Közélet

2011.03.09. 10:37

Készüljön, itt a tavasz! Veszélyes kórokozók az autóban

Kis költséggel sok nagyobb kiadástól kímélheti meg magát az autótulajdonos, ha a tél elmúltával elvégezteti kocsiján a tavaszi felkészítést.

Vas András

Lassan elköszönhetünk a téltől, ez pedig a jó autótulajdonos számára azt jelenti, ideje a szokottnál nagyobb figyelmet fordítani gépjárművére, hiszen kis odafigyeléssel sok apró bosszúságtól kímélheti meg magát az ember, s nem mellékesen a kedvenc kocsi is meghálálja a rászánt fél órákat.
Az autók tavaszi felkészítése több fázisból áll. Az első és talán legfontosabb egy alapos külső és belső takarítás, a tél ugyanis maradandó nyomot hagyhat a járműveken.

– A jeges, havas útra kiszórt só a kocsik legnagyobb ellensége – állította Fodor Lajos, a kaposvári Sonax autómosó és szerviz vezetője. – A legrejtettebb zugokba is beeszi magát, roncsolja a fém alkatrészeket. Még a könnyűfém-felniket is kikezdi, lemarja róluk a legfelső bevonatot. Éppen ezért nem elég a külső mosás, mindenkinek ajánljuk az alvázmosást is, ami alig fél órával növeli meg az autós várakozási idejét egy mosóban.
– Érdemes ellenőrizni az ablaktörlőlapátokat is – folytatta a Sonax vezetője. – A jégtől ugyanis általában csíkosan töröl, ami nem csak kellemetlen, de balesetveszélyes is.A tavaszi felkészítés-nagytakarítás során jöhetnek elő az autó télen összeszedett kisebb-nagyobb sérülései is, melyeket egy polírozással könnyedén el tudnak tüntetni a szakemberek.
– Ha polírra nincs is szükség – vélte Fodor Lajos –, a mosásoknál érdemes vakszoltatni is. Az erős napsütés, a megnövekedett ibolyántúli sugárzás ugyanis károsíthatja az autó fényezését, rosszabb esetben fakul a kocsi színe.

A kocsik többségében már található klímaberendezés, melynek évenkénti tisztítását is érdemes a tavaszi nagytakarítással együtt elvégeztetni. A klímában ugyanis olyan baktériumok tenyészhetnek ki, melyek megtámadhatják a tüdőt: a légionárius betegség egy olyan nem tipikus tüdőgyulladás, amelyre például nem hat a penicillin, s akár halálos is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!