Közélet

2011.01.27. 08:24

Könyvtárhálózatot rombol az olvasási igénytelenség

Kaposvár szűkíteni kívánja fiókkönyvtári hálózatát áprilistól. A csökkenő látogatószám miatt a jelenleg üzemelő tíz fiókkönyvtárából a tervek szerint kettő működik majd változatlan formában.

Márkus Kata

Négy csökkentett nyitva tartással várja az olvasni vágyókat, négy pedig jelenlegi épületében megszűnik, könyvállománya a közeli oktatási intézményekbe kerül.

– A Megyei és Városi Könyvtár 1992. január 1 óta működött Kaposvár és a Somogy Megyei Önkormányzat közös fenntartásában – tudtuk meg Répás Orsolyától, a városháza sajtószóvivőjétől. – A feladat finanszírozásában Kaposvár vállalta magára a városban működő 10 fiókkönyvtár és az olvasószolgálat fenntartását. Ez évente mintegy 50 millió forintjába került a városnak. A szűkített hálózat működtetésére 18 millió forintot fordít a város áprilistól.

Répás Orsolya szerint az olvasási szokások megváltozása a megyeszékhely bibliotékáját sem kerülte el. – Egy friss felmérés szerint – tette hozzá a szóvivő –, amelyet az Országos Széchenyi Könyvtár készített, a 15 év felettiek csupán szabadidejük négy százalékát fordítják olvasásra. Ezt támasztják alá az évről-évre csökkenő látogatószámok a kaposvári tékákban is. A legutóbbi vizsgálat szerint a 10 kaposvári fiókkönyvtárból 8-ban csökkent a látogatók száma. A szentjakabi részlegnél például egy év alatt 77-en iratkoztak be és vették igénybe a szolgáltatásokat, a toponári fiókkönyvtárnál pedig 26-an. A kaposfüredi fiókkönyvtárba 96-tal kevesebben iratkoztak be, mint egy évvel korábban. A megváltozott könyvtárhasználati szokásokhoz igazodva Kaposvár tehát változtat a fiókkönyvtárak működtetésén.

Toponáron csak a helyszín változik: a könyvtár a művelődési házba költözik. Kaposfüreden is megmarad a téka, de délutáni nyitva tartással, csakúgy mint Tüskeváron. A cseri fiókkönyvtár az építőipari szakközépiskolába, a Zrínyi utcai pedig a Gárdonyi Géza iskolába kerül át. A Füredi úti részleg könyvanyaga is egy közeli oktatási intézményhez kerül. Megmarad a szentjakabi és a répáspusztai részleg is, a 48-as Ifjúság útjai és a Petőfi Emlékkönyvtár pedig változatlan formában működik tovább áprilistól.

A tíz kaposvári fiókkönyvtárban 95 ezernél is több kötetet találnak jelenleg a látogatók – tudtuk meg Köpflerné Szeles Judittól, a Megyei és Városi Könyvtár igazgatóhelyettesétől. – A legtöbb könyv közül a 48-as Ifjúság úti és a Petőfi könyvtárban válogathatnak, ezek működnek majd változatlan formában áprilistól is. A legszerényebb állományt a répáspusztai és a szentjakabi fiókban tartjuk nyilván. A leglátogatottabb fióktékánk a Petőfi volt az elmúlt évben, a több mint 1800 látogató csaknem 62 ezer kötetet kölcsönzött ott egy év alatt. A tíz fiókkönyvtárunk 3785 regisztrált használója 142 ezernél is több dokumentumot vett kölcsön tavaly, a látogatók száma pedig megközelítette a 46 és félezret.



A kaposvári fiókkönyvtári hálózat átalakítása ötfős létszámleépítéssel jár a Megyei és Városi Könyvtárban. A megyei közgyűlés által jóváhagyott határozat szerint a fiókkönyvtárak április 1-i bezárását követően négy könyvtáros és egy takarító továbbfoglalkoztatására nincs lehetőség, ezért álláshelyüket meg kell szüntetni.

Az általunk megkérdezett fiókkönyvtárosok még nem sokat tudtak a tervezett átalakításról, ám a látogatók egyértelműen a szolgáltatás további működtetése mellett érveltek. Kecskeméti Melinda például havi rendszerességgel jár a Cseri úti fiókkönyvtárba, s azt mondja: nem szeretné, hogy bezárjon a téka. – Nem hallottam még ilyen tervekről – mondta. – A megyei könyvtár messze van, oda nem tudok bebuszozni. Ha az építőipariba kerülnek a kötetek, az elfogadható lenne számomra, csak nem mindegy, hogy ki lesz majd a könyvtáros.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!