Közélet

2011.03.23. 07:00

Százmilliárdos áfahúzás, olcsóbb hústól hígul a költségvetés

Több élelmiszeripari termék olcsóbbá válhat, ám a változás több százmilliárd forintos kiesést jelenthet a költségvetésben.

Harsányi Miklós

Elképzelések szerint a tejre, a kenyérre, a baromfi- és a sertéshúsra terjedne ki a kedvezményes áfa. A jelenlegi 25, illetve 18 százalékos forgalmi adót kívánja mérsékelni az agrártárca.

– Na végre, ez egy normális döntés lenne – reagált megkeresésünkre Mezey István, a kaposvári Kaffka húsipari kft. ügyvezető igazgatója. Szerinte több kedvező hatása lehet annak, ha bevezetnék az öt százalékos áfát. Ezek közül az egyik, hogy hozzájárulna az élelmiszeripar kifehéredéséhez. Mezey István szerint ugyanis igen sok illegális vagy a szabályokat semmibe vevő cég működik jelenleg is. A magas, 25 százalékos áfával még kifizetődő lehet trükközni, ám ha ezt leszállítják az ötödére, akkor már feltehetően kevésbé vetemednek csalásra az ügyeskedő alakok. A felvetésre, miszerint a kormányzaton belül vitához vezethet az áfacsökkenés, Mezey utalt rá: korántsem biztos a tetemes, nagyjából 240 milliárd forintra becsült költségvetési hiány. Ugyanis ha az eddig feketén vagy a szürkegazdaságban működő élelmiszeripari vállalkozások törvényesen dolgoznak, úgy egészen bizonyosan emelkednek a bevételek. S ha olcsóbb lesz a termék ára, nyilván több élelmet vásárol a lakosság, és ezzel együtt végső soron az állam is jól járhat.

A kereskedelmi szövetség is támogatná az áfacsökkentést. Beszámolók szerint Vámos György, a szervezet elnöke minden olyan javaslattal egyetért, amely erre irányul. Exner Zoltán, az agrárkamara somogyi elnöke aláhúzta: a mélyponton lévő élelmiszeriparnak megváltást hozhat a döntés. Azzal viszont egyetért, hogy feltétlenül érdemes alapos hatástanulmányt elvégezni a végleges döntés előtt.

– Luxus termékekről nem lehet szó, kizárólag napi alapélelmiszereket érinthet a kedvezményes áfakulcs – jelezte Exner Zoltán, hozzátéve, hogy szociális szempontból is lényeges lehet a határozat.



Pintér János, a kaposvári Zselichús Kft. igazgatója úgy látja: bizonyosan olcsóbb árak fogadják majd a boltokban a vásárlókat. Igaz – tette hozzá –, ehhez az is szükséges, hogy időközben ne menjenek fel a beszerzési árak.


Tárcaközi egyeztetések

– Az élelmiszerek áfacsökkentésének kérdésével a Vidékfejlesztési Minisztérium kiemelten foglalkozik – tájékoztatta a szerkesztőségünket a szaktárca. Közölték: a kérdés szakmai megalapozása érdekében már tavaly szakmai munkacsoport állt fel, amely elvégezte a szükséges háttérmunkát.

A szociális szempontból is alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra történő csökkentésére vonatkozóan a Vidékfejlesztési Minisztérium valóban készített javaslatokat a kormány részére. A potenciálisan érintett termékkörről, a megvalósítás feltételeiről még jelenleg is tárcaközi egyeztetések zajlanak annak érdekében, hogy mind szakmailag, mind költségvetési szempontból megfelelő javaslatok kerülhessenek a kormány elé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!