Közélet

2011.03.01. 13:29

A bizalom köre sikkasztás után: maradhat az elítélt jegyző

A balatonszabadiak igennel, a siójutiak nemmel szavaztak a siójuti hivatali sikkasztásos ügyben elítélt körjegyző menesztésére. Nem kizárt, hogy Szabadi ezek után „benyújtja a válópert”.

Fónai Imre

Közös, zárt ülésen a balatonszabadi képviselők minősített többséggel megszavazták a jegyző leváltását, a siójutiak azonban ugyanilyen többséggel nemmel voksoltak. Némethné Vincze Mária szabadi körjegyző menesztését a balatonszabadi polgármester kezdeményezte azok után, hogy az emlékezetes siójuti sikkasztásos ügyben Némethné másodrendű vádlottként hanyag kezelés miatt tíz hónap fogházbüntetést kapott, két évre felfüggesztve. A jogerős ítélet azonban mentesítette az első fokon még megítélt hivatalvesztéstől.

Az előző önkormányzati ciklusban Molnár Árpádnak nem volt kellő többsége a balatonszabadi testületben ahhoz, hogy a jegyző fegyelmi vizsgálatát, illetve menesztését keresztül vigye. Október óta azonban ez megvan, ám – a polgármester szavaival élve – előbb megvárták a költségvetés elkészítését.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A balatonszabadiak igennel, a siójutiak nemmel szavaztak
[/caption]
– Évek óta ugyanazt mondom, a véleményem nem változott: aki a hivatali munkája során olyasmit követ el, hogy azért a bíróság bűncselekmény miatt elítéli, az nem állhat a hivatal élén – kommentálta a hétfő esti zárt ülésen született döntést Molnár Árpád balatonszabadi polgármester. – Az, hogy az első fokú ítélettel szemben a jogerős döntés a hivatalvesztés alól mentesítette a körjegyzőt, a súlyos felelősségét nem törölte el. Háromezer embert képviselő, háromezer ember közpénzét forgató hivatalt hogyan lehet így irányítani? Hol a közbizalom? Úgy vélem, a döntés morális kérdés volt. Gondoljunk bele abba például, hogy egy falusi szabálysértővel szemben milyen erkölcsi alapon jár el egy bűncselekmény miatt elítélt hivatalvezető?

A szabadi polgármester szerint megmagyarázni nem nekik kell a döntésüket, hanem a siójutiaknak; azt, hogy ezek után miért ragaszkodnak a körjegyzőhöz?

Balatonszabadi és Siójut külön utakon folytatja? – tettük fel a kérdést Molnár Árpádnak, arra hivatkozva: nemrég fogadták el azt a képviselő-testületi határozatot Szabadiban, mely felhatalmazza a polgármestert, hogy tárgyaljon a Siójuttal közös körjegyzőség felmondásáról. Hozzátesszük: ez esetben megszűnne a körjegyző hivatala és új pályázatot kellene kiírni a jegyzői álláshelyre. Molnár Árpád azt felelte, korai még ennyire előre szaladni...

A siójutiak döntésének az az érdekessége: az előző ciklusban a falu testülete a szabadiakkal ellentétben megszavazta a körjegyző elleni fegyelmi eljárás megindítását. Krisztin Endre siójuti polgármester az előző négy évben azon balatonszabadi képviselők egyike volt (még korábban Balatonszabadi polgármesteri tisztségét is betöltötte), akik „megvédték” a jegyzőt.– Csupán egy határozati javaslat került a két falu testülete elé, mely nem kapta meg a kellő többséget; ennyi történt, nem több, nem látok benne semmi különlegességet – vélekedett a mostani döntést követően Krisztin Endre siójuti polgármester. – A képviselőknek nem kell megmagyarázni a döntéseiket.
Arra a kérdésünkre, hogy miképpen érintené Siójutot a körjegyzőség szakadása, Krisztin Endre azt felelte: – Ilyen tartalmú hivatalos kezdeményezéssel Balatonszabadi nem élt. Ha élne, akkor Siójutnak nyilván meg kellene tenni a szükséges lépéseket.

Információnk szerint folytak már háttértárgyalások Siójut esetleges jövőbeni „közeledéséről” a Ságvár, Som és Nyim alkotta ságvári központú körjegyzőséghez.

Morális kérdés - a szerző kommentárja

Nem csak a jegyzőváltást évek óta szorgalmazó Molnár Árpád, hanem a korábban balatonszabadi képviselőként és most siójuti polgármesterként is ezt ellenző Krisztin Endre következetessége is figyelemre méltó. Abban azonban aligha van igaza, hogy a képviselőknek nem kell megmagyarázni a döntéseiket. Szerintem a választóiknak tartoznak ennyivel, még ha csak egy járdaépítésről is volna szó. De ugye nem arról van szó. Aligha tévedek, hogy ilyen súlyú döntést nem kell már meghoznia a két képviselő-testületnek a mandátuma lejártáig. Morális értelemben persze.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!