének a Balaton Fejlesztési Tanács. A szervezet fél év szünet után látott újra munkához.

Fónai Imre

A Balaton közvetlenül lehessen kedvezményezettje az uniós forrásoknak – Bóka István szerint erre kell felkészülni a következő hétéves uniós költségvetési ciklus előtt. A balatonfüredi polgármester ezt pénteken Siófokon azt követően mondta, hogy kormánydelegáltként egyhangúlag elnöknek választotta a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT). A szervezet ezzel több mint féléves pauza után alakult újjá és kezdhet munkához.– Nagy munka vár a régióra, a tanácsra – bocsátotta előre Bóka István, aki 1999 és 2002 között már betöltötte a BFT elnöki tisztét. – Jogi értelemben véve továbbra is kakukktojás vagyunk, hiszen három valódi régió határvidékén működünk, igaz, azokkal ellentétben nem mesterségesen kialakított térségként, hanem valódi, együttműködő régióként a balatoni kiemelt üdülőkörzetben. Nem lemondva a valódi régió létrehozásáról, továbbra is fejlesztési régióként kell meghatározni magunkat.

Bóka szerint sürgősen középtávú fejlesztési programot kell alkotni, különös tekintettel a jövő év elején induló új Széchenyi-tervre. Az új elnök arról is beszélt: fontosnak tartja hogy megmaradjon és tovább dolgozzon a tanács munkaszervezete, a Balatoni Integrációs Kht.


Önálló régiót!

Balaton-régiót akarunk – ilyen feliratú kitűzőket osztogatott a pénteki siófoki BFT-ülés előtt Kőhalmi Balázs, a Balatoni Civil Szervezetek Szövetségének titkára. – Továbbra is kiállunk e lassan két évtizedes gondolat mellett – mondta kérdésünkre. – Jó néhány tanulmány született ez idő alatt, mely alátámasztja az önálló balatoni régió életképességét. A politika oldaláról azonban eddig nem volt rá fogadókészség. Így, három régió részeként nem részesül a Balaton-térség kellő fejlesztési forrásban, aminek következményeként lassan minden előnye odavész.

 

Ezek is érdekelhetik