Közélet

2011.03.25. 07:00

Kakastollal, biciklin járőrözik a somogyi csendőr

A tolvajok elleni harc egyik módszereként vetette fel a csendőrség szervezését a Nemesviden.

Vigmond Erika

A Csendőr Bajtársi Szövetség alapítótagjaként Nemesviden is toborozna tagokat Kisvidi-Simon Ferenc. Szerinte ez is segítene abban, hogy rend legyen a faluban az utóbbi időkben elszaporodott betörések, lopások visszaszorításával.

– A gondolat nem most született – vezette fel Kisvidi-Simon Ferenc. – 1998-ban a Szabad Föld című újságban már megjelent egy írásom, amiben a motorizált garázdákra, rablóbandákra hívtam fel a figyelmet, akik megkeserítették a nemesvidiek életét. Tizenkilenc támogató aláírás is volt a cikk mellett. Már akkor is azt mondtam: a közerkölcs megszilárdulása eredményezheti csak a gazdasági növekedést, hogy az embereknek ne menjen el a kedve a termeléstől. Például én is őstermelő vagyok: mondták is nekem, hogy bátorság kell ehhez Nemesviden, hiszen a tolvajoknak semmi sem szent. Visznek mindent, kertből, tyúkólból, szerszámoskamrából. Hozzám is legalább háromszor betörtek.Kisvidi-Simon Ferenc elmondta azt is: a csendőröknek példamutató, tekintélyt adó embereknek kell lennie, akiknek már a megjelenése is visszatartó erő. – A gond ott van, amikor erről beszélgettem a nemesvidiekkel, a legtöbbször arra hivatkoztak: nincs idejük. Nappal dolgoznak a munkahelyükön, utána kertet, földet művelnek, éjjel meg otthon kell résen lenni: nem akkor törik-e fel éppen a szerszámoskamrát – folytatta Kisvidi-Simon Ferenc. – Ezért úgy döntöttem, hogy példát mutatok. A csendőrökhöz hasonlóan, még kakastollat is tűztem a kalapomra, járom az utcákat, leginkább kerékpárral és figyelem a házakat, udvarokat. Így talán, én is tehetek valamit a garázdálkodók ellen.

Gyakoribb a járőrözés

Harmath István nemesvidi polgármestertől megtudtuk: az elmúlt hónapok betöréssorozatai miatt gyakoribb a járőrözés a faluban. Az önkormányzat még egy berendezett pihenő irodát is felajánlott a rendőröknek. Nagyon bíznak abban, hogy ez visszaszorítja a bűnözést, ám a polgármester szerint a csendőrség szervezése amolyan szélsőséges megoldás lenne, ami meglátása alapján sehova sem vezetne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!