Közélet

2011.02.13. 12:17

Virtuális búzavetés és tehénfejés, függőséget okoz az új mánia

Sminkelhetünk és főzhetünk is neten, de a legtöbben tyúkot etetnek és búzát aratnak a legnépszerűbb farmos játékokkal. A pszichológus szerint függőséget okozhat az új divathullám.

Meiszterics Eszter

A minap a szerkesztőségben bárányt sütöttünk a kollégámmal a neten. Nem viccelek. Merthogy virtuális főző show-t is találtunk böngészés közben, amikor azt kerestem, hány fajta témakörben lehet játszani. 41 félét találtam egy oldalon, de ennél sokkal több létezik. Találtam autóst, stratégiait, sminkelőst, fodrászosat, öltöztetőst, az egykori kártya meg a billiárd a múlté, a tetriszre már senki nem kíváncsi. Furábbnál furább témákban lehet játszani, de azt is megtudhatjuk például a facebook egyik női magazinokat is megszégyenítő személyiségtesztjéből, hogy vajon mi melyikek vagyunk kedvenc sorozatszereplőink közül.

Akad azonban még ezeknél is újabb divathullám, ezek pedig az online farmok, ahol akármilyen bizarrul is hangzik: búzát vetünk, majd learatjuk, eladjuk, pénzt kapunk érte és kukoricát veszünk rajta. Az állatokat meg etetjük, kiengedjük őket legelni, és így tovább. És ha valaki azt hinné, hogy ezzel főleg a gyerekek játszanak, nagyot tévednek!

Az egyik kaposvári vállalat középvezetője - nevét természetesen nem vállalja a főnöke miatt - azt állítja: ő már függő. Bemegy a munkahelyére és még mielőtt az e-mailjeit megnézné, gazdálkodik a tanyán. Kollégái közül is sokan használják a programot, és persze ki is tárgyalják a "tanyasi élet" szépségeit a cigaretta szünetben.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A fiatalok között az új trend
[/caption]

Az Origo.hu internetes portál felmérése szerint a nők körében a farmos stratégiai játékok (pl. Farmerama, Őrült farm), a férfiak esetében a kártyás és a harcos stratégiai játékok a legnépszerűbbek az iWiW virtuális világban. Mostantól pedig kávézót üzemeltethet vagy a keresztapa küldetéseit teljesítheti az, aki gengszter vagy épp üzletasszony bőrébe bújna.

Magyarország legelső közösségi portálja, az iWiW jelenleg harminchat magyar nyelvű és ingyenesen elérhető játékot kínál felhasználói számára. A játékosok száma a napokban haladta meg az egymilliót. Ezek játékok közül a legnépszerűbb a magyar fejlesztésű Tanyavilág, melyet közel 200 ezer ember vett fel, a legaktívabbak a 30-35 év közötti korcsoportba tartozó hölgyek.

De már itt az új őrület a farmos játékok kedvelőinek: a Goodgame Farmer szintén egy virtuális farm, ahol bárki kiélheti gazdálkodási és gazdasági ösztöneit, majd a bevételt csupa hasznos dologra elverheti. A férfiak esetében egy szintén magyar fejlesztésű kártyajáték vezet - több mint 240 ezren játszottak már vele - , de igen közkedvelt a Városi bandák nevű harcos stratégiai játék is. A Webaudit eredményei szerint legtöbbet a 36-44 év közöttiek játszanak.

Szigeti Mónika kaposvári pszichológus azt mondta: ezekkel a virtuális gazdálkodós játékokkal az a gond, hogy egy idő után könnyen függőséggé válhat. Amikor elkezdik, egy darabig cask jópofának tartják, ám mivel meg van adva, hogy bizonyos időközönként mit és mikor kell csinálni, - például meddig kell learatni a búzát - meg kell felelni az elvárásoknak és ez erős teljesítménykényszert szülhet.

- A diákoknál abból a szempontból jó a virtuális tanyasi világ, hogy addig sem más, agresszív, lövöldözős játékokkal töltik az idejüket - tette hozzá a szakember. És az is pozitívum, hogy ez tulajdonképpen nem más, mint a gondoskodás igényének a megjelenése. Ugyanakkor ahogy a legtöbb számítógépes elfoglaltság, ez is csökkenti a valódi, személyes kapcsolatokat. És ez igaz a felnőttekre is, hiszen a rohanó világban azt a kevés szabad időt, ami van, a gép előtt töltik, még kevesebb idejük és energiájuk marad a hozzátartozóikra, gyerekeikre.A fiataloknál ugyanakkor mást is jelent a farmos világ iránti rajongás.
- Ez egy új divathullám a tinik között, ami közösséget formál és ciki ha valaki nincs képben - mondta Szigeti Mónika. Mindig vannak ilyen trendi jelenségek, amikről az óraközi szünetekben menő beszélgetni, most épp a farmozás az.

A gond akkor van, ha túlzásokba esnek a fiatalok, és erre bizony bőven akad példa. Léteznek ugyanis farmszépségversenyek is, melyek arra motiválják a farmozókat, hogy minél menőbb, pazarabb farmot csináljanak. Így aztán a fiatalok attól sem riadnak vissza, hogy több ezer forintért szépészeti eszközöket rendeljenek a legszebb farm elnyeréséért, amit persze a szülő kénytelen kifizetni.

Évekkel ezelőtt egyébként már volt olyan, aki tevét nevelt a neten, meg hozzá datolyafát, míg a kilencvenes évek végén óriási mánia volt a tamagocsi, ami egy elektromos kütyü. Olyan kicsi, mint egy ékszerteknős, könnyedén elfér egy tízéves gyerek tenyerében, a benne élő kis kedvenc lehetett bármi, létező állattól kezdve a pokémonokon át egyéb kihalt, kitalált állatságokig. Evett, aludt, székelt, hangulatingadozott (amit plusz-mínusz jelek mutattak) és prüntyögött, hogy figyeljen rá a gazdi. Folyamatos törődést igényel az efféle kis játék, mint egy valóságos állat, csak attól volt olyan népszerű, hogy bárhová magukkal vihették a gyerekek, nem úgy, mint egy igazi ékszerteknőst.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!