Közélet

2011.02.04. 10:22

Szókimondó dalok: Koncz Zsuzsa senkinek sem akar megfelelni

Nyolc éve nem adott ki pop-rock stúdióalbumot, legutóbb koncertfelvételeiből készített válogatást. Koncz Zsuzsa 2010-ben új lemezzel lepte meg rajongóit, amelyből a kaposvári közönség is ízelítőt kap március 14-én.

Meiszterics Eszter

- Kaposváron a színházban lép fel, ami nem egy szokványos koncerthelyszín. Szereti a hangulatát?
- Az egyik legkedvesebb állomásom Kaposvár, részben épp a Csiky Gergely Színház miatt. Korábban az Illés zenekarral már jártam itt, emellett fenomenális érzés belegondolnom, hogy abban az öltözőben öltözöm, ahol Törőcsik Mari, aki egyébként egy szál sárga rózsát küldött nekem maga helyett, mert nem tudott eljönni a koncertemre. Kaposváron egyébként barátaim is élnek.

- Elsősorban a 37 című lemez új dalait hallja majd a közönség?
- A kaposvári koncert nem lemezbemutató koncert lesz, mert sok olyan régi dalom van, melyeket szeret a közönség, de én magam is. Nem tehetem meg, hogy nem énekelem el őket. De természetesen új dalokat is hozok, ez már a nagy április 9-i Budapest Sportarénás program lesz.

- Az országos turné közepén tart. Milyen a fogadtatás?
- Az eddigi tapasztalataim azt mutatják, hogy nyitott a közönség az új dalaimra és értik is őket.

- Elvárja, hogy értsék?
- Tudom, hogy vannak dalaim, amelyeket lehet csak úgy belefeledkezve, semmivel sem törődve élvezni. De szeretem tudni, fontos-e a közönségemnek is a gondolatmenet, a hit, az életfelfogás, a körülöttem zajló világról alkotott kép, melyekről egyébként a dalaim többsége szól. Úgy érzem, sokan értik, szeretik a szövegeimet.

- Amik gyakran olyan „konczzsuzsásan” szókimondóak…
- Az új lemez valóban elég sodró. De nemcsak a szövegektől, hanem mert sokféle stílusban énekelek rajta. Egyebek mellett a világzenétől a kemény rockig sok minden van a lemezen, még gyermekdalszerű történet is helyet kapott. Felszabadult hangulatban dolgoztunk, nem akartam semminek és senkinek megfelelni.

- Versfeldolgozás-lemezét sokan szerették, és az új albumon is szerepelnek versek. Elhangzanak ezek a kaposvári koncerten?
- Eddig még nem illesztettem bele őket az élő koncertekbe, de ez sincs kizárva.

- Kedvenc dala a lemezről?
- Nincs olyan. Némelyiket a sodrása miatt szeretem, de van olyan, amelyik a líraisága miatt áll közel hozzám. A szerzőgárda, Bródy János, Tolcsvay László, Bornai Tibor, Lerch István, Cipő, Gerendás Péter, Tóth Krisztina, Karafiáth Orsi, vagy épp Gráf Légrády Balázs nagyon jó és szép dalokat írtak. Tökéletesen kapcsolódnak az eddigi munkáimhoz. Illeszkednek ahhoz ami én vagyok.

- Megkapta a legrangosabb kitüntetéseket. Prima Primissima, Kossuth-díj, Francia Becsületrend. Fontos Önnek az elismerés?
- Ezekre büszke vagyok és méltó helyen őrzöm őket a lakásomban, és a szívemben is, de azért úgy van az, hogy a közönség szeretete éltet elsősorban.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Márciusban Kaposváron is fog énekelni Koncz Zsuzsa
[/caption]

- A kereskedelmi rádiók nem játszszák a dalait. Elfogadta ezt valaha?
- El tudná képzelni a Ha én rózsa volnék című dalomat egy kereskedelmi rádióban? Szerintem „kegyeletsértés” lenne! A dalaim talán kicsit furcsák, nehezen illeszthetőek be a műsorfolyamba és én ezt egyrészről meg is értem. Ugyanakkor épp a napokban adtam interjút a Neo FM-nek, ugyanis egy közönségteszten a hallgatók beválasztották az egyik új dalomat, az Ahogy állnak a csillagok címűt a műsorba. Na ilyen sem volt még.

- Pedig ez nem meglepő, hiszen a koncertjein a fiatal generáció is ott van.
- Sokszor csodálkozom is ezen. Vajon honnét kapnak kedvet erre? Talán szájhagyomány útján, vagy az internetről, hiszen énekelni utoljára nem is tudom mikor hívtak tévéműsorba, mivel zenés műsor nincs is. 

- És Ön nézi a fiatalokat a tehetségkutató műsorokban? 
- Ezek show-műsorok, ahol igen tehetségesen karaokéztatják a jelentkezőket.

- Hiányolja, hogy saját zenét nem játszanak, mint egykor a Ki mit tud?-on?
- A Ki mit tud? egészen más volt. Sokakból nagy művész lett, mint például Kern András vagy Gálvölgyi János, az akkor még gyerek Schiff András, ők is ott tűntek fel. Itt az is baj, hogy akik valóban jók, nem kapnak további lehetőséget, és később nem látjuk, nem halljuk őket. Nem tudjuk meg, valóban tehetségesek-e, vagy csak jól utánoztak valakit.

- Elmenne egy Lady Gaga koncertre?
- Miért ne? Egyszer szívesen megnézek bárkit, mert élőben kiderül, valójában kivel is van dolgom. Lady Gaga tehetséges muzsikus az köztudott, a youtube-on magam is láttam. Extrém, néha riasztó a megjelenése, és a zenéjének nagyobbik fele tőlem igencsak idegen, de érdekel, hogy fogja meg a közönségét, és ez csak koncerten tetten érhető.  

- Azért szokta hallgatni a kocsiban?
- Ott idegesítene. Inkább Green Dayt vagy Mozartot hallgatok.

- És mi az, ami kikapcsolja?
- Az utazás. Svédország, Dél-Franciaország és Toszkána nekem való vidékek. Szeretem Amerikát is, de több idő kell hozzá, mint amennyi nekem van. A zsúfolt nagyvárosokat kerülöm. Egyébként moziba járó vagyok és a színházat is szeretem, szívesen olvasok, ha van időm.

- Fog még filmezni?
- Nem nekem való a filmezés. Az Ezek a fiatalok című filmet szerettem, mert egy meghatározó zenei korszakot mutatott be, de végigstresszeltem a forgatást. A filmezés elsősorban rendezői műfaj, márpedig én nehezen fogadom el, hogy irányítsanak. 

- És ez a stúdiómunkálatok során is érződik?
- Hogy nehéz-e elviselni? (nevet) Hát a többieknek biztosan. Ezért is hálás vagyok a zenésztársaimnak. Mindenkinek. Köztük legfőképp gyerekkori barátomnak Bródy Jánosnak, de Závodi Gábornak is, aki a felvételeket vezényli. Ez egy biztos háttér, amelyben öröm létezni. A 37-tel, - köszönet érte nekik is és az összes közreműködőnek, - úgy érzem, valami fontos, és az eddigi pályámhoz méltó dolog született.


Nincs női  praktikája

Koncz Zsuzsa
vonásait egy ország kíséri figyelemmel immár több mint negyven éve. Hogy mit tesz szépségéért az énekesnő? Állítása szerint nincs különösebb praktikája, de a géneknek sokat köszönhet.
- A 88 éves édesanyám tegnap reggel is úszott a Komjádi uszodában – mondta. Én rendszeresen nem sportolok, de idén már voltam síelni és még megyek is. Egyébként meg meggyőződésem, hogy az ember arcára idővel kiül a lelke. Ha belül rend van, az meglátszik az arcon. Az énekesnő ugyanakkor azt vallja: az arcápolás alapvetően fontos dolog, mint ahogy a smink is hozzátartozik a megjelenéshez.

Koncz Zsuzsáról azt is megtudtuk, hogy érdekli az asztrológia. – Izgalmas játék – mondta. - Főleg a karakterek érdekelnek, hogy mi az ami látszik, vagy tudható, és ehhez képest mit mutat a horoszkóp. Nem baj, ha bizonyos dolgok tudatosulnak bennünk akár magunkról vagy másokról. Ebben segítségünkre lehet az asztrológia is.Játékos és lírai dalok a harminchetedik lemezen

Több mint négy évtizede, hogy megjelent Koncz Zsuzsa első albuma. Az egykor a Ki mit tud?-on feltűnt énekesnő most kiadott lemeze már a 37. a sorban, ezzel valószínűleg csúcstartónak számít Magyarországon. Az album meglepően hoszszú – 66 perces –, színes, sokféle irányzat van jelen rajta; megmutatja, hogy a rockos hangvétel sem idegen tőle.

A szerzők közül ezúttal is főszerep jutott Bródy Jánosnak, aki a 16 dalból kilenchez írt szöveget és/vagy zenét. A szövegek között vannak visszautalások korábbi dalokra, de akad olyan könnyed, szatirikus hangvételű is, mint a Volt egy jó napom vagy a Dum-duli-dú. Négy dal zenéjét Lerch István készítette, kettőt-kettőt jegyez Tolcsvay László, Bornai Tibor és Cipő (Bódi László), az egyiket Gráf Légrádi Balázs szövegére írta, valamint egyet-egyet Gerendás Péter és Závodi Gábor szerzett, utóbbi irányította a felvételeket saját stúdiójában.

A szövegírók között egy-egy verssel két költő-író, Karafiáth Orsolya és Tóth Krisztina is szerepel; mindketten közreműködtek Koncz Zsuzsa 2006-ban megjelent versfeldolgozás-lemezén, az Egyszerű ez...-en is.
A Hungaroton által gondozott album záródala egy Leonard Cohen-feldolgozás, a Suzanne, amely szerepelt a kanadai énekes-szerző előtt tisztelgő 2003-as A vendégek című lemezen is; Bródy János írt rá magyar szöveget. A dal azért is állhat közel az énekesnőhöz, mert a hetvenes években, francia szöveggel külföldön nagy sikereket aratott vele, többek között megnyert egy francia fesztivált is.

Koncz Zsuzsa így vall az új albumról:
- A lemezen sokszínű, dinamikus, lírai, játékos, fergeteges és elgondolkodtató dalok vannak. Szókimondó, nem szépíti a világot, amelyben élünk, de azt remélem erőt ad a hallgatóimnak, mint ahogy erőt kaptam én magam is tőlük!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!