Közélet

2011.02.19. 07:33

Harmincezer köbméteres földmozgás a kórháznál

Gödrök, árkok, daruk, teherautók: a Pólus tömbösítési program nagyságrendjéhez mérten az építési munkák is jelentősek a kaposvári kórház területén. Amint várható volt, a kisebb-nagyobb kellemetlenség nélkülözhetetlen velejárója egy ekkora beruházásnak.

Balassa Tamás

Jelentős a zaj- és a porterhelés, és a közműkiváltások miatt előfordulnak hosszabb-rövidebb, többnyire előre tervezhető üzemszünetek, tájékoztatta portálunkat a projektmenedzsment pénteken, hozzátéve, továbbra is nagy szükség van a betegek és a munkatársak megértésére. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a parkolás lehetősége minimálisra csökkent az északi telken, várakozni inkább a déli területen lehet. A forgalmi rendet a jövő héten véglegesítik.

A 12,4 milliárd forint értékű tömbkórházi építkezéshez éppen két hónapja adták át a munkaterületet a kivitelező konzorciumnak. A tényleges kivitelezés december 27-én kezdődött, azóta felpörögtek az események. Az épülő északi tömb helyén lebontották a mozgásszervi rehabilitáció, a vérellátó és a nephrológia épületét, s megkezdődött a munkagödör földkitermelése. Az építkezés rövidesen alapozással folytatódik, s akkor lehet majd látni, mekkora területen összpontosul majd a kórház nagy része az átadást követően. Ezen a részen kiváltották az egykori fűtési távvezetéket, a gyenge- és erősáramú villamos kábeleket, a villamos távvezetéket, a szennyvízcsatornát és a medikai gázhálózatot.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A sok zaj és a por próbára teszi a közeli lakók türelmét
[/caption]

A leendő D-tömb helyén hatalmas kráter látható, innen már mintegy nyolcezer köbméter földet termeltek ki a majdani mélygarázs és az alapozás miatt, tudtuk meg Sánta Csabától, a Hérosz Zrt. főmérnökétől. Az alap megerősítéséhez kőzúzalékkal és kaviccsal töltik föl a területet. Az alapozás utáni szerkezetépítéshez két toronydarut állították föl; további három építi majd az északi tömböt. Ugyanitt kiváltották már a víz-nyomóvezetéket, a villamos- informatikai és telefonkábeleket. Elbontani e helyről a büfét kellett.Sánta Csaba elmondta: a bontáskor különös figyelemmel járnak el a jogszabályokban foglaltakra. A vasanyag felvásárlóhoz kerül, a hasznosítható gépészeti berendezéseket, például a radiátorokat díjmentesen átadták a kórházi üzemeltetők, valamint a Kapos Kistérségi Szociális Szövetkezet részére. A bontott faanyagokat szociálisan rászorulókhoz juttatták el. A többi bontási törmeléket – amiből összesen 4800 köbméter keletkezett – válogatás és aprítás után a talajstabilizáláshoz, útalaphoz használják. A haszontalan sitt a szeméttelepre kerül.

Megtudtuk: összesen mintegy 30 ezer köbméter földet emelnek ki, várhatóan 10-12 ezret töltenek vissza a kertrészek kialakításához. A közműkiváltások során még mindig kerülnek elő eddig nem ismert, feltáratlan szakaszok. Mintegy 1,5 kilométer víz-csatorna közművezetéket, 1-1 kilométer orvosi gázvezetéket és erősáramú kábelt, valamint 1,5 kilométer gyengeáramú kábelt váltanak ki összesen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!