Közélet

2011.02.07. 17:44

Somogyi tinik élet és halál között a csattanó maszlagtól

Egyre többen és egyre fiatalabban próbálják ki a fiatalok a tudatmódosítás valamely formáját. A csattanó maszlagot is rendszeresen fogyasztják: a gyomnövény magjától öten kerültek kórházba. Kevésen múlt az életük.

Balassa Tamás

Az erősen mérgező hatású szer gyógyászati alkalmazása is ismert, miután azonban sokszor alig van különbség a használt adag gyógyító és halálos dózisa között, ezért az orvostudomány kevéssé használja a leveleiből és terméseiből készült kivonatokat.

Az idén öt 19-21 éves fiatal került súlyos mérgezéssel a kaposvári kórház Sürgősségi Betegellátó Centrumába, mindannyian a csattanó maszlag magjából ettek. Varga Csaba centrumvezető főorvos, a Kaposi Mór Oktató Kórház orvosigazgató-helyettese elmondta: intenzív-toxikológiai kezelésüket követően gyógyultan távoztak.

Futó Katalin, az INDIT közalapítvány Tükör drogambulanciájának vezetője hétfőn elmondta: ismernek szerhasználót, aki rendszeresen vagy más szerrel váltogatva él a gyomnövény adta kétes értékű bódulat lehetőségével.
– A csattanó maszlag nem nevezhető ritka deliriánsnak, hiszen legális, s nagyobb költség nélkül beszerezhető tudatmódosító szer – mondja a somogyi drogambulancia vezetője. – A mostani súlyos mérgezések azért persze rávilágítanak, baj lehet a deliriáns hatású drog fogyasztásából.Az orvos végzettségű szakember az esetről szólva fontosnak tartotta kiemelni: egyre fiatalabb korban, s egyre többen próbálják ki a tudatmódosítás igen veszélyes formáit. Ez olykor öngyújtógáz vagy egyszerűen csak alkohol, máskor csattanó maszlag. Somogyban és Kaposváron is van tehát drogprobléma, s ezt érdemes komolyan venni. A kallódó serdülők akkor kerülhetnek nagyon rizikós pályára, ha az iskolakerülés közben vagy iskola után szerfogyasztó hajléktalanokhoz csapódnak, és vagányságból vagy sodródásból kipróbálják a módosult tudatállapotot.

– Ez a szétesett, rosszul működő családok kritikája is – emelte ki Futó Katalin, hozzátéve, 14-18 évesekkel serdülőcsoportot indítottak, akikkel a szenvedélybetegek nappali ellátójának a munkatársai foglalkoznak.
Mint ismert: az év elejéig még ugyancsak legális mefedront az unió számos országát követve januártól, hazánk is tiltólistára tette, így megnőhet az igény az egyéb törvénybe nem ütköző tudatmódosítók iránt.

Bolondító csalmatok és tölcséres beléndek

Hívják redősziromnak, dögfűnek, szúrós disznónak, bolondító csalmatoknak és tölcséres beléndeknek is. Júniustól késő őszig virágzik. Toktermése dió alakú és nagyságú, durva tüskés. A magvak erősen mérgező hatásukat szárítás után is megtartják. Régóta ismert hallucinogén hatása miatt kábítószerként is használják. Többnyire 4-24 óráig tartó öntudatlan, delíriumszerű kellemetlen állapotot okoz, amely sok esetben kórházban végződik.

A kipróbálók többsége soha többé nem fogyaszt belőle, mivel élvezeti értéke csekély, az élmény gyakran kellemetlen, és nagy a halálos túladagolás veszélye. A homeopátia felhasználja lázas fertőzések, görcsök, pszichózisok, gyulladt szem kezelésére. Az orvostudományban a Parkinson-kór és az asztma ellenszereként ismert. A kupecek is használták lovak kezelésére. Internetes források szerint néhány százasért beszerezhető, de miután gyomnövényről van szó, némi botanikai ismerettel bárki ingyen is megtalálhatja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!