Közélet

2011.03.22. 07:13

Vágányoldás: vége a korlátozásnak, tovább döcög a kisvasút

A mesztegnyői kisvasút bizonytalan sorsa miatt átmeneti üzemszünet állította parkolósínre a szerelvényeket.

Vigmond Erika

Március 15-től azonban újra menetrend szerint közlekedik a kisvasút Mesztegnyő és Felsőkak között, amit a Sefag Zrt. nagybajomi erdészete üzemeltet. Épp egy éve számoltunk be róla, hogy az utasforgalom csökkenése, valamint pályakarbantartás miatt átmeneti üzemszünetet rendeltek el. Csak külön kérésre állt ki a vonat időnként a parkolósínekről.

Az utasforgalom csökkenésében az is közrejátszott, hogy megszűnt a Balatonszentgyörgy-Somogyszob közötti vasútvonalon a személyszállítás. Sok kiránduló ezzel érkezett Mesztegnyőre, s szállt át a kisvasútra. A bizonytalan sors miatt a mesztegnyői önkormányzat is felvetette azt az alternatívát, hogy átvenné a kisvasutat, mivel a településnek és a térségnek is szüksége van rá.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Márciustól újra járnak a vonatok
[/caption]

Nagy László Péter polgármestertől megtudtuk: igazából Mesztegnyő csak erején felül tudta volna működtetni a kisvasutat, ezért képviselőtestületi döntéssel is megerősítették, hogy nem tudja vállalni a település az ezzel járó nehézségeket. Szerencsére a Sefag Zrt. továbbra is üzemelteti, így a jövőben is programokat, rendezvényeket építhetnek rá, hiszen a 1925 óta működő kisvasút, sajátos turisztikai attrakcióként is végérvényesen összefonódott Mesztegnyő nevével.



Takács József erdészeti igazgató arról beszélt: a szerelvényeket felújították, s még egy, jelenleg képzésen résztvevő mozdonyvezetőt is beállítanak. Március közepétől a hivatalos MÁV kiírásban is szereplő időpontokban: keddi és pénteki menetrend szerint közlekedik rendszeresen a kisvasút, különvonatként pedig igény szerint indítják.

Címkék#Mesztegnyő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!