Közélet

2011.03.26. 13:36

Óraátállítás: egy órával kevesebbet alhattunk az éjjel

A mai napig vitatkoznak arról a kutatók, hogy a számok alapján van-e értelme az óraátállításnak, de az emberek közérzete általában jobb lesz tőle, mert tudatosul bennük, hogy jön a nyár, a jó idő és a napsütés.

Sonline

Március 27-én, vasárnap hajnali 2 órakor kellett 3 órára igazítanunk az óráinkat!

Franciaországban vezették be először az óraátállítást 1976-ban, Magyarországon 1980 óta alkalmazzák a nyári időszámítást, melynek legfőbb célja az energiaspórolás. A nyári-téli időszámítást jelenleg egy kormányrendelet szabályozza, amelyet az Unió tagállamaiban érvényes szabályhoz igazítottak. Eszerint a nyári időszámítás minden év március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart.Ma már megoszlanak a vélemények az óraátállítással kapcsolatban, mivel az energiafogyasztásunk jelentősen megváltozott 1980 óta. A modern energiahálózatok és a közvilágítás automatikusan működnek, vagyis a lámpák bekapcsolása a sötétedéssel együtt történik meg. Emellett jócskán megnövelte az energia felhasználásunkat a különböző háztartási gépek, televízió, számítógépek használata.

Az óraátállítás sokaknál fejfájást, rosszkedvet és levertséget okozhat, bár az időzónákon átívelő repülős utak tapasztalatai alapján az egy óra eltérést nagyjából egy nap alatt megszokja a szervezetünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!