Közélet

2011.02.10. 19:13

Nincs értelme az életemnek! Egyre több fiatal lesz öngyilkos

Országosan nőtt, Somogyban stagnál a fiatal korú öngyilkosok száma. Szakemberek kellenének.

Varga Andrea

Minden ötödik öngyilkos fiatalkorú; drasztikusan emelkedik a halálba menekülő gyerekek száma. Az utóbbi egy évben országosan negyven százalékkal nőtt az öngyilkosságot elkövető fiatalok száma. A kaposvári kórház adatai szerint Somogyban valamivel jobb a helyzet, évek óta nagyjából ugyanannyian próbálnak véget vetni életüknek. Az viszont megdöbbentő, hogy közülük minden ötödik kiskorú, egyre többen vannak a 14-15 év körüliek és a huszonévesek.

Céltalanok a mai fiatalok – állítja Györgyi Zsolt csurgói evangélikus lelkész. A küzdés, a tenni akarás mintha fogyóban lenne. Szerencsére vidéken kevéssé tapasztalható, inkább Budapesten, hogy rosszabb idegállapotban is vannak. Érthető, hiszen "online-n" élnek, kapcsolataik gyakran az internetes közösségi oldalakra korlátozódnak. A szülők elfoglaltak, soha semmire nincs idő, kivel beszéljék meg személyesen a problémáikat?

A lelkész és hitoktató felesége igyekeznek olyan viszonyt kialakítani, hogy a fiatalok elmondják problémáikat, mégis ritkán nyílnak meg. Hiányoznak azok a közösségi terek, klubok is, ahol lehetőség nyílna tartalmas beszélgetésekre.

Józsa Sándor felnőtt klinikai szakpszichológust számos somogyi településről felkeresik. Felnőttekre specializálódott, ám mint elmondta, gyerek szakember hiányában ezzel a korosztállyal is foglalkozik.
Azt mondta: szerencsére nem tapasztalta azt az öngyilkossági tendenciát, ami a statisztikákból kiderül. Mindössze két gyerekkel találkozott, osztályfőnök vitte el hozzá őket, akiket foglalkoztatott az öngyilkosság gondolata. Beszélgettek és mindkét fiatal elállt a szándékától.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Nem találják a helyüket a mai világban
[/caption]

– Az arany középút nincs meg – állítja a pszichológus. Azok a gyerekek, aki meg tudják tenni, tojnak a világra, és ők járnak jobban pszichésen. A másik csoportot a jövőtől való félelem jellemez, a szakirodalom ezt jövősokknak hívja. A fiatalok nem mernek kilépni az életbe, egyetemisták 4-5 év helyett 8-10 év alatt fejezik be tanulmányaikat, elnyújtva a "gyerekkort".

Az öngyilkossági kísérlet egyébként gyakran csak figyelem felhívás. Mindenestre szakemberek kellenének, erősítette meg Józsa Sándor is. Neurológusok, felnőtt pszichiáterek, - pszichológusok foglalkoznak a gyerekekkel, tekintve, hogy 15 ezer kiskorúra csupán egy gyermekpszichiáter jut hazánkban. Kevés az ellátóhely, vidéken akár 100 kilométert is kell utazni. Pedig esély kellene, hogy mentálisan egészséges felnőttet neveljünk.

Csurgón jó példával járnak elöl, iskolapszichológust foglalkoztatnak.
Simon Mihály, a Városi Iskolák és Óvodák igazgatója elmondta: az iskolák leginkább anyagi okok miatt nem alkalmaznak iskolapszichológust, noha szükség lenne rá. A költségeket és az álláshelyeket csökkenteni kell, ebbe nem fér bele a plusz fő. Csurgón a kistérség többcélú társulása pályázott, 2009 szeptemberétől bértámogatással alkalmazzák a szakembert. Az igazgató szerint eredményes, s bár a szülők és gyerekek kezdetben fenntartással fogadták, legtöbbjük ma hálás a lelki segítségért. 


Kicsi diktátorok

A humor híd lehet a kamaszokhoz, de csak akkor, ha nem rajtuk, hanem velük együtt nevetünk – állítják szakemberek, hozzátéve: a cél: túlélni a kamaszkort!

Mindez egy kicsit nehezebb, mint egy-két generációval korábban, hiszen apró diktátorokat nevelünk, időhiányunkat kompenzálva mindent megkap tőlünk csemeténk, ami az időn kívül megadható.
– A házunk előtt van egy játszótér, figyelem a gyerekeket – mondta a nyugdíjas nagyatádi pedagógus, iskolaigazgató Grofsics Jánosné. Agresszívek, csúnyán beszélnek, focizás közben belerúgnak a másikba, és gyakran nem örülnek a társuk sikerének. Régen egy-két ilyen gyerek volt, most több és nagyobb a hangjuk is, durvábbak. 

– Nem rosszabbak a mai fiatalok, mint a régiek – állítja ugyanakkor Grofsicsné –, csak sokkal több negatív hatás éri őket. Például a televízió, amely alig sugároz pozitív emberi érzelmeket kiváltó filmeket. A gyerekek azt hiszik, a rossz az etalon. Sajnos a szülők sem tudnak úgy figyelni rájuk, a rohanó élet mindenki kárára van.

A legfontosabb, amit tehetünk kamaszainkkal, hogy folyamatosan éreztetjük velük: itt vagyunk nekik, és számíthatnak ránk. Nem szabad betolakodni a felségterületükre, faggatózni, kutatni a holmijuk között. Bizalmatlanságunkkal megalázzuk őket, noha éppen önbizalomnak, önbecsülésnek vannak híján ebben az életkorban. S innen egyenes út vezethet a senki nem szeret, minek is élek? – állapothoz. 

Pofon megrendelésre

Tiszta kezek - a fizikai fenyítést bízza ránk! Hirdeti egy internetes honlap, ahol fizikai fenyítést lehet rendelni. Ha a szülő nem akarja maga pofozni csemetéjét, megkapja szolgáltatásként. Az egyszeri fenyítés 5-10 ezer forint, de lehet csomagot is kérni, ahogy írják: " Extrém esetekben szükség lehet a folyamatos jelenlétre, a mértékletes fizikai fenyítésre. Mindezeket többhavi szakképzést végzett szakembereink hajtják végre."

Mik a módszerek?
Kézi (kisebb pofonok, óvatos megrázás)
Zuhany (hidegzuhany, arcmosás)
Lekötözés (fokozott agresszióban szenvedő egyén végtagjainak lekötözése)
Azt írják: a James Drill szakdidaktikai díjat nyert metódus összesen 3 országban, így Magyarországon is alkalmazható és a hazai csoport  vezetői pszichológusok, pedagógusok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!