Közélet

2011.02.24. 07:00

Városfal helyett Nagy Testvér, kamera már a temetőben is

Traktorlopás Szőkedencsen, szobortolvajok Niklán, átutazó bűnözők Tikoson. Mindez már a múlté a kamerák beállítása óta.

F. Szarka Á., Varga Andrea, Vigmond Erika, Harsányi Miklós

Beváltak a kamerák a falvakban. Néhány éve egyre terjed a térvédelmi rendszerek kiépítése, mintegy válaszul a becsapottak, megkárosítottak, meglopottak panaszaira. Bűncselekmény esetén a felvételek az elkövető nyomára vezethetnek, de megelőző hatása is van: a bűnözők egy része már eleve elkerüli azokat a településeket, ahol kamerák figyelik a parkolókat, bemenő utakat, központi részeket.

– Tökéletesen bevált – mondta Komári József, Szőkedencs polgármestere, ahol 2008-ban épült ki a térvédelmi rendszer. – Volt, hogy kerékpártolvajok buktak meg a kamerák segítségével, de az utóbbi egy évben bent a faluban nem is igen történt bűncselekmény. Szőkedencs már korábban is a biztonságos falvak közé tartozott, amiben a helyi önkéntes polgárőr és tűzoltó egyesületnek nagy szerepe van. Komári József hangsúlyozta: önmagában nem lehet csak a kamerára támaszkodni. Ugyanúgy egymásra is kell figyelni és jelezni a gyanús eseteket.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A biztonsági kamerák felszerelése óta kevesebb a bűncselekmény a falvakban
[/caption]
Ezt erősítette meg Fülöpné Kesztyűs Ágota, niklai polgármester is. Tavaly ősszel, mikor a temetőből angyalkákat ábrázoló szobrokat loptak, felszereltettek egy kamerát. Azóta nem is volt semmilyen baj. A kamera mellett azonban az önkormányzati dolgozó is rendszeresen ellenőrzi a temetőt, különböző időszakokban, köztük még éjjel is. Tikoson az utazó bűnözőket is kiszorították a kamerák. Kónya László polgármester felidézte: korábban mindenféle ürüggyel próbálkoztak, elsősorban az időseknél a faluba betoppanó idegenek. Jótékonyan hatott a térvédelmi rendszer kiépítése, teljesen visszaszorultak az ilyen esetek, de betörésről, lopásról sem tud a faluban. Bővíteni is szeretnék a kameraállásokat, mert az M7-es autópálya építésénél is használt szervizúttal újabb oldalon nyílt ki a település, ami jól látszik a megnövekedett forgalmon.

A csurgói kistérségben sokáig az egyetlen falu volt Somogycsicsó, ahol biztonsági kamerát szereltek fel.
Három éve az elsőt, tavaly pedig a másodikat, így a két utcából álló apró falu lakói – sok az idős ember – nyugodtan alhatnak, a „Nagy Testvér” figyel.

Faggyas József polgármester elmondta: nem volt jó a falu közbiztonsága, ezért döntöttek e megoldás mellett. Az első kamera egymillió forintba, a második 800 ezerbe került. – Visszatartó ereje van, főleg ilyen kicsi településen, ahol a két kamera már mindkét utcát figyeli – mondta a polgármester. Nyugalmat, biztonságérzetet ad az embereknek és érezhetően kevesebb a bűncselekmény is.

A kamerák rögzítik és tárolják pár napig a képeket, ha szükséges, a rendőrség meg tudja nézni. 2010-ben a kistérség másik falujában, a 440 lelkes Szentán is úgy döntöttek: csak egy kamera segíthet. Rendszeresek voltak a betörések, lopások a településen, vitték az állatokat, a szerszámokat, kirámolták a házakat és a melléképületeket. Itt ma már a falu négyes útkereszteződésében van a kamera, aki a településen átmegy, bármerre is tartson, látja. Nem bízzák a véletlenre: a technika mellett ember is figyel, településőrt alkalmaznak. A polgármesternek azonban már most fő a feje, ugyanis csak márciusig tudják foglalkoztatni, így pénz híján kérdéses a folytatás.

A patalomi képviselő testület négy évvel ezelőtt elégelte meg a faluban a rendszeres besurranó tolvajlást, illetve a településen átmenő bűnöző forgalmat. Ekkor döntöttek a kamerarendszer kiépítéséről. – A rendszert azóta bővítettük is – mondta Keszler Ferenc polgármester –, így minden utcát, a faluba be és onnan kivezető utakat és a központot is meg tudjuk figyelni. Azóta a bűnözők kétszer is meggondolják, hogy kockáztassanak-e? Bár előfordult már konkrét eset, amikor a felvételeink alapján tudtak a rendőrök beazonosítani, majd elfogni egy bűnözőcsoportot. Mióta a rendszer működik Patalomban nem volt betörés, besurranásos lopás.

– Még ha nem is old meg mindent, de segít a nagyobb biztonság megteremtésében a kamera rendszer – tudtuk meg Sámoly Ferenctől, Somogyszil polgármesterétől. – Két éve telepítettük a rendszert, mintegy hárommillió forintért. Az összes főútvonalat látjuk, sőt a településünk egyik bevezető útján még rendszámleolvasó is van. Nagyobb biztonságban vannak a lakóink és a közösség értékei is. Bár nem számít perdöntő bizonyítéknak a felvétel, de legalább útba igazítja a rendőröket.

Csaknem 30 somogyi településen több mint 120 kamerát helyezett ki az egyik kaposvári vállalkozás. Lopás, kisebb garázdaság, verekedés – jellemzően ilyen és ehhez hasonló gondok miatt döntöttek a biztonsági rendszer telepítése mellett a képviselő-testületek. Pár éve sok helyen arra panaszkodtak: csúcsformába lendültek a tolvajok, egyre jobban elszemtelenedtek a 3-4 fős utazó csoportok. Ezek között szép számmal akadtak trükkös tolvajok is.



– Na, ezt elégelték meg a települések döntéshozói – magyarázta Nagy Tamás, a kaposvári Vidi-Comp Kft. ügyvezető igazgatója. – A kameratelepítési hullám első felvonásában különösen a megyehatár közeli településeken építették ki a biztonsági berendezéseket.
Amiből aztán egyre több jutott a kisebb falvakba. Nagyszakácsi rendjére 12 kamera figyel, míg Zalakomárban 16 készülék pásztázza az utcát.

Böhönyén egy cserbenhagyásos gázolás során használták fel a kamerával rögzített képkockákat, egy másik somogyi településen egy bunyó szereplőit azonosították be. A technikai fejlesztés számlájára írták azt is, hogy seregnyi helyen eltűntek a házalók, meredeken csökkent a pincefeltörések száma és a gazdálkodók is ritkábban panaszkodnak a terménytolvajokra.

– Négy tábla szalonnát loptak el az egyik családi házból; a tettesek valószínűleg a kerten át lephette meg a háziakat – ismertette a talán legfrissebb helyi balhét Pitz Sándor, a kaposfői polgárőrség vezetője. Osztja a biztonsági szakemberek véleményét: szerinte a kiterjedt kamerahálózat kedvét szegi a tolvajoknak. Alighanem így gondolják ezt még számos somogyi településen. Úgy tudjuk, Ságváron hamarosan kilenc profi készülék erősíti a közbiztonságot. Az sem baj, ha a rosszfiúk is tisztában vannak azzal: a modern készülékek már 100-150 méterről is éles felvételeket készítenek. Bár korántsem biztos, hogy boldogok, ha arcuk vagy épp autójuk rendszáma tökéletesen kivehető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!