Közélet

2011.02.27. 11:15

Bizalmi munkák megadóztatva, nem sikálhatják el a bírságot

Egymást jelentgetik fel az irigy szomszédok? Nem lehet elsikálni a büntetést – akár százezer forint bírságot is kaphatnak azok, akik nem jelentik be a háztartási alkalmazottat.

Harsányi Miklós

Takarítónők, kertészek sokasága vállal alkalmi munkát Somogyban, amúgy több szakember szerint nem igazán jött be a cselédadóként emlegetett adórendszeren kívüli kereseti forma. Januárban országosan csupán 300-an kerültek a rendszerbe, Somogyban 17-en léptek be.

– Három gyerek és két munkahely mellett a takarítás egyszerűen már nem fér bele a napi rohanásba – kezdte egy középkorú kaposvári asszony. – Így korábban nem maradt más vissza, minthogy a hétvégén összekapta magát a család apraja-nagyja és közösen raktunk rendet. Ez ment hosszú időn át. Csak ezzel a módszerrel lehetett megoldani, hogy normális állapot uralkodjon a lakásban. Ez viszont hihetetlenül időtrabló dolog, így a kézenfekvő megoldást választottuk: felfogadtunk egy takarítónőt.

Nagyjából háromszáz háztartási munkát vállaló alkalmazott dolgozik – legalábbis az országos adatok szerint. Csupán ennyien kerültek a hivatalos rendszerbe, ám több gazdasági szakértő szerint csalóka ez a szám. A gyakorlatban ennek a sokszorosa vállalhat munkát. S mi lehet a háttérben? Az előírások alapján ugyanis nem kell adót fizetniük keresetük után a házi munkából élőknek, amennyiben a munkaadójuk bejelenti őket és havonta befizeti az ezer forintos regisztrációs díjat. Na, ez az, amit gyaníthatóan sokan "elfelejtenek"....

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Sokan bízzák gyermeküket bébiszitterre
[/caption]

– Alkalmanként három és fél ezer forintot fizetünk az amúgy munkanélküli hölgynek, aki nálunk takarít – folytatta a portálunknak nyilatkozó asszony. – Ez a megoldás elfogadható számunkra, ekkora összeget még megengedhetünk magunknak. Amennyiben különféle adó vagy díj rárakódna a szolgáltatásra, gyorsan elgondolkodnék az egészen. Az ötezer forint már sok lenne, ekkor kénytelen-kelletlen búcsút mondanák a takarítónőnek. Aligha kellene bizonygatni: ez rossz lenne neki és persze mi sem járnánk jól.

Kertészek, takarítók sokasága dolgozik a szakmában. Tavaly augusztus közepétől szabályozzák a háztartási munkát. Adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatásnak minősül a természetes személyek között háztartási munkára létesített jogviszony. S mit soroltak ebbe a törvényalkotók? Nos, igen széles a skála. Lakástakarítás, főzés, mosás, vasalás, gyermekek felügyelete, házi feladat tanítás, otthoni gondozás és ápolás, házvezetés, kertgondozás – kizárólag ez tartozik a háztartási munkába, tudtuk meg Fülöp Esztertől, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kaposvári sajtóreferensétől.

– Abszolút bizalmi állás a miénk; épp olyan, mint a sofőrök munkája – jegyezte meg egy ifjú kaposvári takarítónő, aki évek óta a szakma egyik megbecsült tagja. Jómódú családokhoz bejáratos, gyakran fél napon át egyedül van a lakásban, sok milliós értéket bíznak rá. Soha nem volt gondja a megbízóival, akik hálásak, hogy minden alkalommal patikatisztaságúvá varázsolja a családi fészket. A takarítónő korábban azt hitte: egyszerűbbé válik az adminisztráció és nem kell annyit vacakolni senkinek a bejelentéssel.

Amiről pedig nem baj, ha nem feledkezik meg senki. Egy feketén végzett vasalás, bejelentés nélküli mosogatás vagy a külön órát adó pedagógus, súlyos következményekkel járhat. A foglalkoztatót akár százezer forintos büntetéssel suhinthatják meg.
– Most akkor ezzel az emberek rosszindulatára apellálnak? – bosszankodott egy kaposvári üzletember. – Azt várják egyesek, hogy egymást jelentgetik majd fel a szomszédok? Nem hiszem, hogy ez lenne a megoldás. A józan gondolkodású emberek átlátnak az ilyesmin és nem hagyják átverni magukat.A vállalkozó, akinek népes családja van, nem érti, hogy miért kell az életben normálisan működő dolgokat agyonszabályozni. Nem hivatalosan egyébként már a rendszerváltás előtt is dolgoztak takarítók, bejárónők: igaz, akkor jóval kevesebben lehettek, mint manapság. És nem csak jómódú jogászok, magánvállalkozók engedhették meg maguknak a külső segítséget.

– Amúgy abszolút nem foglalkoztat a büntetés – reagált a bírsággal kapcsolatos hírekre a vállalkozó. – Bárki ide jöhet hozzánk, csupán annyit lát, hogy egy asszony segít a háztartási munkába. Miért is ne tehetné? Én nem akarok senkit se átverni, de az már végképp felháborító, hogy egyes hivatalok és a politikusok olyan dolgokban turkálnak, amelyhez nincs túl sok közük. Ne húzzák le az emberekről már a tizenötödik bőrt...
 
Mulasztási bírságot kaphatnak

– A foglalkoztatót háztartási alkalmazottanként havonta ezer forint összegű regisztrációs díjfizetési kötelezettség terheli – számolt be Fülöp Eszter, a NAV munkatársa. –  Ennek összege független attól, hogy az adott hónapon belül hány napon történt a foglalkoztatás.

A regisztrációs díj megfizetése társadalombiztosítási ellátásra való jogosultságot nem keletkeztet, a háztartási munkára alkalmazott személy nem minősül biztosítottnak. Az alkalmazott a munkavégzéséért járó bevétel összegéről igazolást kérhet a foglalkoztatótól. A foglalkoztató százezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható, akkor ha bejelentési, regisztrációs díjfizetési kötelezettségének nem tesz eleget.
Fülöp Esztertől tudjuk: Somogy megyében tavaly augusztusa óta összesen 46 bejelentés érkezett, ebből az idén 17 darab volt. Négy foglalkoztató 23 alkalmazottat jelentett.

Nem esik le a gyűrű

– Nem esik le a karikagyűrű az ujjamról, ha mosogatni kell – válaszolta kérdésünkre egy vezető beosztású nő. – Anyagilag viszont megtehetem, hogy hetente 5-6 ezer forintot kifizessek a takarítónőnek. Tisztességesen dolgozik, becsületes teremtés, csak jót mondhatok róla. Bevallom: kicsit elkényelmesedtem az utóbbi időben, ám mégsincs lelkiismeret furdalásom, hogy más besegít a házartási munkába. Dolgoztam már épp eleget otthon. Kifejezetten jólesik, hogy kicsit lazíthatok...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!