Közélet

2011.03.07. 10:32

Hamisított vetőmaggal verik át a gazdákat a nepperek

Vetőmag-nepperek ellen lépnek fel az agrár-szervezetek Somogyban. Hektáronként több százezer forintos veszteséget is okozhat a rossz, ellenőrzés nélküli kukorica.

Harsányi Miklós

A szakmai szövetség és terméktanács a tavaszi munkák előtt nyomatékosan felhívja a figyelmet: kizárólag államilag fémzárolt vetőmagot vásároljanak a termelők.
– Rengeteg trükk létezik, gazdag fantáziával megáldott emberek a nepperek – magyarázta egy szakértő. – Előfordulhat, hogy a takarmányos zsákba ömlesztett kukoricát ételszínezővel festik meg azért, hogy úgy nézzen ki, mintha csávázott lenne. A zsákokban sokszor morzsalékos, töredezett, csíraképtelen magok találhatóak.

A hamisított magot teherautóról, nagy tételben árulják, de kisebb vásárokon, autó csomagtartóból is kínálhatják a gyanútlan vevőknek.
A cégjelzéssel ellátott zsákok megtévesztésig hasonlítanak az eredetihez, ugyanakkor árulkodó jel lehet, hogy a hamis címke könnyen téphető és a sorszáma hibás. Hozzáértők állítják: tetemes haszonnal dolgoznak a vetőmaghamisítók. Egy zsáknyi álvetőmag 1500-2000 forintba kerül, és ezért akár 20-25 ezer forintot is elkérhetnek. A gyatra minőségű áru nem csírázik ki vagy minimális termést hoz. Tóth István, a megyei növény- és talajvédelmi igazgatóság nyugalmazott igazgatója hangsúlyozta: ráadásul ezeket a vetőmagokat nem csávázták: nem ellenállóak a gombabetegségeknek és kórokozóknak, így a kártevők könynyen tönkre tehetik az amúgy is zsenge állományt.Egy Kaposvár környéki gazdaságban több mint 700 hektáron vetnek kukoricát. Nem bíznak semmit a véletlenre, biztos forrásból 21 millió forintért már megrendelték a vetőmagot. A cégvezető elismerte: évről évre egyre drágább az alapanyag, ám inkább ezt az utat választják, minthogy a hamis áruval befürödjenek. Legnagyobb veszélynek az őstermelők és a kisvállalkozók vannak kitéve, akik gyakran minimális mennyiségben vásárolnak kukoricát, s könnyen bedőlhetnek a jól hangzó ajánlatnak. Ha a termelők gyanús dolgot észlelnek, nyomban jelezzék a földművelésügyi hivatalnak vagy a falugazdászoknak. 

Kérik a véleményeket

A tavaszi munkák megkezdése előtt a vidékfejlesztési tárca kikéri a termelők véleményét a vetőmagok minőségéről. Vörös Bálint, a megyei területi agrárkamara munkatársa hasznosnak tartja a kezdeményezést, mivel pontos képet kaphatnak a döntéshozók a hazai állapotokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!