Közélet

2011.02.07. 15:42

Perből jeles, példaértékű ítéletek Somogyból

A Legfelsőbb Bíróság elnöke szerint elismerésre méltó a bíró munka a megyében.

Vas András

– Elismerésre méltó az ügyek kezelése és a bírói munka – jelentette ki a Somogy Megyei Bíróságon az éves összbírói értekezlet után Baka András, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke, aki hozzátette, ez a személyes véleménye, hiszen a bíróságok munkáját hivatalosan az OIT értékeli. – Bár a beérkező ügyek száma alapján a megye országosan a középmezőnybe sorolható, az időszerűség és az ítéletek minősége szempontjából Somogy példa lehet sok megye előtt, s ha minden bíróságon ilyen nívójú munka folyna, országosan is sokkal jobb lenne a helyzet.

Ezzel kapcsolatban Ujkéry Csaba, a megyei bírság elnöke megjegyezte: hosszú, építő munka eredményei a jelenlegi mutatók, melyekről Vadócz Attila, a megyei bíróság sajtószóvivője tartott beszámolót.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Elismerésre méltó az ügyek kezelése és a bírói munka Somogyban
[/caption]
S melyeknek köszönhetően vélhetően – ha az OIT is úgy gondolja – más megyék vagy a főváros ügyeit is tárgyalhatják a somogyi bíróságok. Életbe lépett ugyanis az új rendelet, amely az egyes bíróságokon felhalmozódott ügyek „észszerű időn belül való elbírálásának biztosítása érdekében” eljáró – vagy kijelölt – bíróságok kijelölését teszi lehetővé. Az összbírói értekezleten konkrétumokról ugyan nem esett szó, ám vélhetően a nagy, bonyolultabb ügyeket fogják szétteríteni az átlagosnál jobb mutatókkal rendelkező bíróságokon. Az országban amúgy a fővárosban és Pest megyében a legrosszabb a helyzet, s az OIT szerint, ha felszabadulnak az ilyen terhektől, sikerül feldolgozniuk hátralékaikat. Persze ehhez másfajta, adott esetben akár létszámbeli változtatásokra is szükség lesz.

Ez akár még azzal is járhat, hogy Somogyban csökken a bírók száma, ez azonban nem elbocsátásokat jelent majd, hanem az új pályázatok kiírásánál jelentkezhet. Az új bírói pályázatokat ugyanis a jövőben nem a megyei bíróságok elnökei, hanem az OIT írja ki, mely vélhetően figyelembe veszi egy adott területen a bírói kar létszámát és az ügyek számát. Jelenleg körülbelül 2900 bíró dolgozik az országban, mellyel Magyarország arányosan az ötödik helyen áll Európában, azaz a létszámnövelés nem indokolt, maximum az átcsoportosítás.

Az esetleges somogyi eljáró bíróságokkal kapcsolatban Ujkéry Csaba elmondta, bár újabb feladatokat jelent, még mindig a legjobb szóba kerülhető megoldás, hiszen országosan háromféle megoldás lehetséges: áthelyeznek bírókat más helyekre, megváltoztatják a bíróságok illetékességi területét, illetve az ügyek szétterítése – a megyei bíróság elnöke szerint utóbbi a legjobb.A közigazgatási bíróságok létrejöttével kapcsolatban Baka András kijelentette: támogatja a kezdeményezést, ám csak a jelenlegi bírósági szervezeten belül, mint például ahogyan a munkaügyi bíróságok is működnek. Szintén újdonság a május elsejével felálló szolgálati bíróságok létrejötte.

– Az első fok a Fővárosi Ítélőtábla, a másodfok a Legfelsőbb Bíróság mellett működik majd – mondta Baka András. – Kettős feladatuk lesz, egyfelől a bírók fegyelmi vétségei ügyében járnak el, másrész a bírói alkalmassági vizsgálatok levezénylése.

Utóbbi is megváltozik, az eddig gyakorlat szerint a bírókat először három, majd kétszer hat évente vizsgálták, utána viszont már nem. Az új rendszer szerint a hatévente esedékes vizsgálaton a karrier végéig át kell esniük az érintetteknek. A szolgálati bíróságok tagjait az OIT választja ki a megyék három jelöltjéből. A jövőben amúgy a bírósági vezetők munkáját is értékelni kell legalább egyszer ciklusonként, legkésőbb a mandátumuk lejárta előtt, s négy fokozattal bővül a bírói fizetési skála is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!