Közélet

2011.02.08. 19:08

Elbocsátó pénztári maradás? Félelem a kormányhivatalokban

Egy somogyi kormányhivatalnok úgy tett nyilatkozatot a magánnyugdíj-pénztári jogviszonya megtartásáról, hogy pénzügyi szakemberként számolt az elbocsátásának hatásaival is, mivel úgy hallotta, magas körökben iktatják a kormánnyal szembe menő magánzókat.

Balassa Tamás

A somogyi kormányhivatal határozottan cáfol, és légből kapottnak tartja az összeesküvéselméletet a közszolgálatiak szakszervezete is.
Fehér József főtitkárnak nincs tudomása arról, hogy a közszolgálati dolgozóknak retorziókkal kellene számolniuk a magánnyugdíj-pénztári döntésük miatt. Szerinte azonban ez a lehetetlen kombináció is rávilágít arra, hogy az indoklás nélküli elbocsátás intézménye rendkívüli romboló hatásokat fejt ki az ágazatban.

A főtitkár az elmúlt 20 évben nem látott még ilyen rossz hangulatú közigazgatást, mondta portálunknak kedden este. De nem elbocsátások tömege, hanem a létbizonytalanság, „a pszichoterror”, az indoklás nélküli elbocsátásoktól való félelem miatt nagy a feszültség. Meggyőződése, hogy az Alkotmánybíróság (AB), amely kedden is tárgyalta a  témát, napokon belül megsemmisíti az indoklás nélküli felmentés uniós normákkal is ellenkező jogszabályát.

– Minden okom megvan arra, hogy ebben az ügyben magabiztosan nyilatkozzak – mondta a szakszervezeti vezető –, arra viszont nem számítok, hogy az AB visszamenőlegesen semmisíti meg a jogszabályt.
A Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének (MKKSZ) főtitkára hozzátette: a Gyurcsány-kormány 12 ezer köztisztviselői álláshelyet szüntetett meg az ágazatban indoklással. Nem érti, hogy ha a jogszabály lehetőséget ad az indoklásra, miért ragaszkodott a kormány ehhez a durva megoldáshoz.

Korábban 2000-2500 elbocsátást helyeztek kilátásba, ebből az év végén az MKKSZ tudomása szerint 800-1000 közötti történt meg. Fehér József szerint ez nem váratlan, különösen a vezetői körben, hiszen minden kormány a zsákmányának tekinti a közigazgatási vezetői állásokat.
– Nincs viszont két garnitúrája, jobb- és baloldali a magyar közigazgatásnak – mondta a főtitkár. – Az üzemszerű, folyamatos munka nem engedi a nagyobb elbocsátást. Amit a Bajnai-kormány örökül hagyott, az a minimumlétszám.A főtitkár szerint ennek igazolására elég megnézni a megszaporodott feladatköröket, az elrendelt és kifizetetlen túlórákat. Ezek miatt a közigazgatás a legnagyobb „törvénysértővé” vált a közelmúltban.
– Üres ígérethalmaz maradt a bürokrácia csökkentése, és ez nagy baj. Hallatlan adminisztrációval jár a bérhez, kompenzációhoz kötődő nyilatkozathalmaz kitöltése, igazolások, iktatások, oda-vissza papírozás. Iszonyatos a bürokrácia, amint söralátét helyett kamion kell az adóbevalláshoz is... – mondta Fehér József.

Utasi Tamás, az MKKSZ somogyi titkára a megyei tapasztalatokról kiegészítésül elmondta: a félelemmel, a munkához ragaszkodással naponta találkozik. Ezért ha valakit indoklás nélkül elbocsátanak, mindenképpen pereljen, mert a diszkriminációs hivatkozással a munkáltatót terheli a bizonyítás. A munkát aligha lehet visszakapni, de a jogos kártérítés elérhető. Az elbocsátottak ugyanis sokat veszthetnek, mert aligha tudják kamatoztatni speciális szaktudásukat a versenyszférában.

Indoklás nélkül: egy eset

A Somogy Megyei Kormányhivatal létszáma az idén várhatóan nem fog csökkenni, válaszolt portálunk kérdésére a főigazgató kedden. A kormányhivatal keretei között január elsejétől a mai napig egyetlen kormánytisztviselő jogviszonya szűnik meg indoklás nélkül, mivel a kormányhivatal szervezése kapcsán felajánlott kinevezés módosítást nem fogadta el. Neszményi Zsolt közleménye leszögezi: a magán-nyugdíjpénztári nyilatkozatot tett kormányhivatalnokok és a munkahely biztonsága között semmilyen jellegű összefüggés nem áll fenn.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!