Közélet

2011.01.08. 07:25

Múzeumot foglalhat a megye, kormányhivatal a dominó elején

Erős pénzügyi szorítás az egyik oldalon, a közgyűjtemények felbecsülhetetlen értéke a másikon. Ez a megyék működésének a dilemmái közül az egyik, s ha lehet mondani, még csak nem is a legfontosabb.

Balassa Tamás

A legnagyobb gondot valójában a sorrendiség kérdése veti föl, hiszen jelentős intézményfenntartóként a megyei önkormányzatok árva gyerekekről, idős emberekről, szakiskolás fiatalokról gondoskodnak többek között. Árva gyerekek vagy II. Ulászló 513 esztendős, éppen a minapi vízkeresztkor ünnepelt címeres levele a levéltárban: mi a fontosabb?

E lehetetlen dilemma egyre élénkebben foglalkoztatja a somogyi fenntartót is, miután az elmúlt évek sorozatos forráskivonásai miatt egyik konvergenciaprogramból a másikba esett. Aztán ősszel megérkezett a reorganizáció, vagyis a további ésszerűsítés. Felvetődött a somogyi közgyűjtemények, a könyvtár, a múzeum és a levéltár összevonásának a gondolata, ami kissé kapkodva került a közgyűlés elé novemberben, és a szakállamtitkárság fejcsóválása, valamint a törvények alapos átböngészése után plenárisan vették le a napirendről. Somogy azonban elindított valamit, a kiútkeresés elhallatszott a fővárosig.

Pénteken 19 megye elnökei és főjegyzői vettek részt a Nemzeti Erőforrás-fejlesztési Minisztérium által szervezett fővárosi fórumon. Vörös Tamás megyei főjegyző ezzel összefüggésben reményét fejezte ki, hogy megtalálják a megnyugtató megoldást a közgyűjtemények korszerű elhelyezésére, és a pénzügyi gondokra. Ugyancsak pénteken felkerült az önkormányzat honlapjára egy régi-új előterjesztés – melynek érkezését hetek óta rebesgeti a szakma –, miszerint a megyeháza a régi vármegyeházára költözik. Ez is elindítana valamit, egyfajta dominót: nagy költözés várható az év közepén.



Jövő héten a szakbizottságok tárgyalják, és támogatásuktól függően január 21-én dönthetnek a képviselők a Somogy Megyei Közgyűlés és hivatala elhelyezése című előterjesztésről. A határozati javaslat arra kér felhatalmazást, hogy a megyei önkormányzat a múzeumi funkciók részleges megtartásával visszaköltözhessen a régi megyeháza épületébe. Ez nem újkeletű elképzelés, a 90-es évek végén megfogalmazódott gondolat után először 2001-ben döntött úgy a közgyűlés, hogy a visszaköltözés lehetőségét megvizsgálja. Az épületre azonban egyik illetékes minisztériumban sem sikerült megfelelő kérőre találni. A gondolat azonban, hogy a „Megye Házának” épült és a „Közjónak” ajánlott, Fő utca 10. szám alatti Vármegyeháza épülete legalább részben visszanyerje eredeti funkcióját, azóta sem szunnyadt el, fogalmaz az előterjesztés.

A megoldást a januártól 14 hatóság szervezeti integrációját megvalósító megyei kormányhivatal jelenti. Több mint nyolcszáz tagú apparátusának nagy részét a Megyeházán helyezhetik el. Bérlőként vagy vásárlóként megjelenik tehát az állam, és ezzel a lendülettel elkezdődhet – az 1984-es tanácsi beköltözés után – a megyeházi apparátus visszaköltözése a sétálóutcai klasszicista épületbe. A múzeumi funkciók egy részét megtartanák: uniós pályázatok miatt két kiállítást, a természettudományit és a néprajzit még legalább öt évig fenn kell tartani. Ezekre az egyre eredményesebb, s az intézmény falai közé egyre több fiatalt becsempésző múzeumpedagógiai osztály nyert forrást mintegy ötvenmillió forint értékben.

Információnk szerint a régészeti látványtár hatvanmilliós pályázata viszont könnyen meghiúsulhat. Az előterjesztők szerint a közös múzeumi-önkormányzati hasznosítás kényszere akár pozitív modell is lehet. Mint írják, a feltehetően egyedülálló többcélú működés példaértékű lehet a területi közigazgatás számára, jól illeszkedik a megye újraépítésének megvalósításába és segíthet újragondolni más önkormányzati feladatok ellátását is.

A Közjónak ajánlott épület költséghatékonyságot növelő státusza akár már áprilisban, de legkésőbb június végén megpecsételődhet, mondják megyeházi forrásaink. Az elképzelés ellen nem emeltek szót a közgyűjtemények, vezetőik most sem nyilatkoztak, bíznak a fenntartó bölcsességében. Ez az opció tudomásunk szerint nem elvetendő, a megye közművelődési szakemberei eltökéltek Somogy kincseinek megőrzésében. Ezzel együtt az elgondolkoztató, hogy a három közgyűjtemény közül kettőben változik a vezetés. A közművelődés negyvenkét éves szolgálata után felmentését és nyugdíjazását kérte a Megyei és Városi Könyvtár igazgatója, Varga Róbert, és ugyancsak felmentését tölti Költő László múzeumigazgató.

A város által meghirdetett Rippl-Rónai évben a Rippl-Rónai Múzeum és a megyei igazgatóság vidéki egységeinek életét sorsdöntően érintő változások egyik eleméről már írtunk: Szennára tavaszig lakat került. Somogy első Európa Nostra-díjas néprajzi szabadtéri gyűjteményét a létszámgazdálkodás is rosszul érintette. Csökkenhet a létszám más vidéki tárlatoknál és a kaposvári múzeumban is, szintén értékőrzési gondokat vetve föl.



Forrásaink bíznak a somogyi vezetés jó döntéseiben, hiszen sehol sincs az megírva, hogy minden úgy jó ahogy van, mindennek változatlannak kell maradnia, hiszen akkor nem ünnepelhetnénk az 513 éves címeres levelet sem. A megvalósítás lendülete azonban – amit a politikán felül emelkedő szakállamtitkárság persze komolyan fékezhet – sokakban kelt aggodalmakat.

Jégkorszakkal búcsúzik a múzeum? – Az ÁNTSZ-épület is közgyűjtemény lehet

A Rippl-Rónai Múzeum épületének felmérése még az ünnepi időszakban is tartott. A tervek szerint a természettudományi és a néprajzi tárlat maradna, valamint a restaurátori és a néprajzi osztály: ez azonban még sokat változhat, amint a nagyterem sorsa is. Ez a jelenlegi elképzelés alapján önkormányzati hasznosításba kerülne. Utolsó kiállítása a Jégkorszak című lehet, amire nagyon készül a múzeum. A költözés a levéltár épületét és hatalmas, hasonlóan pótolhatatlan anyagát is érintheti, az ő áttelepítésük is komoly logisztikai feladat.

A megyeháza költözésével a közgyűjteményeknek megfelelő helyet keresnek, elsősorban természetesen olyat, ami megyei tulajdon, vagy ahonnan hónapokon belül kiköltözhet valamely kormányhivatali szakigazgatási szerv. Számolnak a Fő u. 101. szám alatti épületrésszel, vagyis a volt illetékhivatallal, valamint az ÁNTSZ által használt, de négyötöd részben megyei önkormányzati tulajdonú Fodor téri irodaházzal. Emellett minden ingatlant figyelemmel kísérnek, amely felszabadul, ha a Csokonai u. 3. szám alatti megyeházi épületet az államigazgatás átveszi.

Mindezek – természetesen lépcsőzetes – megvalósítása azt is eredményezi, írja a dokumentum, hogy Kaposvár belvárosában 2-300 méter sugarú körben létrejöhet egy koncentrált közigazgatási centrum. A megyei önkormányzat vezetése tárgyalásokat folytat az illetékes kormányzati szervekkel, a megyei kormányhivatal vezetésével. Keresik a központi és a pályázati források bevonásának lehetőségét, megkezdték a tanulmánytervek előkészítését.
A reorganizációs csomagba csak hetekkel ezelőtt került költözés költségei nyilván jósolhatatlanok, egyelőre 100 millió forintot kér az előterjesztő a sétálóutcai épület elavult elektronikus és informatikai hálózatának felújítására.


Cikkgyűjteményünk a megyei múzeumról
----------------------------------------------------------------------

Őrlángon a múzeumok: fűtésszámla emeli a belépőjegy árát
Kossuth apánk is kiváncsi volt a tűzugrásra és Gauguinre
Egymilliárd forintra biztosították Rippl-Rónai festményeit
Rippl-Rónai francia barátai és milliós ősfák a múzeumban
Nagybánya, a magyar Firenze
Centenáriumát ünnepli a megyei múzeum

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!