Közélet

2011.02.28. 07:52

Egy utolsó slukk és vége? A szokás és a leszokás rabjai

Az éttermekben és a kocsmákban is tilos lesz a dohányzás, ha a képviselők elfogadják a módosítást.

Balassa Tamás

Leteszi a garast a füstmentes nyilvánosság mellett a kormánytöbbség, hétfőn terjesztik a Parlament elé a nemdohányzók védelméről szóló jogszabály szigorítását. Lesz, aki a beterjesztők közül leteszi a cigarettát is. A kaposvári Heintz Tamás biztosan. A társadalmi egyeztetést, és az eddigi mindig győzedelmeskedő dohányipari lobbit kerülendő egyéni indítványként került a Ház asztalára az előterjesztés. A tizenöt kormánypárti képviselő közül Heintz vasárnap fogalmazta hétfői negyedórás expozéját, s azt mondta: nem beszél a levegőbe. Egy hét múlva már füstölögni sem fog oda.

Heintz Tamás a hét közepétől már Kaposváron szervezi a társakat az orvosok és a pedagógusok között, hiszen e két társadalmi csoport fellépésének jelentős példaértéke lehet. De a háziorvos-képviselő akár egyedül is odaáll a hét végén a kaposvári kórház tüdőgondozójának orvosa elé, hogy a leszokáshoz segítséget kérjen. Sok évtizedes dohányzás után ugyanis szigorúan páciensként vesz részt a programban. Azért nem tette le már pénteken, a sajtótájékoztató után a cigit, mert akkor a hét végén már nem lehetne kimutatni a vérében a szénmonoxidot, márpedig a képviselő dokumentált leszokást akar. A parlamenti vitákat azonban már az előrehozott szabálykövetés jegyében nikotinmentesen tervezi, hiszen a Tisztelt Ház dohányzóit is nyílt térbe kényszeríti majd a júliustól életbe lépő jogszabály.

Munkahelyeken és nyilvános közintézmények zárt tereiben, így az éttermekben és a kocsmákban is tilos lesz a dohányzás, ha a képviselők elfogadják a módosítást. Ezzel felzárkózunk a tiltó nyugati államok legkeményebb példaadói közé, ahol öt-hét éve tilos a nyilvános terek befüstölése, s mégsem ment csődbe a vendéglátóipar. Sajtóhírek szerint Angliában például jobban szeretnek inni az emberek annál, hogy csődbe menjenek a pubok. Lehet, hogy Magyarország sem reménytelen hely ebből a szempontból. Az általunk megkérdezett vendéglátósok azt mondták – név nélkül, hiszen nekik minden vendég egyformán kedves, nem akarnak senkit megsérteni –, hogy a szabályt betartják, bármi is legyen. A kocsmáros azonban igencsak aggódott, hiszen a törzsközönségében aligha jelenik meg a nagycsaládos és a kismama: a brit példa ilyet is eredményezett.

Kertész Rezső, a Kisosz somogyi társelnöke szerint hatástanulmány és szakmai egyeztetés megelőzhette volna a törvényjavaslatot, ami derült égből villámcsapásként éri a vendéglátósokat.
– A vidéki vendéglátás már ezer sebből vérzik, a költségek egyre magasabbak, a forgalom egyre kisebb, így már most is szűk árréssel dolgoznak a kisebb egységek – mondta Kertész Rezső. – A nagy forgalmú városi, fővárosi éttermek biztos nem érzik meg a dohányzás tiltását, s talán még erősödnek is tőle, de a kis presszók, kocsmák egy részének biztosan leáldozik ezzel a lépéssel.

A társelnök abban bízik, hogy a spanyol vagy az ír szabályozáshoz hasonló szigorítás előtt beszél a szakmával a döntéshozás, mielőtt az ágazatot ilyen mélyen érintő korlátozást hozna. Ez esetben lehetőség lenne az ésszerű kompromisszumra. Máskülönben viszont nem lesz idő még arra sem, hogy átépítéssel nyílt, de mégis védett dohányzótereket alakítsanak ki az egységek előtt vagy mellett.A dohányzás tiltása világszerte trend, a hatásait azonban általában eltérően ítélik meg. A hazai kormánypártok úgy érvelnek, hogy amíg a jövedékiadó-kieséssel mintegy 320 milliárdot veszít a költségvetés, addig 350-380 körüli az egészségesebb országban a megtérülés. A szaldó pozitív tehát, szögezi le Heintz Tamás, aki szerint fontos, hogy ne haljanak meg 18 percenként a dohányzás káros hatásai miatt Magyarországon. Évente 28 ezer embert veszít így az ország. A programot a lakosság 86 százaléka támogatja, ami kétharmados dohányzás mellett különösen elgondolkodtató.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!