Közélet

2011.03.29. 07:21

Fizetés helyett megyeváltás, kétmilliós hiány a betegellátásban

Nem tudják a Csurgó térségi települések, hogy miből teremtik elő az új járóbeteg- centrum hiányzó működtetési költségét.

Varga Andrea

– Nem erről volt szó, amikor a beruházás mellett győzködték a településeket. Ha itt fizetni kell, lemondatják a települések polgármestereit és a képviselő-testületeket – mondta Didicsné Kardos Györgyi pogányszentpéteri polgármester annak kapcsán, hogy kiderült: az új kistérségi járóbeteg-szakellátó központ mínusz kétmillió forinttal kezdi meg hamarosan a működését.

Várhatóan havonta kétmillió forintot kell a fenntartó 17 településnek összeadnia a lakosságszám arányában, hogy kipótolják az állami finanszírozás és a valós kiadások közti különbözetet a csurgói járóbeteg-központ működtetésében.

Ismert: némi csúszással, a múlt hónapban fejezték be (legalábbis megtartották a projektzárást) az egymilliárd forintos pályázati támogatással megvalósuló centrum építését; a várható indulása április vége, május eleje. A csurgói kistérség települései közül egyedül Berzence nincs a fenntartó önkormányzatok között.

– Nyolcvanmillió forintos éves keretet finanszíroz az Országos Egészségbiztosítási Pénztár – mondta Orbán Csaba, a Csurgói Egészségügyi Centrum Kft. ügyvezetője. – Azokban a szakmákban, amelyek eddig nem voltak Csurgón, az országos átlagot veszik alapul, ami volt, ott a csurgói átlagot. A belgyógyászati átlag nagyon alacsony volt, óránként 619 forintot fizetnek a belgyógyászati ellátásra, a többinél 10 ezer forintot óránként, ami sokkal jobb. Csaknem kétmillió forint mínuszban leszünk havonta, ha a teljes volumenkeretet ki tudjuk használni.

Előfordulhat azonban, hogy nem, hiszen több település sorsa is lóg a levegőben.
– Amikor beadták a projektet, kérdéses volt, hogy a mi mikrotérségünk beszáll-e a programba – említette Didicsné Kardos Györgyi. – Tudnivaló, hogy perben vagyunk, négy település - Iharos, Iharosberény, Inke, Pogányszentpéter - szeretné, hogy a fekvő- és járóbeteg-ellátást is igénybe vehessék a lakói Nagykanizsán, amit azonban Nagyatád és Kaposvár kórháza ellenez. Kétfelé meg nem fog finanszírozást adni az OEP, de erőszakkal nem hozhatjuk Csurgóra a betegeinket. Ha idejön valaki járóbeteg-szakrendelésre, biztosan Nagyatádra irányítják a fekvőbetegre, ez ellentétes azzal, amiért másfél éve küzdünk.

Orbán Csaba úgy reagált: az ÁNTSZ-szel egyeztetve tudja, hogy mind a 18 település Csurgóhoz tartozik járóbeteg-ellátásban. Amúgy még Berzence is, amely nincs a kft.-ben.
– A csurgói járóbeteg-ellátás érdeke, hogy Nagyatádnál maradjon a fekvőbeteg-ellátás, ne Nagykanizsánál. Ha négy település elmegy Kanizsára, akkor mi veszítünk járóbetegeket, hiszen oda fogják visszahívni őket – hangoztatta az ügyvezető. (Megoldja ezt a kérdést, hangzott el, ha fizetőssé teszik az egészségügyi ellátást - ahogy arról már volt szó - azok számára, akik azt nem saját körzetükben veszik igénybe. A kényszer megoldást szülhet.)

– Nem tudom miből finanszírozzuk a csurgói központ fenntartásának ránk eső részét – vetette fel Palotai Hajnalka, Zákányfalu polgármestere. – Ugyanaz a helyzet nálunk is, mint Pogányszentpéteren: a lakosságnak nincs igénye a csurgói szakrendelésekre, és még pénzt is kell hozzátennünk a működéséhez.

A települések részéről az is elhangzott: kész költségvetésüket kell hónapról hónapra módosítani majd, hogy betömjék a működési hiányt, ráadásul a plusz kiadások a települések önhiki-képességét ronthatják, ami kilátástalan anyagi helyzeteket szülhet. 

Öt évig működtetni kell a járóbeteg-központot, különben vissza kell fizetni a pályázati támogatást. Ezért összegzett úgy Füstös János, Csurgó polgármestere, hogy valóban gond, miből fizetnek a települések, de éppen ezért célszerűbb volna azon gondolkodni, hogyan lehet rentábilissá tenni a centrumot?

A polgármesterek átadtak egy levelet Orbán Csabának, amelyben kérik: lehetőség szerint csurgói és környékbeli szakapparátust foglalkoztassanak.
A pogányszentpéteriek nem alkusznak

Teljes az egyetértés Pogányszentpéteren: népszavazást kezdeményeznek, hogy megyét válthassanak, ha az illetékesek folytatják nem egészen betegbarát politikájukat. Ismert: az önkormányzat a falu minden családjához eljuttatott egy kérdőívet két kérdéssel: ha fekvőbeteg-ellátásra szorulna, melyik kórház fekvőbeteg osztályát venné igénybe? (Kaposvár, Nagyatád, Nagykanizsa?).

Ha a bíróság újra a kaposvári és nagyatádi kórházat jelölné ki ellátási területként a pogányszentpéteri lakosoknak, ön támogatná-e, hogy a falu Zala megyéhez csatlakozzon, ezáltal a nagykanizsai kórházhoz tartozzon?
Az ívek visszaérkeztek. Didicsné Kardos Györgyi polgármester elmondta: a válaszadók kivétel nélkül ragaszkodnak a közelebbi kórházhoz, s ha ez nem lehetséges, sürgetik a megyeváltást.


Szedjenek-e bérleti díjat a háziorvosoktól?

A taggyűlésen az is téma volt, hogy a járóbeteg-centrumba beköltöző csurgói háziorvosoktól szedjenek-e bérleti díjat. A háziorvosokkal való szerződés egyébként Csurgó város kompetenciája.
– Rosszabb körülmények közé kerülnek a háziorvosok, mert kisebbek a helyiségek – hallottuk Rádics Lászlóné aljegyzőtől. Egy évig térítésmentesen kéne biztosítani számukra a helyiséget.

Szecsődi Istvánné asszisztens a körülmények kapcsán felvetette: a szemvizsgálathoz szükséges öt méter nincs meg a rendelőben, a betegnek ki kell lépnie a folyosóra.
Orbán Csaba úgy reagált: a helyiségek valóban kisebbek, de a feltételek egyáltalán nem rosszabbak. Javasolta, hogy bérleti díjat ne, csak rezsiköltséget kelljen fizetni. Döntés egyelőre nem született.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!