Közélet

2011.02.23. 12:12

Termelési kisregény: facebookoztam, kirúgtak!

A könnyűiparban dolgozó férfit egy közösségi hálón elszórt kommentje miatt rúgták ki, legalábbis ő így emlékszik.

Balassa Tamás

A facebook miatt rúgtak ki a munkahelyemről! Ezzel ment haza egy fiatalember a minap az egyik somogyi kisváros könnyűipari üzeméből. A fiatalember azt kérte, maradhasson inkognitóban, a cégvezetés pedig jogász beiktatásával közölte velünk: „a munkaügyi és munkajogi kérdések személyes adatvédelem alatt állnak, s az üzleti titok kategóriáját merítik ki, ezért azokat mind a munkavállaló, mind a munkáltató megőrizni köteles.”

Az internethasználat egyre inkább átírja az eddig szokásainkat, és ezen a munkaadók egyike-másika, és ez valahol nem csoda, igencsak nehezen teszi túl magát. Inkább a munkavállalót teszi túl magán. Az említett somogyi fiatalemberrel ez történt. Közeli rokona kereste meg szerkesztőségünket azzal, hogy a végzetes megosztás történetét megossza velünk, s tanulságul az olvasókkal. Azért, hogy az eset súlyát érezzük: a munkanélküliségtől keményen sújtott térségről van szó, ahol komoly csapás a munkahely elvesztése. E konkrét esetben ez már tény.

– Sajnos végleges az elbocsátás. Ráutalták a számlájára az utolsó munkabért is. Persze, az utolsó beszélgetésnél, amikor is alá kell írni a papírokat, a nagyfőnök még véletlenül sem tartózkodott ott, pedig az első munkanapon előadást tartott róla, hogy az ő cégük nem egy átlagos cég, hanem „egy család”, ahol megbecsülik egymást! Milyen család az, ahol ilyen béna indokkal küldenek el dolgozókat? Sose legyen ilyen családom!

A fiatalember arra számított, hogy tisztázhatja a helyzetet a főnökével, de a tisztázás főnök hiányában elmaradt. A kérdés immár csak az, hogy mikor és mit osztott meg a fiatalember az ismert közösségi portálon? Ő azt állítja, hogy étkezési szünetben használta a mobilwebet, és ártalmatlan megjegyzéseket küldött barátainak. Először ebédszünetre gondoltunk, amikor elvileg szabadon mobilwebezhet a munkavállaló. De mi van akkor, ha az étkezési szünet vándorol, magyarán nem fix az időpontja, hanem a közvetlen főnök engedélyezi. Ez lehet ok egy félreértésre, hiszen a portálhasználat időpontja egy másik portálhasználó számára simán munkaidőnek tűnhet.

A másik portálhasználó akár a fiatalember egyik „virtuális ismerőse”, maga a főnök is lehetett. Kis facebookos kutatásunk eredményeképpen tudjuk, hogy a főnök február 6-án csatlakozott a panaszosunk csaknem 900 tagú ismeretségi hálójához. Innentől látta a bejegyzéseket. Ez lehet a másik neuralgikus pontja a történet: a megosztás, tehát a vélemény-, adat-, információ-, kép- vagy videóközzététel tartalma.

– Az üzenet, csupán egy hozzászólás volt egy baráti megjegyzéshez. Semmi olyan nem volt benne, ami sértő lehetett volna bárki számára, és főleg nem a cég számára. Mivel főnöke is az ismerőse, láthatta, hogy fent van a közösségi portálon. Semmiféle kikötés nem volt a szerződésében arról, hogy mit nem csinálhat az ebédszünetében! Még ha ez nemtetszést is váltott ki belőle, szerintem bőven elég lett volna, ha figyelmezteti, de hogy emiatt elveszítse a munkáját, az egyszerűen felháborító. Főleg, hogy a közvetlen felettesei elégedettek voltak a munkájával!A rokon tudja: mivel a fiatalember csak egy hónapos próbaidőt töltött a cég alkalmazásában, ezalatt a munkáltató indoklás nélkül is megszüntetheti a munkaviszonyt.

– De az a felháborító, hogy nem a munkavégzéssel kapcsolatosan voltak problémák. A főnök rákérdezett, ő írt-e üzenetet Facebook mobil használatával? Az igenlő válasz után rávágta, hogy akkor ki van rúgva! Ez annyira lehetetlen helyzet, mert ő tényleg igyekezett, hogy sikerüljön megtartania a munkahelyét, hiszen a mai nagy munkanélküliség szülte helyzetben örülhet az ember, ha alkalmazza valaki, és akkor ilyen pitiáner dolog miatt vége lesz mindennek...


A Panaszblogger válaszol

A munkavállaló köteles munkaidejét munkában tölteni, a munkaközi szünetet pedig étkezésre, regenerálódási célra hasznosítani.

Egyedül nem megy, mint az köztudott, ezért a bölcs sosem marad egyedül. Portálunk Panaszblogja egy bölcs társ a bajban, vagy ha kell, utolsó szalmaszál, velünk a víz alatt is elboldogul, vízálló laptop kérdése az egész. Szakértőink a segítségünkre sietnek, ha elvesztettük a fonalat a jogszabályok útvesztőjében. A fenti történet a Panaszblog állandó szerzőjéhez, Simonné Mészáros Renátához érkezett, akinek Guti Eszter segített a válaszadásban.

„Az Mt. előírja – írja szakértő jogászunk –, hogy a munkáltató a munkavállalót a munkaszerződés, a munkaviszonyra vonatkozó szabályok (amelyek lehetnek akár a cégvezetés írásba foglalt, de szóban kihirdetett iránymutatásai is) és az egyéb jogszabályok alapján köteles foglalkoztatni. Ebből következően nem köteles a munkaszerződésben apró részletekig kitérni a munkavégzés mikéntjére. Ezért célszerű próbaidős munkavállalóként a helyi szokásokról tájékozódni nemcsak a vezetéstől hanem a közvetlen kollégáktól is.

(Elviekben mindenki számára nyilvánvaló: munkahelyen a munkával kell foglalkozni, így célszerű legalább az első időszakban, amíg nem válnak nyilvánvalóvá a helyi szabályok, szokások, ennek megfelelően, kifogástalanul viselkedni.) Abból, hogy a könnyűipari cégnél dolgozó fiatalember mobilwebet használt, arra következtetek, a munkaköréhez nem kell számítógépet használni, vagy ha igen, nem szükséges hozzá internethasználat. Így elvileg a nethasználat módjára nézve sem várható el iránymutatás a munkáltató részéről.

Mivel a munkavállaló köteles munkaidejét munkában tölteni, a munkaközi szünetet pedig étkezésre, regenerálódási célra hasznosítani, ez az idő is a munkaidőbe számít be, így ezzel az idővel sem rendelkezhet szabadon. Emellett egyes cégvezetők arra is következtethetnek, hogy az ebédszüneti internetezés a munkaidő más részeit is érintheti, nem beszélve azon kutatásokról, melyeket Nagy Britanniában és az Egyesült Államokban végeztek. Tekintettel arra, hogy a munkavállaló a magáncélú internethasználat ideje alatt termelőmunkát is végezhetne, súlyos dollármilliárdokban mérhető károkat okoz a munkaidőben böngésző, közösségi portálokat látogató dolgozó.

Próbaidő alatt bármelyik fél azonnali hatállyal is megszüntetheti a munkaviszonyt, ezt a nyilatkozatot köteles írásba foglalni, de indoklási kötelezettséget a munkaviszony megszüntetésnek ezen formájára nem ír elő a jogszabály, fogalmazott Guti Eszter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!