Közélet

2011.01.19. 07:50

Városi tévékkel keresi az együttműködést a Somogy

Százhat településen látják jelenleg a Somogy Televízió műsorát megyénkben. 2,5 éves terv válhat valóra a következő hetekben, amely gyorsabb és színesebb néznivalót ígér.

Czene Attila

– Hány televíziós szerkesztőség készít műsort manapság Somogy megyében?
– Fogós kérdés, fogalmam sincs róla. Ma már a legkisebb településeken is mutatnak valamilyen műsort kábelcsatornán; beteszik a képviselő-testületi ülésekről készült videót, fölhívják a figyelmet a rendezvényeikre. A média vérkeringésében részt vevő stúdiók száma húsz körül lehet - számol Kresz László, a Somogy TV főszerkesztője.



– A Somogy Televízió műsora hány településen látható?
– 106 településen vagyunk jelen. Kaposváron optikai kábelen jut el a lakossághoz a műsor, élőben. Vidéken egyórás csúszással látják a Híradót, oda interneten jutnak el a jelek. Néhány helyre még DVD-n küldjük az anyagokat.

– Azt hallani, hogy a Somogy Televízió sorra elfoglalja a városi tévéket.
– Már 2,5 évvel ezelőtt, amikor Budapestről Kaposvárra jöttem, az volt a terv, hogy a Somogy Televízió váljon igazi megyei tévévé. Legyen 6-7 nagyobb település, ahol van olyan együttműködő partnerünk, aki a vonzáskörzetből is szállít híreket a műsorainkba.

– S most jött el az idő?
– Nincs köze ennek a médiatörvényhez, a pártpolitikához. A balatonboglári képviselő-testületi ülésen, amelyen vita alakult ki, elmondtam, hogy nem rátelepedni akarunk a helyi tévére, hanem együttműködést ajánlunk föl. Tudom, hogy az embereknek az adott településen a helyi hírek a legfontosabbak. A helyi televíziók programját azonban színesíthetik, gazdagíthatják a Somogy Televízió által gyártott műsorok. Mint ahogyan a mi műsorunk is fontosabb, érdekesebb lehet a helyi tévéktől átvett anyagok által. Nem elnyomni, hanem kiegészíteni akarjuk őket. Igazi műhelymunkát szeretnék.

– Vannak kedvező tapasztalatok?
– Balatonboglárról, Balatonlelléről, Barcsról, Fonyódról, Marcaliból és Nagyatádról eddig is érkeztek anyagok hozzánk. Minőségi váltást jelentene azonban, ha ezek az esemény napján, frissen érkeznének a híradóba, s a Somogy Televízióban, valamint a partnereinknél látni lehetne még aznap este. Az elmúlt időszakban volt probléma abból, hogy az anyagok napokat csúsztak.

– Merre terjeszkedne még a Somogy Televízió?
– Legalább a siófokiakkal és a barcsiakkal szeretnénk még hatékonyabb együttműködést.

– Kaposvár?
– A megyeszékhelyen is egyre nézettebb a Somogy Televízió. Ezen a héten fogunk bekerülni a Digi tévé csomagjába. A Vidanetnél analóg és digitális adásban is fogható már régóta a műsorunk.

– Milyenek a technikai lehetőségek?
– Nem kedvezőek. Sok a különálló kábelszolgáltató, és a hálózatok nincsenek összekötve. Emiatt mindegyikhez külön-külön kell eljuttatnunk a jelet. Most számunkra egyedül Barcs környéke fehér folt, az összes többi nagy kábelszolgáltatónál ott vagyunk. Tervezzük, hogy még az idei év elején oda is eljutunk.

– Mit ajánlanak a somogyi nézőknek?
– A megyében a legtöbb saját készítésű műsort eddig is mi gyártottuk, tizenhármat. Tervezünk egy politikamentes, kötetlen beszélgetős műsort a mindennapi élet fontos dolgairól. Nyitni szeretnénk a sport felé, ezt céloztuk meg a Balasporttal való szerződéssel. S elindult az együttműködés a Csiky Gergely Színházzal. Ezen a héten szombaton elindul a Gyermek-mesék, vasárnap pedig a felnőtteknek szóló, Verselő című sorozatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!