Közélet

2011.02.26. 07:08

Milliárdos körbetartozás, kórházban gyógyul az építőipar

Felszámolási eljárást kezdeményeztek pénteken a fővárosi cégbíróságra adott dokumentációval a Hérosz Zrt. ellen. A Kapos Kórház Konzorcium tagjaként ez a cég építi uniós pályázat lévén utófinanszírozással a kaposvári tömbkórházat és a sürgősségi centrumot 13 milliárd forint értékben.

Balassa Tamás

Emellett elenyészőnek tűnhet a kaposszekcsői Bioten Kft. 14 milliós követelése. A kis cégnek azonban nem kevés, s velük egy bodrogi alvállalkozó is reménykedik a pénzhez jutásban. A kifizetés tavaly szeptemberben vált esedékessé, amikor a Kaposvári Egyetem lovasakadémiáján és diákszállóján elvégezték a munkákat. A több mint 20 millió forintos követelésből maradt a fenti lejárt tartozás. A Hérosznak egy hete lesz a válaszra, s egy hónapja a fizetésre. Ellenkező esetben elkezdődne a felszámolás. Az ügynek a helyi alvállalkozókat alkalmazó kórházberuházás és a kaposvári fürdőépítés körbetartozásos kálváriája miatt is kedvezőtlen lehet a rezonanciája.

Nem valószínű azonban, hogy a már tavalyelőtt is 18,5 milliárdos árbevételt elért és országszerte foglalkoztatott cég esetében a felszámolásig eljutna az ügy. Pataki Péter, a Hérosz Zrt. termelési igazgatója sem vitatja a Bioten Kft. mintegy 14 milliós forintos követelését. Portálunknak pénteken elmondta: az építőiparban sajnos előforduló fizetési késedelemről van szó, és várhatóan március közepéig tudják kifizetni a korábban befogadott számlákat. A késedelem okaként az igazgató a pályázati támogatások késedelmes kifizetését említette, amit a hazai építőipar korábban is megszenvedett, s amin az ágazatot sújtó ismert gazdasági-pénzügyi nehézségek tovább mélyítettek.

A Héroszt Zrt. most a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház összesen 13 milliárd forintos tömbösítési és sürgősségi beruházásait kivitelező konzorcium tagja. Mint a január eleji alapkőletételen Gerencsér László vezérigazgató elmondta, hangsúlyosan helyi alvállalkozókra kívánják építeni a kivitelezést. A projektmenedzsment tagjaként Patai Péter ehhez most hozzátette, már csak a kivitelezői árak miatt is praktikus ez. Az északi kórházterületen december végén kezdődött tömbösítési projekt bejáratnál épülő B-tömb szerkezetépítési munkáit kaposvári cég végzi, míg a bontásban somogyi volt a szerződött partner. Összességében a beruházási munkáknak várhatóan 20-25 százalékát kapják majd a helyi építőipar résztvevői.

Sperling László, a Bioten üzemvezetője szkeptikusan nyilatkozott a Hérosz pénteki ígéretéről, miután hónapok óta eredménytelenül próbálnak a pénzükhöz jutni. A sokadik határidő szerint január végén és február közepén két részletben vállalta a fizetést a cég. Ez nem történt meg, és a vezetést sem lehet elérni, hogy a késedelem okát megtudhatnák, és így talán megértőbbek lehetnének. A teljesített és átvett munkáról egyébként már tavaly november 12-én ügyvédi felszólítást küldtek, s azóta egyezkednek eredménytelenül.Matucza Dezső bodrogi egyéni vállalkozó neki keseredetten mondta: halmozódnak a kifizetetlen számlái, és az adóhatósági tartozása.
– Negyven éve teszem a dolgom becsülettel – mondta Matucza Dezső –, és amikor évtizedekkel ezelőtt a 800 forintos munkadíjat ki kellett fizetni, a megbízónk elővette a kis kendőjéből, és odaadta az utolsó fillérig. Most egy tisztességesen elvégzett munka végeztével fél évvel futok a pénzem után. Akkor a hét végén is dolgoznom kellett, mert máskor az időjárás szólt közre, és máskülönben napi 50 ezer forintos kötbért várt volna. Időben elvégeztünk, de miért is?

A pórul járt cég és a vállalkozó az egyetemi menedzsmentet is megkereste, akiknek már nincs ráhatásuk a történetre, s egy országgyűlési képviselő is próbált segíteni, de levelére eddig nem válaszoltak.

A körbetartozások miatt még mindig nehezen mozdul az építőipar

A körbetartozások már jó egy évvel ezelőtt elérték a 400 milliárd forintos értéket. A probléma megszűnését remélték tavaly nyártól, amikortól közjegyzők elektronikus fizetési meghagyással gyorsan intézkedhetnek. Ám ha a követelés vitatott, polgári peres eljárást lehet a dologból, ami évekre reménytelenné teheti a pénzhez jutást, mondták szakértőink.
Az építőipar nehézsége a Hérosz Zrt.-t is érinti, mely az ország számos nagyberuházásában működik közre. A fővárosban ők építik a Városligeti Műjégpályát, és a 4-es metró építésénél is ott vannak.

Az ősszel adták át a volt EXPO-telken, a lágymányosi egyetemi városban a BME egyik 33 ezer négyzetméteres épületét, ami még PPP-konstrukcióban épült. Nem sokkal később letették a cég 458 millió forintos beruházásban épülő szakipari központjának alapkövét Tamásiban. A beruházást 228 millió forinttal támogatja a Dél-dunántúli Operatív Program. Ez a cég dolgozott a dombóvári Szent Lukács Kórháznál és a gunarasi fürdőnél is.

A Hérosz elődjeként a kisszövetkezetet 1986-ban alapították, 1990-ben kft-vé, 1991-ben rt-vé alakítják a céget. 1995-ben az éves árbevétel meghaladja már az egymilliárd forintot. 1997-ben felújítják a Külügyminisztérium épületét. 2009-ben 18,5 milliárd volt a cég éves árbevétele.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!