Közélet

2011.03.09. 15:45

Ideális a Balaton vízállása, elzárták a siófoki Sió-zsilipet

Szerdán este elzárták a siófoki Sió-zsilipet. A „történelmi pillanatot” a Balaton 109 centiméteres vízállása és a csapadékszegény időjárás tette lehetővé.

Fónai Imre

– A 109 centiméter ideális vízállásnak mondható, természetesen nagyobb csapadék esetén újra nyitunk – mondta Pécseli Péter szakaszmérnök, a balatoni vízügyi kirendeltség vezetője. – A teljes zárás előtt feltöltöttük a Sió-csatorna belterületi szakaszát, tehát lesz benne víz állandó jelleggel.

Csaknem pontosan egy éve, 2010. március 4-én 112 centis vízszintnél nyitották meg a siófoki leeresztő zsilipet, mely az üdülési szezonban rövid megszakításokkal volt csak zárva, aztán a nyár vége óta folyamatosan nyitva tartották. A közép-dunántúli vízügyi igazgatóság arról tájékoztatott: tavaly összesen 505 millió köbméter, azaz 85 centi vízoszlopnyi víztömeg levezetése történt meg úgy, hogy a teljes mennyiség hetven százaléka a szeptember-december közötti időszakban érte el a Dunát. A Balaton legmagasabb vízállását, a 129 centimétert december 21-én regisztrálták.Az idén az első két hónapban további 200 millió köbmétert (34 centit) eresztettek le a zsilipen, az egy éve tartó vízeresztés során tehát összesen 705 millió köbméternyi víztömeg-terheléstől mentesítették a tavat. Ez 1,2 méternyi vízoszlopot jelent, ami a tó számított térfogatához (2130 millió köbméter) és átlagos vízmélységéhez (3,36 méter) képest közel egyharmadnyi vízmennyiség.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat csapadék-előrejelzése alapján a tavasz átlagosnak, a nyár az átlagosnál szárazabbnak ígérkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!