Közélet

2011.02.24. 07:00

Hiányszakmák: még csak tanulják, de már megélhetnek belőle

Akiknek nem jár a pénz, az hiányzás vagy rossz tanulmányi eredmény miatt nem kaphatja a juttatást.

Márkus Kata

Nem egy somogyi középiskolás lépett elő családfenntartónak az elmúlt egy évben. Ők azok, akik valamilyen hiányszakmát tanulnak kiváló eredménnyel, s ezért havi akár harmincezer forintos ösztöndíjat is kaphatnak az államtól. Ha e mellé még havi húszezer forintot fizet a gyakorlati képzőhelyük, az ötvenezer forint számos családban a megélhetést jelenti. Nem csoda hát, ha a szülők egyre inkább érdeklődnek az iskolákban: miként bírhatnák rá gyereküket, hogy rendszeresen járjon iskolába, és nem mellékesen minél jobb tanulmányi eredményt produkáljon.

Éppen egy éve indult útjára az a program, amelynek keretében a hiányszakmát tanuló diákok tíz és harmincezer forint közötti ösztöndíjat kaphatnak, ha 2,51 feletti a tanulmányi átlaguk, nincs tíznél több igazolatlan órájuk, s nincs folyamatban ellenük fegyelmi eljárás. Valamennyi régióban tíz hiányszakmát határoz meg évente a regionális fejlesztési és képzési bizottság. Ezek a Dél-Dunántúlon jelenleg a hegesztő, a kőműves, a gépi forgácsoló, a gazda, a szerszámkészítő, az ács, állványozó, a burkoló, a karosszérialakatos, a villanyszerelő és az elektronikai műszerész.

A kormány kétmilliárd forintot biztosított a program megvalósítására 2010-ben, és mivel felfutó rendszerű támogatásról van szó, az idén már 3,44 milliárd forintot biztosít a Munkaerőpiaci Alap e célra. Egyes somogyi tapasztalatok szerint nem feleslegesen.

Ha jól választják meg időről időre a hiányszakmákat – mondta el érdeklődésünkre Horváth Miklós, a kaposvári Eötvös műszaki szakközépiskola igazgatója –, akkor feltétlenül sikeres lehet a program. Most kezd elterjedni a szülők és tanulók között, hogy érdemes a megjelölt szakmát választania és jól tanulni. Nem ritka, hogy tőlünk kérnek tanácsot, miként bírhatnák rá gyereküket, hogy ha eljön otthonról, akkor tényleg az iskolába menjen a gyerek. S már azt is tapasztaljuk, hogy a munka és tanulmányi fegyelmet is pozitívan befolyásolja a működő rendszer. Nálunk 232 diák lenne jogosult az ösztöndíjra, közülük 171-en kapnak. Akiknek nem jár a pénz, az jórészt hiányzás vagy rossz tanulmányi eredmény miatt nem kaphatja a juttatást.A gazdaság által igényelt szakmákban tavaly ősszel már 22 ezer tanuló vett részt a programban országosan, közülük több mint húszezren ösztöndíjat is kaptak. A többiek pedig felzárkóztató képzésben vettek részt. A legtöbb ösztöndíjas a dél-alföldi régióban, míg a legkevesebb a közép-magyarországiban volt. A legnépszerűbbnek a kőműves szakképesítés bizonyult, mintegy 4200 tanuló jogosult a támogatásra. A gépi forgácsoló, villanyszerelő, hegesztő, szakács szakmák országosan szakmánként mintegy kétezer tanulót vonzottak az ösztöndíj révén. A kaposvári Eötvösben például nagyon jól teljesített a hegesztő és a gépi forgácsoló szakma.

Agócs Attila igazgatótól megtudtuk: a kaposvári építőipari szakképző iskola és kollégium 375 tanulója közül 146 a hiányszakmát tanuló ösztöndíjas. Közülük ténylegesen 102-en kapják a havi juttatást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!