Közélet

2011.02.08. 07:00

Macskajaj: túl veszélyes a kétmillió kóborló házi kedvenc

A kóbor macskák irtják a védett madarakat és emberre veszélyes betegségeket is terjesztenek.

Varga Andrea

Szakemberek becslése szerint akár kétmillió is lehet a hazai kóbor macskák száma, az általuk okozott természetvédelmi kár pedig több százmilliós. A kóbor macskák többek között irtják a védett madarakat, ugyanakkor az emberre veszélyes betegségeket, élősködőket is terjesztenek. A kismamáknak például érdemes alaposan megnézni a homokozót, ahol csemetéjük játszik, hiszen a macskaürülékkel terjedő élősködő férgek fejlődésben való visszamaradást, vakságot vagy idegrendszeri problémákat is okozhatnak csemetéjüknél. Érdekes, hogy míg a kutyákra vonatkozik az összeírási, veszettségoltási kötelezettség, a házimacskákra nem.

A kóbor macskák a vadmacskákra is veszélyesek. A jelenség nem somogyi, mint azt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől megtudtuk, hanem Európa szerte jellemző: egyre kevesebb a vadmacska, s ennek egyik oka a házi kedvencek által terjesztett macskabetegségek, illetve házimacskákkal történő hibridizáció. Hazánkban ismert populációja él a Dráva mentén.

Toldi Miklós, a Dráva Szövetség elnöke elmondta: egyre kevesebb a ritka és védett (természetvédelmi értéke 50 ezer forint) vadmacska a Dráva menti erdőkben. A vadmacskák februárban párosodnak, és jó eséllyel az erdőkben tanyázó házimacskákkal, ezt genetikai állományuk megsínyli (összehasonlításképpen: 100-500 hektáron néhány vadmacska él csupán, míg a házimacska hektáronkénti állománysűrűsége településenként 3-4 egyed, de ennek akár százszorosa is lehet).

Toldi Miklóstól tudjuk: nyaranta sok macska kiköltözik az erdőkbe, mezőre, eszik a madártojásokat, a fiókákat. Télen általában haza költöznek, a madáretetők nincsenek biztonságban tőlük, főleg, hogy a kerítéseken is simán átugranak. Tavasszal a madarak fészkét fosztogatják, a repülni tanuló fióka könnyű préda. Megoldás lehetne, ha minél több gazda ivartalaníttatná kedvencét.A somogyi négylábúakat is befogadó nagykanizsai Élettér Állat-és Természetvédő Egyesület menhelyén tavaly 2,5 millió forintot költöttek kutyák és cicák ivartalanítására. 150 macskán és 120 kutyán végezték el a műtétet pályázati támogatásból, a gazdák számára ingyen. Ha évente 2 alom 4 kölyökkel számolunk a macskáknál, akkor 1200 nem kívánt kölyök születését akadályozták meg. A munkatársaktól megtudtuk: a menhely forgalmán már ősszel észrevehető volt a csökkenés, hiszen a rengeteg meg nem született kis állatból sokan kerültek volna hozzájuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!