Közélet

2011.03.21. 07:32

Itt ölték meg Koppányt, harc Somogy legmagasabb pontjáért

A szóládi Nezde-hegy csúcsa, de már Kereki közigazgatási területén. Mindkét település magáénak érezheti tehát Somogy legmagasabb pontját, a 316 méter magas Almán-tetőt.

Fónai Imre

Már annak megállapítása sem egyszerű, hogy melyik is Somogy megye legmagasabb pontja. A tudományos akadémia földrajztudományi intézete által kiadott országos kis-tájkataszter azt írja: „A megye legalacsonyabb pontja száznégy méter a Nagyberekben, a legmagasabb is csak háromszáztizenegy Kelet-Külső-Somogyban: a Gyugyhát Kőröshegy és Balatonendréd határában.”

A régebbi térképek Kötcsénél jelezték a legmagasabb értéket, háromszáztizenhárom méterrel. Vörös Gyula korábbi szóládi polgármester „munkálkodása” révén lett ismert a nezdei Almán-tető, mely 316,43 méter.
– Stratégiai katonai pont volt hajdanában, ezért nem tüntették föl a térképek – így Vörös Gyula.

Legújabban Kereki is „igényt tart” Somogy tetejére, ugyanis a minap nyilatkozta portálunknak Csicsai László kereki képviselő: az Almán-tető a településükön áll, tévedés, hogy Szóládon.A körülmények tisztázására Vörös Gyulát kértük. A korábbi szóládi polgármester sem tagadta, hogy közigazgatásilag már kereki terület a megye legmagasabb pontja.
– Csakhogy míg Szóládról meg lehet közelíteni, Kereki felől nem – magyarázta a korábbi polgármester. – Ha a kilencvenes években mi nem kezdeményezzük a turisztikai hasznosítását, senkinek sem jut eszébe, mint ahogyan eddig Kereki nem is foglalkozott vele. Miután annak idején kikértem a pontos földhivatali dokumentumokat, előbb turistautat alakítottunk ki, majd kilátót is állítottunk 1999-ben az Almán-tető közelébe; azért nem pont oda, mert erdős területen jelölték ki azt a háromszáztizenhat méter magas mérnöki pontot.

A Google Szóládnak adja

Nagyobb térképre váltás

A szóládi Nezde-hegy amúgy a Szittya Golgotáról is ismert, mely Csuka Mónika énekes és férje, Baksafalvi Soós László ötlete, már számos stációt avattak. Sőt, a helynek történelmi a levegője. A legenda szerint itt gyilkolták meg Koppány vezért, és lelke azóta is e tájékon bolyong. Szólád község ünnepi dala is erről szól: „Nezde-hegyen szól a furulya. Erdő felett Koppány lelke száll, aki eljön, itt elbűvölten áll.”

Lapos csúcsaink - a szerző kommentárja

A megye legmagasabb pontja is olyan lehet(ne), mint a Balaton, ami nem elválaszt, hanem összeköt. A vízen értelmét veszíti a megyehatárok húzogatása. Az Almán-tető is lehetne találkozási pont, például az erdőt-mezőt járó turistáké. Közel Kötcse a maga 313 méterével, nincs messze a 311-es Gyugy-hát sem, össze kéne kapcsolni ezeket a „magaslatokat”. A három együtt már majdnem ezer méter. Ha már egyszer dimbes-dombos Somogyországunknak ilyen „lapos csúcsok” jutottak...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!