Közélet

2011.03.19. 07:00

Államtitkok: hivatalban harmadol a kétharmad

Ha valahol váltást terveznek, azt májusig tehetik meg egyszerűbben, indoklás nélküli elbocsátással.

Balassa Tamás

Az ernyője alá került tizenöt szakigazgatási szerv vezetője közül eddig négyet cserélt le a somogyi kormányhivatal, az ötödiket áprilisban fogja: Patak Norbert kerül a Közlekedési Felügyelőség élére.

Februártól Kartali Klára az egészségbiztosítási, márciustól Varga Zsolt a nyugdíjbiztosítási igazgatóság vezetője, ugyancsak a hónap elején került Szikra László a munkaügyi központ, Horváth János az építésügyi hatóság élére. Erről a kormányhivatal tájékoztatta a szerkesztőségünket. A további vezetőcseréket soha nem látott hírzárlat előzi meg, aminek az egyik oka az új szervezeti rendhez igazodás, a másik: még nem dőltek el a továbbiak. A döntéselőkészítés a kormányzat erős somogyi emberei, köztük Juhász Tibor kormánymegbízott, és a szakmát képviselők, Neszményi Zsolt főigazgató és Fehér Zoltán főtitkár körein belül marad.

Határozott idejű megbízatása augusztusig van a régi vezetőknek. Kormányközeli forrásokból tudjuk, felgyorsulhat a csere, mivel az Alkotmánybíróság döntése átírta a terveket: ha valahol váltást terveznek, azt májusig tehetik meg egyszerűbben, indoklás nélküli elbocsátással. A cserék felgyorsítását azonban akadályozza, hogy a minden tekintetben alkalmas személyekről nem elég helyben megegyezni, az ágazati minisztériumokkal is dűlőre kel jutni. Országosan több száz vezetőről lévén szó, ez nem megy egyik napról a másikra.

Juhász Tibor a megbízólevelek átadásakor érzékeltette, próbaidő következik, aminek a végére nem ugyanazzal a tizenöt vezetővel érkeznek, mint akik bizalmat kaptak megbízottként. Ez forrásaink szerint ugyanúgy érthető, mint a kormányzat által indított intézményvezető-váltási hullám a múlt évben. Ráadásul a kormányhivatalok létrejöttével „központosítottabb” lett a helyi államigazgatás, a vezetőknek immár a politikus kormánymegbízottak bizalmát kell élvezniük. Az idő feszült várakozással telik, a tizenegy szakigazgatásiszerv-vezető sorsának bizonytalansága kormányhivatalnoki igazodást indított el.Talán jobb is, ha lemegy a váltás májusig, fogalmaznak többen.
Órákig tudnék mesélni, mondja sejtelmesen informátorunk, s mikor megkérdezzük, vidám lenne-e a történet vége, azt feleli: a legkevésbé sem. De mi is a tét? Elsősorban az, sikerül-e villámgyors eredményt elérni, de legalábbis elkerülni a szalagcímbe kívánkozó baklövéseket a közigazgatás-államigazgatás átszervezésének nagyon érzékeny időszakában. A felsővezetőknek a „hibátlan rendszereket” nemcsak az átszervezés, hanem a kormányzati forráskivonás idején kell működtetniük. Velük összefüggésben: a soha nem látott méretű monstrehivatal 811 hivatalnoka és családjaik megélhetése a tét. Országosan sok ezer emberé tehát, a munkaínség éveiben. Fentiek fényében, s hogy a szervezetek felé áradó bizalmat növelni segítsük, két hete fordultunk kérdésekkel a Somogy Megyei Kormányhivatalhoz. Egyebek között a kinevezettekről szerettünk volna közérdekű adatokat megtudni, amelyeket minden minisztérium közöl a közleményeiben, melyben új vezetőkről számol be. Somogyban a vezetők nevén kívül nem kaptunk mást, sokadszori kérésre sem. Egy közlemény érkezett azonban.

„A Kormányhivatal a szakmailag önálló, jelentős feladatokat ellátó dekoncentrált szervek élére – a jövendő kihívások megválaszolására alkalmas – vezetőket választott, választ ki. A kinevezésre kerülő vezetők jelentős programok, szakmai ügyek elvégzésére lesznek hivatottak, akik nyitottak az állampolgárok problémáira. A hivatal célja az állampolgárok érdekeit maximálisan szem előtt tartó szakemberek kiválasztása a 15 szakigazgatási szerv élére, vonatkozzon ez egy új kinevezett vezetőre vagy a jelenlegi megbízott vezető státuszának megerősítésére. A jelenleg megbízott, de kinevezésre nem kerülő szakemberek szakmai munkájára számítunk. Az újonnan kinevezett vezetők az adott szervezet vezetésére vonatkozó minden jogszabályi feltételnek és alkalmassági követelménynek maradéktalanul megfelelnek.”
Az utolsó két szót vastagon szedték.

Szakmaiság és közéletiség: életrajzi adatok az eddigi kinevezettekről

A Közfeladatot ellátók közérdekűnek vélhető személyes adatait részint tőlük, részint más forrásból kaptuk.
Szikra László 44 éves jogász, Bonyhádon született, régóta Somogyban él. Multinacionális cégeknél szerzett gyakorlatot szervezeti rendszerek építéséből. Jótékonysági, társadalmi szerepvállalása 2002 óta közismert, azóta a Traianus Lovagrend elnöke. Párttag sosem volt, közölte.

Varga Zsolt az idén lesz 50 éves, Komlón született. A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán szociálpolitikusi egyetemi diplomát szerzett, majd idősügyekből szakvizsgázott. Elvégezte a budapesti Államigazgatási Főiskola szociálpolitikai szakigazgatás-szervező szakát is. Az Országos Szociálpolitikai Szakértői Névjegyzéken idősügyi területen bejegyzett szakértő. Korábban a Somogy Megyei Önkormányzat Park Szociális Otthona és Módszertani Intézménye igazgatója másfél évtizedig, valamint a megyei idősügyi tanács titkára és a regionális szociálpolitikai tanács elnöke volt, utóbbi két tisztségét díjazás nélkül látta el. Novembertől a Nyugdíjbiztosítási Ellenőrző Testület tagja. Varga Zsolt, amint ez tudható róla, közéleti szerepet is vállalt a rendszerváltás után. A 90-es évek elején csatlakozott a Magyar Demokrata Fórumhoz, ahol később megyei elnök és az országos választmány tagja lett. 2006-ban, amikor a Fidesz és az MDF szembe került, visszalépett a Fidesz-jelölt javára, és kilépett a pártól.

Horváth Jánost nem sikerült elérnünk, de tudni róla, hogy 1962-ben született, Pécsen magasépítő üzemmérnöki diplomát, a BME-n okleveles építészmérnöki és városépítési és gazdálkodási szakmérnöki végzettséget szerzett. Az utóbbi években Kaposvár Megyei Jogú Város főépítésze volt.

Patak Norbert az Internetről tudhatóan 34 éves építőmérnök, korábban a Magyar Aszfaltnál és a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Kht.-nál dolgozott. Közéleti szerepvállalása a kaposvári Fidesznél kezdődött, tíz éve Szennán él, 2006-2010 között alpolgármester volt. 2010-ben függetlenként elindult a Fidesz-jelölt polgármesterrel szemben. Három fiú gyermeke van, felesége pedagógus.

Kartali Klárát elértük, közreműködően elmondott önéletrajzi elemeket, később a „nyilatkozatát” visszavonta. Miután közfeladat ellátásával összefüggő önéletrajzi adatokat nem tekintjük nyilatkozatnak, ezért közöljük: a marcali születésű jogász 1986-ban államvizsgázott. A kaposvári és a megyei önkormányzatnál, majd a kárpótlási hivatalban dolgozott és 1998-ban pályázott az egészségbiztosítóhoz. Osztályvezető és igazgató volt 2003-ig, majd a kaposvári kistérségnél dolgozott. Közéleti szerepvállalásának nem bukkantunk a nyomára.

Ablak a zabra - a szerző kommentárja

Hetek óta a kormánynak dolgozom. Újságíróként ezt tagadnom kellene, ha már egyszer. Mégis büszke vagyok rá. Hetek óta azon vagyok, hogy közhivatalok új vezetőiről életutat is kaphasson a nagyközönség. Hisz mi építhet bizalmat egy szervezet iránt? Az arca, s az ő végzettsége, tapasztalata.

Ezeket az adatokat földalatti mozgalomba vonulva csipegettem össze, mert a kormányhivatal az óvatosságot tekinti első számú feladatának. Helyettük dolgoztam az új vezetőkért, akiket nem a nevük, hanem a teljesítményük tett méltóvá a kinevezésre. Kevés bizonyság a főispánság közleményében a pökhendire vastagított két szó: maradéktalanul megfelelnek.

A kormányhivatalnak nem dolga a pökhendiség. A közszolgálat a dolga, s majd a nép eldönti, maradéktalanul megfeleltek-e.

És még valami. A párttagság kultúrállamokban nem szégyen, hanem dicsőség, büszkén vállalt ért ékvallás, hittétel. Hát nekem kell ezt elmondani! Fel a fejjel hát!

Ezeket az adatokat földalatti mozgalomba vonulva csipegettem össze, mert a kormányhivatal az óvatosságot tekinti első számú feladatának. Helyettük dolgoztam az új vezetőkért, akiket nem a nevük, hanem a teljesítményük tett méltóvá a kinevezésre. Kevés bizonyság a főispánság közleményében a pökhendire vastagított két szó: maradéktalanul megfelelnek.

A kormányhivatalnak nem dolga a pökhendiség. A közszolgálat a dolga, s majd a nép eldönti, maradéktalanul megfeleltek-e.

És még valami. A párttagság kultúrállamokban nem szégyen, hanem dicsőség, büszkén vállalt ért ékvallás, hittétel. Hát nekem kell ezt elmondani! Fel a fejjel hát! -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!