Közélet

2011.03.25. 17:00

Gyerekek, akik nem akarnak elsüllyedni a középszerűségben

A magyar nemzet nem elég gazdag ahhoz, hogy egyetlenegy komoly tehetséget is elkallódni hagyjunk.

Vas András

Fergeteges kongázás, majd Bartók Béla köszönti az elsötétülő nézőteret: a világhírű zeneszerző saját előadásában mondja a rege a csodaszarvasrólt – a Géniusz Tehetségnap szervezői így tisztelegnek az éppen százharminc esztendeje született zseni előtt.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Géniusz Tehetségnap a Szivárvány Kultúrpalotában
[/caption]
A kaposvári tehetségnapra szépen megtelt a Szivárvány Kultúrpalota, tanárok, tanítók, vagy ahogyan Giber Vilmos, a Klebelsberg kollégium igazgatója nevezte őket, mesterek ültek a széksorokban.
– A pedagógus ugyanis az ókori görögöknél rabszolgát jelentett, aki bizonyos nevelési feladatokat látott el, illetve a szabadok gyermekeit kísérte az iskolába – mondta Giber Vilmos. – A tanárok, mesterek színe elé.

Az egyik kaposvári tehetségpont, a Klebelsberg kollégium – melynek mottója a névadótól: A magyar nemzet nem elég gazdag ahhoz, hogy egyetlenegy komoly tehetséget is elkallódni hagyjunk – igazgatója hozzátette, végre a pedagógiai napos oldalát jöttek el köszönteni, hiszen nem felzárkóztatásról lesz szó az előadásokban, hanem olyan gyerekekről, akik nem akarnak elsüllyedni a középszerűségben.
– A talentum ugyanis mindenkiben benne van – folytatta az igazgató –, csak az a kérdés, tud-e élni vele.Szita Károly polgármester szerint ehhez szorgalom, kitartás kell a diák, a tanár, a szülők részéről. És természetesen megfelelő anyagi háttér.
– Évente húszmillió forintba kerülnek a városnak az iskolai pluszórák az emelt szintekhez – sorolta Szita Károly polgármester. – Másfélmillió forinttal támogatjuk a tehetséges gyerekek tanulmányi versenyeztetését, 2,2 millió jut a tehetséges cigánygyerekek támogatására. A talentumok felfedezését, megtartását segítik tehetségpontjaink, a Festetics óvoda, a Kodály iskola és a Klebelsberg kollégium. Azaz a város számára nagyon fontos, hogy a talentumok ne kallódjanak el.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A talentum mindenkiben benne van
[/caption]
Ahogyan az volt a kezdetekkor is. Szita Károly ugyanis emlékeztetett rá, az Esterházy Pál herceg 1712-es letelepedési engedélyét követő harmadik évben már megindult a közoktatás a városban, mely ma óvodás kortól különböző programokkal segíti a tehetségek kibontakozását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!