Közélet

2011.03.03. 19:13

Adósságra zárolás, nem kerülhetők el az egyetemi elbocsátások

Továbbra is kritikus a Kaposvári Egyetem pénzügyi helyzete. Ha a tanév elején vészharangot kongatott a vezetőség, akkor most a légvédelmi szirénák beindítása is indokolttá vált.

Balassa Tamás

Az ez évi költségvetés elkészítéskor életbe léptetett megtakarítási intézkedések ellenére ugyanis tovább rontja a helyzetet az a kormánydöntéssel létrehozott 250 milliárd forintos tartalékalap, ami az egyetemen 380 millió forintos kötelező zárolásként jelentkezik. Erről tájékoztatta szerkesztőségünket a pénteken elküldött kérdéseink nyomán Lévai András szóvivő csütörtökön.

A Kaposvári Egyetem költségvetése 10,9 milliárd forint. Az elmúlt évek átlagosan 7 milliárd forintos költségvetését az EU-s finanszírozású pályázatok emelték meg jelentősen. Ezek, a 2,9 milliárd forint értékű uniós fejlesztéseket is kockára teszi a kötelező zárolás, ami az államháztartás mozgásterét kedvezően érinti, de a költségvetési intézmények életét nem. Nem kerülte el a megszorítás a felsőoktatást sem, amely a többi költséges, ráadásul busás megtérüléssel csak a távoli jövőben kecsegtető ágazathoz hasonlóan beköszöntött az oktató-kutató-szolgáltató egyetemek életébe is. Kaposvár sem kivétel.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az oktatás minőségét is ronthatja a spórolás
[/caption]

Szávai Ferenc, az intézmény élén nyár óta a pénzügyi egyensúlyért dolgozó rektor vezetésével a szerdai szenátusi ülés tárgyalta a költségvetést, amely már ősz óta nagy adósságokat görgetett. Akkor sajtótájékoztatón közölték: 214 milliós a kifizetetlen számlák mértéke, amiben havonta 30-50 milliós növekedés várható. Amint a 3,5 százalékot elérik, kincstári biztos érkezik az egyetemre. Ennek már az év végére meg kellett volna történnie, de sikerült elkerülni, takarékossággal. Ám a helyzet már a költségvetés készítésekor sem volt megnyugtató. Az adósság – aminek csaknem felét sikerül 30 napon belül tartani – 358 millió forint, ami 3,28 százaléka a költségvetési főösszegnek.Hajszálnyira, vagyis fillérekre van a kincstári biztos, erre érkezett a 380 milliós zárolás, hét-nyolc hónapos kigazdálkodási kényszerrel. Óraadókat küldenek el, óraszámot emelnek, rezsin, dologi kiadásokon spórolnak. A rektor szerint így ellehetetlenülhet az egyetem, s az oktatás is megsínyli a szűkölködést. További kérdéseinkre Lévai András szóvivő azt írta: az egyetem 100 milliós kintlévőségeinek behajtása folyamatos. Az üresen álló Somssich kollégium eladására rövid távon továbbra is kevés az esély, bár az ingatlan adatait nemrég kérte ki egy érdeklődő.

Az említett, s az egyetem jövőjét meghatározó uniós beruházások befejezési határideje az év vége volt. Ebben termékfejlesztési és nyomonkövetési kutatóközpont, laboratórium- és tudásközpont-felújítás, lovasakadémia-rekonstrukció, a bőszénfai műemléképületének átalakítása, a digitális kompetencia központ kialakítása és virtuális campus szerepelt.

Felsőoktatás, alulköltés

Három év alatt 88 milliárddal – jövőre 12, 2013-ban és 2014-ben további 38-38 milliárddal – kevesebbet költ az állam a felsőoktatásra a tervek szerint. Ez azonban nem valósulhat meg kizárólag az államilag finanszírozott helyek csökkentésével, ami már tavaly elkezdődött. Tanárokat kell elküldeni, juttatásokat kell csökkenteni országszerte, ami ellen az öt nagy kutatóegyetem közösen, majd a rektori konferencia elnöke is tiltakozott. A 250 milliárdos zárolásból 13 milliárddal részesedik a felsőoktatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!