Közélet

2011.02.03. 08:34

Törlesztés: 200 millióért ad el egy balatoni telket Fonyód

Mégis eladja Fonyód önkormányzata a becsült érték alatt azt az eddig közforgalmú, közvetlen Balaton-parti ingatlant, melynek értékesítése ellen tiltakoznak a környékbeli lakók.

Füleki Tímea

Több éves fizetési ütemezéssel, nettó kétszázmillió forintért adja el az önkormányzat a közel egy hektáros Kodály Zoltán utcai ingatlant, erről döntött legutóbb a képviselő-testület. A jókora füves terület évtizedekkel ezelőtt még nádas volt a Balaton-meder szélén, majd feltöltötték, s később a településé lett. Nyaranta strandként használták a környékbeliek.
A telket jelzálog terheli a város hitele miatt, sok más fonyódi ingatlannal együtt. Éppen emiatt lenne kulcsfontosságú az eladás Fonyód számára. A befolyt összegből ugyanis törleszteni tudnának, Hidvégi József polgármester legalábbis azt mondta a korábbi közmeghallgatáson, hogy „elképzelései szerint” erre fordítanák a vételárat. A városvezető megerősítette: a vételi ajánlat miatt készíttetett értékbecslés 250 millió forint nettó összegben állapította meg a telek árát. 

– Továbbra is kitartunk amellett, hogy ha minket kár ér, akkor azzal kapcsolatos igényünket bírósági úton érvényesíteni fogjuk – mondta Tamás Tamás, a környező ingatlantulajdonosok egyik képviselője. A lakók szerint ugyanis csökken ingatlanjaik értéke, ha eddig a közvetlen vízparti terület menti, vízre jutási lehetőséggel rendelkező házaknál a területet lezárják, mi több: egy várható építkezéssel az ingatlan értékét befolyásoló balatoni kilátás is megszűnik számukra. Egyes vendégvárók a fizetővendéglátás visszaesésével számolnak.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Ezt a terültetet szánják eladásra
[/caption]

Tamás Tamás szerint megközelítőleg harminc ingatlan tulajdonosai tiltakoznak eddig.
– Nehezményezzük azt is, hogy semmiféle választ nem kaptunk az önkormányzatnak szóban és írásban is feltett kérdésünkre, hogy mégis mit tervez a vevő az adott területen – így Tamás Tamás. Kiemelte: a Kodály Zoltán utcai ingatlan korábban 350 millió forintért volt meghirdetve, majd 300 millió forintos nettó áron jelent meg Fonyód honlapján. Ehhez képest a város 200 milliós nettó összegért adja el.

A közmeghallgatáson a tiltakozók felvetették: a vételi ajánlat elutasítása pozitív példa lenne, hiszen rengetegszer lehet hallani a korábbi balatoni feltöltések miatti felháborodásról, s egyébként is szándék, hogy a közforgalmú vízparti területek aránya ne csökkenjen.Hidvégi József polgármester erre korábban úgy reagált, hogy ez esetben az államnak kell megfizetnie a város számára a korábbi elhibázott döntéseket. A városvezető azt is hangsúlyozta: egy lejáró sávot mindenképp meghagynak a partig, egyébként pedig nem lehet elképzelés, hogy az adott területen strand létesüljön. A vitát akkor azzal zárta: ígéri, hogy a város be fogja tartani a törvényeket. 

Három részletben fizetne a vevő

A tőketörlesztést idén kell elkezdenie Fonyódnak, ez 86 milliós többletterhet ró az idei büdzsére. Ha a vételi ajánlatnak megfelelően szerződést kötnek, akkor Fonyód 100 millió forintot kap Kodály utcai parti terület árából a papír aláírásakor, s további százmillió forintot 2012. végéig két részletben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!