Közélet

2011.02.09. 07:00

Hiányos a kisebbségi leltár, felőrlődtek az örmények

A négyből két képviselő lemondása miatt megszűnik az örmény kisebbségi önkormányzat.

Fónai Imre

Az országos alelnök szerint ellehetetlenítette siófoki szervezetük működését a város önkormányzata. A siófoki polgármester szerint azonban még nem is tárgyalt a támogatási kérelmükről a képviselő-testület.

Emlékezetes: már a siófoki örmény kisebbségi önkormányzat megalakulása is „visszhangosra” sikeredett, hiszen Aján Gergely, aki korábban hasonló testületet vezetett, sőt, az országos örmény önkormányzatnak is elnöke volt, azt állította: a siófoki örménység egyetlen tagja sem szavazott októberben a mandátumot szerzett négy helybéli hölgyre.

A négy, októberben megválasztott örmény kisebbségi képviselőt a Kilikia Kulturális Egyesület támogatta. Elnöke, Serkisian Szeván, az országos örmény önkormányzat alelnöke azt mondta: – A helyi politika sajnos közbeszólt, holott a négy siófoki hölgy már lelkesen szervezni kezdte a programjaikat. A város önkormányzatától azonban azt a tájékoztatást kapták: úgy állítsák össze költségvetésüket, hogy abban csak az állami támogatást szerepeltessék, városi támogatásra ne számítsanak, mert nincs bizalom irántuk a városvezetés részéről. Meg vagyok döbbenve, ilyennel másutt sehol sem találkoztam az országban. Hogyhogy nincs bizalom? Ezt előre osztogatják Siófokon? Ha majd nem csinálnak semmit és jövőre egy fillért sem kapnak a várostól, az jogos lehetne. De már előre ellehetetleníteni őket?! Négy hölgyről van szó, akik ebben a helyzetben nem kívánnak „harcolni”, inkább visszaadják a mandátumukat.
– Sajnos, mivel nincs, aki helyükre tudna lépni, ezzel Siófokon feloszlik az örmény kisebbségi önkormányzat – tette hozzá. – Az állami támogatás gyakorlatilag semmire sem lenne elegendő. Bezzeg a cigány önkormányzatot országos szinten is kiemelkedő mértékben támogatja Siófok. Úgy tudom, az előző örmény elnök, Aján Gergely „aknamunkája” is kellett ahhoz, hogy a város így álljon az említett négy hölgyhöz. Lejáratta őket a városvezetés előtt, holott amikor ő volt az elnök, akkor például olyan erdélyi gyerekek nyaraltatására költötte a városi támogatást, akik nem is örmények.

Balázs Árpád siófoki polgármester cáfolta, hogy ellehetetlenítenék az örmény kisebbséget. – A kisebbségi önkormányzatok támogatása alapvetően állami feladat – szögezte le Balázs Árpád. – Ha azonban közérdekű városi feladatot is ellátnak, akkor arra támogatási kérelmet nyújthatnak be és azt megtárgyalja a képviselő-testület. Erre azonban még nem került sor, nem is kerülhetett, hiszen csak a hónap végén fogadjuk el a város költségvetését. A városháza infrastruktúrája egyébként ettől függetlenül is a rendelkezésükre áll. A cigány önkormányzatot valóban jelentős mértékben támogatjuk, hiszen közfeladatokat is rájuk bíztunk, így a lakhatási támogatás szétosztását, konfliktushelyzetben segítségnyújtást; egész más az a közeg, amelyben ők dolgoznak.– Nem lepett meg, hogy hamar végük lett – reagált Aján Gergely, a siófoki örmény kisebbségi önkormányzat korábbi elnöke. – Joggal gondolja az országos alelnök, hogy akár én is állhatok a háttérben, hiszen részletesen tájékoztattam a történtekről a polgármestert épp úgy, mint például Szászfalvi László államtitkárt. Még októberi megalakulásuk előtt megkeresett egy hölgy és elmondta, munkanélküli lett, és nekik megélhetési célból is fontos, hogy örmény kisebbségi önkormányzat alakuljon Siófokon. Együttműködést ajánlott, én összehívtam a korábbi örmény kisebbségi vezetőket és egyértelműen elutasítottuk. Azt mondta a hölgy, nem baj, összeszedik majd a kellő számú szavazót így is. Egyetlen siófoki örmény sem voksolt októberben; sajnos, ezt megengedi a rossz törvény. Mi közben civil szervezetet alakítottunk, így képzeljük el a hagyományok ápolását. Ami pedig az erdélyi gyerekek korábbi balatoni nyaraltatását illeti: az örmények által alapított három erdélyi város egyike, Gyergyószentmiklós Siófok testvérvárosa, onnan jöttek örmény származású fiatalok. De az erdélyi örménység anyanyelve magyar, ezt nyilván az alelnök úr nem tudja. Magyarrá váltunk ott az idők folyamán, három ''48-as tábornokot is adtunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!