Közélet

2011.03.24. 07:00

Horgászkaland, ötvenezres bírsággal fenyegetik a gyerekeket?

A bérlő szerint betartják a szabályokat, mindenről tájékoztatják az illetékes halászati hatóságot.

Harsányi Miklós

Ötvenezer forintos bírsággal fenyegetik azokat a gyerekeket, akik horgászni merészelnek  – panaszolta taranyi olvasónk. Azért dohognak a helyiek, mert nem pecázhatnak a patakban. A bérlő nem érti a vádakat és változást ígér.

A települést az itt folyó patak partjára építették azzal a szándékkal, hogy kihasználják a helyi adottságokat – így olvasónk. A környéken élők halásztak, horgásztak, sok évtizedig zavartalanul élhettek szenvedélyüknek. Csakhogy nagy változás történt korábban: egy férfi évekkel ezelőtt bérbe vette a Taranyon átfolyó szakaszt.

– Ezzel nem is lenne gond, a tényt a falu lakossága elfogadta – számolt be. – A község lakóinak tudomása szerint azzal a feltétellel kapta meg a bérleti jogot, hogy az adott területre halat telepít és engedélyeket árul, ad ki az igénylőknek.

Olvasónk arra is kitért: tavaly augusztusig horgászhattak a helyiek, azóta nem.  – Miért vette el a lehetőséget a lakosoktól, hogy horgásszanak a falujuk közepén átfolyó patakból, akár engedélyvásárlással is? – tette föl a kérdést. Arra is kíváncsi: miért lehetett tavaly nyáron az adott területen egy embernek árammal halászni? Húsz-harminc kilós halakat teherautó számra kifogni, csónakkal, csáklyával felszerelve, naponta több alkalommal a falu lakóinak jelenlétében?

Megkerestük a bérlőt, aki elmondta: a Rinya-patak 32 kilométeres szakaszát vette bérbe. A tizenöt évre szóló szerződés 2015-ben jár le.
– Már csak pár napot kell várniuk a horgászoknak – tudtuk meg. – Április elején lesz a telepítés, egyebek mellett pontyot engednek a vízbe. Az öt napos tilalom után várhatóan április 10-től ismét pecázhatnak azok, akik kiváltják a napi jegyet.A bérlő cáfolta olvasónk állítását. Azt mondta: tavaly december 31-ig lehetett horgászni. A nagy súlyú halakról is szólt: a nyáron oxigénhiány alakult ki, s a busákat igyekeztek összeszedni.
– Betartjuk a szabályokat, minden fontos dologról tájékoztatjuk az illetékes halászati hatóságot – hangsúlyozta a bérlő. – A Debreceni Egyetemről pedig évente egyszer idejönnek hozzánk, s megnézik, hogyan gazdálkodunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!