Közélet

2011.02.01. 17:40

Túl az egymillió kilométeren balesetmentesen

Kilométer-milliomosokat köszöntöttek kedden a Kapos Volán jubileumi ünnepségén. A jogelőd vállalat alapításának 62. évfordulójára emlékeztek meg, ahol a cég hűséges munkatársait is megjutalmazták.

Harsányi Miklós

– A sikert megismételtük – értékelte röviden az elmúlt évet Gál Zoltán, a Kapos Volán Zrt. vezérigazgatója. Bejelentette: nyereséges lesz a vállalat, ennek mértéke rövidesen kiderül. A kiemelkedő szakmai eredmények közé sorolta a járműpark megújítását. Az idén az első félévben 15 járművet kívánnak beszerezni, s további 40 darab megrendelését tervezik.

Az ünnepségen nyolcan – Cseh László, Egyed Zsolt, Kupics Lajos, Laczó Ágnes, Miklós Vince, Milánkovics József, Tippel Imre, Varga Zsolt – kapták meg az év dolgozója kitüntetést. Farkas Imre szerencsés csillagzat alatt született. Az 55 éves buszsofőr egymillió-kétszázövetenezer kilométert vezetett balesetmentesen. Fodrászként végzett az ipari iskolában, ám katonaság előtt az akkori MHSZ járművezetői tanfolyamra iskolázta be.

– Attól a perctől fogva elválaszthatatlan vagyok a teherautóktól és a buszoktól – mondta. – A seregben lehúzott két év után a homokszentgyörgyi tsz-ben dolgoztam sofőrként, majd a rendszerváltás körül láttam, hogy nagy bizonytalanság uralkodik a mezőgazdaságban. Jobbnak láttam a váltást.

Szerencséje volt, hamar elhelyezkedett a Volánnál. Hosszú ideig egy Ikarus 266-os volánját tekerte, új munkahelyét gyorsan megkedvelte. Ég és föld, utalt az akkori és a mai közlekedési állapotokra. Ahogy peregtek az évek, szerinte egyre több türelmetlen sofőr tűnt fel az utakon. Gyakran olyan érzése támad, hogy magukat Talmácsinak képzelő motorosok vagy Schumachernek érző autósok uralják a terepet.

– Általános tapasztalat, hogy az autósok tövig nyomják a gázt, ám arra véletlenül se gondolnak, mit tesznek a következő kanyar után – folytatta. – Mi van, ha egy parkoló kamion álja el az utat? Nem értem, hogy sokan miért hajszolják magukat szándékosan rizikós helyzetbe. Én sem úsztam meg... Bőszénfánál egy járművet előző autós csinált komoly galibát. Az illető akkora tempóval zuhant be a kanyarba, hogy a busszal kénytelen voltam lehúzódni. Nem lett baja senkinek, ám azt hiszem, ez a szerencsén is múlott. Egyszer pedig egy teherautós lendületből úgy elvitte a tükrömet, hogy semmit se tehettem. A sofőr nyilván nem ötvennel hajtott... A letört visszapillantón kívül akkor se történt komolyabb baj. Igyekszem mindig óvatosan, megfontoltan hajtani, s nagyon remélem, hogy az országúti kalandorok ezután is messze ívben elkerülnek.A félmillió balesetmentes kilométert vezető sofőröket is külön köszöntötték. Csikós Ferenc annak idején édesapját – aki a Volán 13. sz. vállalat teherautó vezetője volt – gyakran kísérte el rövidebb-hosszabb utakra. A pesti, békéscsabai teherautós túrák életre szóló élményt jelenthettek számára, hiszen a ma már 43 éves díjazott buszsofőr másfél évtizede a Kapos Volán munkatársa. A buszvezetést olyan életforma, amit könnyű megszeretni.

– Persze, mint minden pályának, ennek is számos szépsége és nehézsége van – magyarázta. –  Bár munka közben igen sok stressz éri az embert, ám aki szívvel-lékekkel dolgozik, örömét leli a munkában.
S mit tanácsol a járművezetőknek? Az ismert sofőrszólást idézte: legjobb fék az óvatosság.

Aranyérem a dolgozóknak

Balesetmentes közlekedésért 33 személyt jutalmaztak meg: Szabó János, a kaposvári kirendeltség munkatársa egymillió kilométert vezetett, egymillió 250 ezer kilométert tett meg Farkas Imre és Gál József. Harsányi László nyugdíjas vezérigazgató-helyettesnek ítélték oda a Volán emlékplakettet, Kiss József nyugdíjas kontrolling vezető a Szent Kristóf emlékérem arany fokozatát vette át, az ezüst fokozatot Horváth Mihály nyugdíjas járműfenntartási üzemvezető kapta meg.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!