Közélet

2011.03.24. 07:00

Közel a megyék összeomlása, hitellel a csődbiztos ellen

Somogy országosan a harmadik legnagyobb hiánnyal, kétmilliárd forinttal fogadta el a költségvetését.

Balassa Tamás

Egyre kevésbé valószínű, hogy sérülés nélkül megúszható a megyei önkormányzatok pénzügyi ellehetetlenülése. A csődközeliség országos, a megyék pengeélen táncolnak, s közben igyekeznek nem elsőként elvérezni, s elkerülni az „első bedőlt megye” státuszt. Az elmúlt években hatmilliárdot szorított magán, hivatalán és intézményein Somogy közgyűlése, de ez sem elég. A szorítás folyamatos. A számlákat a fizetési felszólítások sorrendjében fizetik, s bár híre ment, nincs veszélyben a 3500 alkalmazott fizetése. Nem úgy a nágocsi lakásotthon: bezárását tervezik, amivel bezárna a helyi iskola is. A felháborodás óriási. A szennai lakásotthon átszervezési terve ellen a tiltakozás mellett aláírásgyűjtés indult.

A megyei önkormányzatok ez évi hiánya 33,3 milliárd forint, amiben Somogy kétmilliárddal veszi ki a részét. A megye ezzel országosan a harmadik legnagyobb hiánnyal fogadta el a költségvetését a 8,1 milliárdos Pest és a 3,2 milliárdos Békés után.

Somogy helyzete magához képest sem rózsás: a tízmilliárdos korábbi kötvénykibocsátást az idén újabb 1,2 milliárdos követ, amiből százmilliók mehetnek kényszerűen működésre. Ez sem példátlan: Zalában a hárommilliárdos kötvénykibocsátás felét, havonta mintegy százmilliót emészt föl a működési költség. Működést hitelből finanszírozni: ennél semmi sem drágább, legfeljebb a csőd. A csődbiztos kinevezése ugyanis uniós fejlesztéseket akaszthat meg.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A megyei önkormányzat minden fillérnek megnézi a helyét. A nágocsi és a szennai lakásotthon bezárását tervezik
[/caption]

Napok óta rebesgetik: Somogyban is nagy a baj. Az intézmények filléres beszerzési gondjait tetézi, hogy a közüzemi számláik befizetését a kikapcsolási felszólítások függvényében tudja teljesíteni a kiskincstár. A megyei vezetés nemrég az E.ON-nal tárgyalt arról, hogy az időseket ellátó, gyermekeket nevelő intézmények világítása, fűtése ne kerüljön veszélybe. A legnagyobb baj Pest megyében van, ahol Tállai András, a szaktárca államtitkára szerint szinte bizonyosan elkerülhetetlen lesz az adósságrendezési, vagy csődeljárás. Az önkormányzat az étkeztetéssel, közüzemi díjakkal, tavalyi tankönyvekkel, adóval és járulékkal adósa az államnak és a szolgáltatóknak. Ez az MTI összeállításából derül ki, melyben a közszolgálati hírcentrum országos áttekintést adott a gondokról.

Veres Zoltán sajtófőnök minderről azt mondta: „a Somogy Megyei Önkormányzat rendkívül fegyelmezett gazdálkodást folytat, mely során minden fillérnek megnézi a helyét, minden területen visszafogta magát a költésből. 60 napon túli közüzemi és elmaradt bértartozása nincsen. Ezek kifizetése mindig is elsődlegességet élvez. Minden beérkező számla jogosságát alaposan megvizsgáljuk, mert az adófizetők pénzével történő felelős gazdálkodás a legfontosabb.”

A megyék helyzete a felerészben dotált gyermek- és ifjúságvédelem, valamint a gyógypedagógiai iskolák területén kritikus. Bevételi oldalon kemény csapás volt, hogy az ingatlanpiac forgalomcsökkenése miatt felére zuhantak az illetékbevételek.

A megyerendszer összeomlását eddig csak a hitelfelvétel és egyéb bevételszerzési lehetőségek akadályozták meg, mondják bennfentesek. Mások azt vélelmezik, hogy a vármegyék évek múlva az alkotmány lapjaira szorulnak vissza, s erős városok mellett, a járások 2013-as létrehozásával történelmi szólammá ürülnek ki.


Nágocson a Móra örökösei utolsó állásaikat veszíthetik

Hatvan százalékos állami finanszírozás, a gondozotti létszám csökkenése: e két tétellel támasztja alá az előterjesztő, hogy miért kell folytatnia a lakásotthonok bezárását. Kissé eufémisztikusan a gyermekvédelmi fejlesztési terv 2010. évi felülvizsgálata beszél a bezárásról. A Margaréta megszüntetése után két bezárást terveztek: Szennáét és Nágocsét. Nágocsét még mindig tervezik. Pap Imre polgármester nem kíván az április elsejei közgyűlés döntése, s Gelencsér Attila elnöktől kért személyes beszélgetés elé menni (az elnök az alkotmányozás pénteki beszédére készül a fővárosban. A szerző), de községe érdekében nem zárkózott el a nyilatkozattól.

Óriási a felháborodás – mondta Pap Imre. – Az előterjesztés megalapozatlan, hamis adatokat tartalmaz. A közgyűlés elnöke ezt nem láthatta, s így nincs tisztában a tényekkel.
Nágocson 1997-ben szenvedték meg a szép múltú, nagylétszámú Móra Ferenc Gyermekotthon leépítését. Negyvenen kerültek utcára. Bár itt voltak szakemberek, mégis másutt vették kettesével a lakásotthonokat. Nágocsra egy került. S most ez is eleshet a „számháborúban”.
A fennmaradás határán próbáljuk fenntartani az iskolát, ha elkerülnek a gyerekek, nem lesz hová hátrálnunk, iskolabezárás lesz – mondja Pap Imre.Szenna polgármestere, Salamon Gyula tiltakozó levelet küldött, amint a múlt héten megtudta az átszervezés tervét, (Szennára kollégisták kerülnének a mostani bentlakók helyett), időpontot kért a találkozásra. A falu egyemberként lépett föl, aláírásgyűjtés indult. A lakói nem tudnak a tervről.

Maku Márta lakásotthon-vezető a szerény, de takaros házban annyit mond: a működés 14 éve alatt a mai napig sokan érkeznek vissza gyerekeikkel Szennára, ami nekik a család, az otthon melege volt. Kifelé menet egy nyolcadikos szennai legény egy 2,5 évest ölelget: Kevin nem testvére, de Kevint mindenki kisöccseként szereti...

Ember legyen - a szerző kommentárja

„Laci értelmes, de nagyon nehezen kezelhető gyermek volt. Igencsak megszenvedtük a beilleszkedést. Egyik beszélgetésünkkor azt mondta: „Miért legyek jobb? Én nem kellek senkinek!” Mit mondjak? Még ma is belefacsarodik a szívem, ahogy a kiégett gyermek hangja cseng az emlékeimben. Aztán teltek az évek, küzdöttünk érte a suliban, küzdött az Otthon (le a kalappal előttük), küzdött a falu. Mit ad Isten, egyik este Laci fiam „rám köszönt” az interneten. Mondja, hogy dolgozik, párja van, lakásra gyűjt, tisztességes, szép család az életcélja. Ekkor árultam el neki, hogy mennyire szorítottam érte, hogy EMBER legyen. A válasza ez volt: “Köszönöm, Brigi néni. Úgy érzem, azzá váltam. És ezt magának, Géza bácsinak és azoknak a szennai embereknek köszönhetem, akik nem hagytak cserben. Remélem, be tudom bizonyítani, hogy érdemes volt.” Szenna, lakásotthon, 2011.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!