Közélet

2011.02.08. 17:29

Elutasított kárigények, nem mindenkinek jár a kátyúpénz

A kátyúk okozta kárt évente ezer autós próbálja meg kifizettetni, ám a járműtulajdonosok több mint fele egy fillért se kap.

Harsányi Miklós

Nem kellően dokumentált kárhelyszín, hiányzó fényképfelvételek, pontatlanul megjelölt  kárösszeg – a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége szerint leggyakrabban emiatt csúsznak le a kártérítésről a gépkocsivezetők.

Mikor lesznek kátyúmentes utak? Somogyi sofőrök tízezrei azt várják, hogy legalább a durva úthibákat eltüntetik az útfenntartók. Térségünkben ugyanis évről évre meglehetősen sokan szenvednek kisebb-nagyobb kárt. A vétlen autósok hosszan csatározhatnak, amíg pénzüköz jutnak. A károsultak duplán ráfizetnek: az anyagi veszteségen kívül az ügyintézés komoly próbatételt okoz nekik.

A képlet egyszerű: ha a járművezető nem tudja minden kétséget kizáróan bebizonyítani, hogy a bajt a megjelölt úthiba idézte elő, akkor az út kezelőjétől nem kap semmiféle kártérítést. Pécsi Norbert, a Magyar Közút szóvivője kedden kérdésünkre közölte: tavalyelőtt 94 kárbejelentés érkezett társaságunkhoz Somogyból. Ebből mindössze kilenc nem volt jogos. Tavaly  csökkent a bejelentések száma, összesen 62 darab kárigényt regisztráltak. Ebből 38 volt jogos, hárommillió forintnál kevesebbett fizettek ki. Idén nyolc bejelentés érkezett: ezek közül négyet elfogadtak, három ügyintézése még folyamatban van. Egyet elutasítottak.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Idén nyolcan tettek kárbejelentést
[/caption]

Szakértők azt mondják: a változékony téli időjárás miatt robbanásszerűen megnőhet a kátyúk száma. Járműipari és a biztosítási szakemberek szerint ez pedig azt jelenti, hogy egyre több károsult fordul majd segítségért.
– Ha valaki 80 kilométeres sebességel belehajt egy nagyobb kátyúba, rossz esetben akár a kormányt kiránthatja a gépkocsivezető kezéből – így Cziráki Ferenc kaposvári autószerelő. – A pórul járt autós felkészülhet a komoly kiadásokra. Egy baleset után károsodhat a futómű, elhajolhat a lengőkar vagy eltörhet az első rugó. A kicsit viseltesebb kitámasztó gömbcsuklók kiszakadhatnak a helyükről.

A biztosítási alkuszok szövetségének adatai szerint évente csaknem ezer autós igyekszik elismertetni kárigényét. Azt tanácsolják: az autós készítsen minél több fényképet a baleset helyszínéről, s ha komolyabb kár történt, hívjunk rendőrt. Pécsi Norbert, a Magyar Közút szóvivőjétől tudjuk: társaságukhoz tavaly több mint 3000 kárbejelentés érkezett be. Ennek mintegy fele volt jogos. Így csaknem 60 millió forintot fizettünk ki a károsultak számára.– A kátyúkár igényeket mindig az adott út kezelőjénél kell benyújtani – részletezte. – Amennyiben a társaságunk által üzemeltetett 30 ezer kilométeres úthálózaton kátyúkár éri a közlekedőket, akkor kárigényüket a Magyar Közút Nonprofit Zrt. illetékes megyei igazgatóságain lehet bejelenteni. A benyújtott adatok alapján munkatársaink megvizsgálják és nyilvántartásba veszik a káreseményt, egyúttal kitöltenek egy kátyúkár bejelentő lapot, az űrlap letölthető a weboldalunkról. A bejelentést személyesen vagy e-mailen is megtehetik társaságunknál. A káreset bejelentése után az üzemmérnökségünk megvizsgálja az ügyet. Amennyiben társaságunk elismeri az eset jogosságát, akkor a szerződött biztosítónkhoz továbbítjuk az bejelentést.

Pécsi kiemelte: a károsultnak igazolnia kell, hogy a kár ott és úgy következett be, ahogy ő bejelenti. Tehát, minél alaposabb bizonyítással áll elő, annál gyorsabb és egyszerűbb az ügyintézés. Kaposváron évente körülbelül 10 esetben fordulnak kátyúkár miatt. Répás Orsolya, a városháza szóvivője közölte: a károsultaknak jogos igény esetén fizet a város. Ez évente eléri a kétmillió forintot. 

Felmérik a kátyút

A városgondnokság minden évben – a tél végén – felméri a  kátyúk számát és ütemtervet készít azok felszámolására, javítására. Bank György, a Kaposvári Közterület-Fenntartási Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: az eső, a hó és a jelentős hőingadozás az aszfalt utak legnagyobb ellensége. Kaposváron jelenleg 100 kisebb kátyú lehet, s legalább két-háromszor ennyi helyen fordulhat elő útsüllyedés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!