Közélet

2011.02.10. 19:42

Utolsó órában van Csurgó, jóval túllépte a hitelkorlátait

A huszonnegyedik órában vagyunk, idén eldől minden. A város érdekében nekünk kell megtenni lépéseket, különben megteszi más – utalt Füstös János polgármester arra, hogy az idei év adósságrendezési eljárást hozhat Csurgónak.

Varga Andrea

A csütörtöki testületi ülésen először arról döntöttek: 14,5 fős létszám csökkentéshez pályázatot nyújtanak be.

A költségvetés tárgyalása kapcsán Szita László könyvvizsgáló elmondta: tavalyhoz képest is romlott a helyzet: az állami normatívák nem finanszírozzák a város működését és az adósságszolgálat is egyre jelentősebb terhet ró az önkormányzatra. A tavalyi 177 milliós hiányhoz képest idén 303, 7 milliós hiány várható. ÖNHIKI-vel nem számolhatnak, az ingatlan értékesítésre beállított 110, 2 millió forint bevétel bizonytalan, főleg, hogy sok éve eladhatatlanok ezek az ingatlanok. Az 51 milliós hitelkorlátot pedig 244 millióval túllépte a város, amelynek saját bevétele csupán a költségvetés negyedét teszi ki, ami jól tükrözi alacsony gazdasági erejét.A könyvvizsgáló hangsúlyozta: ha a bevételeket növelni tudják, illetve a kormány által tervezett 30 milliárdos keretből kapnak kiegészítő forrást, akkor tudják adósságrendezési eljárás nélkül átvészelni ezt az évet.
Laczó János képviselő azt mondta: gyáva a költségvetés, mert valójában 430 milliós a hiány a betervezett ingatlan értékesítés miatt, továbbá, nem nyúl hozzá intézményekhez, miközben 2011-ben 200 milliót fizetnek ki hitelre és kamataira.

Füstös János polgármester szerint a költségvetés bátrabb a tavalyinál, hiszen akkor csak 168 milliót mertek beállítani, noha  100 milliós számlatartozás volt. Ahhoz, hogy idén megtakarítsanak, már tavaly kellett volna lépéseket tenni, ez elmaradt. Mostani  intézkedéseik – például létszámcsökkentés – 2012-ben látszódhat.
A költségvetést 2.150.609 ezer forint bevétellel, 2.454.361 ezer forint kiadással, 303.752ezer forint költségvetési hiánnyal (ebből 267 millió működési, 27, 7 millió fejlesztési hitelfelvétel ) fogadták el, mindössze egy nemleges vokssal.

Címkék#Csurgó
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!