Közélet

2011.02.18. 06:55

Keresztelés csata után? Kitört a névháború Balatonberényben

Henger park, vagy Külhonban élő magyarok parkja? Ez a nagy a kérdés a balatonberényi közterület elnevezéséről.

Vigmond Erika

– Ez a Henger park – állította határozottan az egyik balatonberényi, akit a vasúttal szemben, a tó-parti közpark nevéről kérdeztünk. Mások nem voltak ilyen egyértelműek, volt, aki csak vasúti sétányként emlegette, a beszélgetéshez csatlakozó másik helybeli fiatal, a parkban álló emlékmű feliratára hívta fel a figyelmet: miszerint ez a Külhonban élő magyarok parkja.

Az emlékmű a Svájcban élő, balatonberényi Nyers István kezdeményezésére készült, az 1956-os forradalom 50 éves évfordulóján avatták fel, különböző országok mint Svájc, Ausztria, Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Svédország, Norvégia, Ausztrália, Németország és Magyarország adományainak segítségével. A közparkot a balatonberényiek egy része viszont Henger parkként aposztrofálja: Henger István után, aki ötven éve - mai elnevezéssel az első jegyzője volt Balatonberénynek, s hozzáfűződik a park kialakítása is.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A parkban álló emlékmű
[/caption]

 – Testületi határozat nincs az elnevezésről – mondta Horváth László balatonberényi polgármester. – Azonban a rendelettel jóváhagyott, önkormányzati törzsvagyonban Henger park néven van nyilvántartva a szóban forgó közterület. Kaptunk egy kérést a Henger családtól, hogy hivatalosan is mondjuk ki: legyen Henger park a köztiszteletben állt Henger István emlékére. Majd Nyers Istvántól is levelet kaptunk, amelyben azt kéri, hogy az emlékmű feliratában is jelzett elnevezésnek megfelelően a Külhonban élő magyarok park névről határozzunk. A testület elismerte Henger István községért tett áldozatos munkáját, de a kérelmet nem támogatta. Nyers István kérését pedig még nem tűzte napirendre. A névválasztási kérdést körbejárva az derült ki: az emlékmű nem is az, amiről korábban határozat született és nem is azon a helyen áll, ami eredetileg ki volt e célra jelölve.
 – Korábbi testületi határozatokból kerekedett ki, hogy az eredeti elképzelés az emlékműre egy döntött, nagy Magyarország térkép volt, amiről egy helyi művész makettet is készített – folytatta Horváth László. – Ezt fogadta el az akkori testület, amit a képzőművészeti lektorátushoz is beadtak, s egyúttal határoztak arról is, hogy a Béke parkban lesz a helye. Azt nem sikerült kideríteni, hogy mégis hogyan került a másik közparkba, s lett időközben más a formája. Erről semmilyen határozatot nem találtunk. Azonban már évek óta a köznyelv szerinti Henger parkban áll, az ünnepségeket is ott tartjuk, s nem is gondolkodunk abban, hogy áthelyeztessük.

A balatonberényiek is megosztottak a névválasztásban, portálunkat is megkeresték már emiatt, s a fórumokon mindig felmerül a téma: ha már egyszer odakerült az emlékmű rajta a Külhonban élő magyarok parkja felirattal, legyen ez a neve a közterületnek. A falu másik fele, akik ismerték és szerették az egykori jegyzőt, viszont ragaszkodnak a Henger park elnevezéshez. A képviselők most abban gondolkodnak, hogy a tények ismertetésével, jogi állásfoglalást kérnek az önkormányzat jogászától, hogy végre véget vessen a név-vitának.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A lakók szerint a vízbe nyúló kerítés rontja a kilátást
[/caption]

Balatoni kerítésvita: Balatonba nyúlik a kerítés

A lakossági fórumokon az is felvetődött, hogy a parkban sétálva, rontja a balatoni kilátást a tóba nyúló kerítés. Az önkormányzat már többször jelezte a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságnak a panaszt. A magánterület tulajdonosai az ingatlanuk oldalkerítését hosszabbították meg vagyonbiztonsági okokból 1,5-3 méter hosszan a tómederbe. A kerítések  létesítése semmilyen hatósági jogszabályba nem ütközik, de  az igazgatóság hozzájárulása kell. Az önkormányzat kérte, hogy amennyiben szükséges, folytassák le a megfelelő eljárást. Eddig még nem kaptak választ.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!