Közélet

2011.03.28. 14:37

Rom helyett menedék, gyermekállam Bodrogon

A romos Nádasdy-kastélyban helyezték el egykor a sajátjuk mellett befogadott gyerekeket nevelő családokat. Van olyan óvónőjük, aki ott volt óvodás.

F. Szarka Ágnes

Nagy a vendégjárás a bodrogi oktatás központban. Külföldi és hazai segítők, önkéntesek adják egymásnak a kilincset. Az iskola építésekor az észak-írországi presbitériumból jöttek munkások és még adományt is hoztak, most pedig amerikai diák önkénteseket várnak, akik rendhagyó nyelvórákkal segítik az oktatást.

A Bodrogi Oktatási Központ olyan, mint állam az államban. Paróczi Zsolt igazgató szerint inkább álom az államban. A csoda megvalósulása az intézmény egyedülálló létrehozásában keresendő. A romos Nádasdy-kastélyt még 1985-ben vásárolta meg a Menedék Alapítvány. Itt helyezték el azokat a családokat, akik a sajátjuk mellett több állami gondoskodásban lévő gyermeket is neveltek. A gyermekek az alapítványi iskolába jártak.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Rom helyett menedék, gyermekállam Bodrogon
[/caption]
Kora délután érkeztünk az iskolába. A gyermekek egy része már túl volt az ebéden, a hangokból ítélve az épületben valahol fuvolaórát tartottak. A falak meleg narancssárga színe inkább egy otthon képét vetítették elénk, mint egy iskoláét. Erre emlékeztet az aulában elhelyezett ülőgarnitúra is.

– Ezt is, mint szinte mindent ajándékba kaptuk – mondta Paróczi Zsolt igazgató. – Több mint negyed évszázada terveztük az iskolakomplexum megvalósítását, de nagyon kevés volt a pénzünk. Viszont nagy volt a lelkesedésünk és nagyon sok az önkéntes támogatónk. Önzetlen embereknek köszönhetjük a fennmaradásunkat, akik munkával, építőanyaggal és minden mással segítettek bennünket. Jöttek a településről, az ország más részéről, de még külföldről is. Volt olyan pedagógusunk, aki egy éven át ingyen tanított.– Ami itt elkészült, abban szinte nincs állami támogatás, mindent úgy kaptunk – tette hozzá az igazgató. – Isten megsegített bennünket. Annyi csodát átéltünk, hogy elmondani sem lehet. Mi nem szerveztünk adománygyűjtést, nem kértünk senkitől semmit. Akik megfordultak itt, úgy látták, hogy érdemes ezt támogatni.
Így jött létre a Bodrogi Oktatási Központ, melyek fenntartója a "Jó az Úr" Bodrogi Baptista Gyülekezet. Az intézmény működési elvében, törekvéseiben továbbra is megegyezik a Menedék Alapítvány alapelveivel.
– Keresztény elkötelezettségűek vagyunk – folytatta Paróczi Zsolt. – Családias hangulatú, a szülőkkel szoros kapcsolatot tartó az intézményünk. A gyerekek otthon érzik magukat, de tanulnak, fejlődnek.
– A kezdetekben állami gondoskodásban lévő gyerekek kerültek családokhoz, ahol a saját, vérszerintiekkel együtt akár 10-12 fiatalt is neveltek. Az ő segítségükkel hoztuk létre először az óvodát, majd a régi iskolát – emlékezett vissza az igazgató. – Ma már egyre kevesebben vannak állami gondoskodásban. A kastély hajdani lakói megnőttek, tovább tanultak, családot alapítottak, és letelepedtek a faluban. Van olyan óvónőnk, aki ott volt óvodás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!