Közélet

2011.01.29. 16:59

Mennyit ér majd a diploma? Campus-túra a munkaerőpiacra

Élénk érdeklődés kísérte a Kaposvári Egyetem (KE) szombati nyílt napját. Négy kar és seregnyi lehetőség várja a leendő hallgatókat: az előadás után campus-túrára hívták a résztvevőket.

Harsányi Miklós

Zoli tudja, milyen a jó egyetem! – az óriásplakátokról már ismert reklámarc köszönt vissza az auditórium bejáratánál. Pogácsa- és zsíros kenyér hegyek várták az úton megéhezett ifjakat, kvíz-játék és Maksa Zoltán show színesítette a rendezvényt. Tinik tömege vette be a nagytermet, jó páran családi, baráti kísérettel érkeztek. Lehőcz Gábor, a KE oktatási vezetője azt mondta: a négy – állattudományi, gazdaságtudományi, művészeti, pedagógiai – karnak pillanatnyilag csaknem 3000 hallgatója van.– Számos lehetőség közül választhatnak a fiatalok, az újdonságokról, változásokról pontos választ adnak kollégáim – magyarázta. – Hallgatóink 70 százaléka a dél-dunántúli régióban él, és most is jól látszik, hogy a felvételi előtt állók többsége somogyi, tolnai vagy baranyai.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Középpontban a Kaposvári Egyetem
[/caption]

Kereskedelmi és marketing területen új képzés indul el, sokan a művészeti, a gazdasági és a pedagógiai kar kínálatával ismerkedtek. A siklósi Szénási Bernadett szívéhez különösen közel áll a gyógypedagógia és a logopédia. Hasznosnak tartotta a szombati programot, különösen azt, hogy az előadást követően a felvételi-tanulmányi kérdésekről is szó esett. Magyar Milán ismerőseitől már sok jó hallott az egyetemről: a marcali fiú barátjával együtt kereste föl a rendezvényt.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Zoli nagyon tudja...
[/caption]

– Jó lenne bejutni az állattenyésztő szakra – adott bepillantást továbbtanulási elképzeléseiről. – Lovakkal szeretnék foglalkozni, a mezőgazdaságban képzelem el a jövőmet. Már csak abban reménykedem, hogy a felvételin elég pont jön össze.

Az se mellékes kérdés, hogy milyen körülmények között tanulhatnak, élhetnek a campusra járók. Az egyetemi túra során a vendégek megnézhették a kollégiumot – amelyik a vendéglátók szerint az ország egyik legolcsóbb intézménye –, s persze a változatos sportolási, szórakozási lehetőségről is szó volt...


Tudatosan készülnek a jövőre

Mennyit ér a diploma? – vetődik fel a pályaválasztás előtt álló ifjakban. Több végzős középiskolás is megpendítette: nem kizárólag a papírért hajt, hanem piacképes tudást, diplomát akar szerezni. Számos kutatás, elemzés, létezik e témakörben, Lehőcz Gábor szerint összességében kedvező a kép. A kaposvári egyetem hallgatóinak zöme egy-két éven belül állást talál magának.

Azt mondta: ma már egyértelműen kitűnik, hogy a fiatalok tudatosan készülnek a jövőjükre. Sokan foglalkoznak tudományos munkával és nagy erőket mozgósítanak az újabb képesítés megszerzésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!