Közélet

2011.04.25. 14:08

Húsvéti látványosság: mini mozdonyok száguldottak a síneken

Zakatoló mozdonyok és száguldó szerelvények: a terepasztalon kígyózó mini vonatok mindenkit elvarázsoltak a hétvégén Kaposváron.

Harsányi Miklós

A Verebélyi László vasúttörténeti egyesület húsvétvasárnap ingyenes tárlatra hívta a vasút szerelmeseit.
– Ez tetszik a legjobban – bökött Varga Dániel az M62-es mozdonyra. A hét éves kaposvári kisfiú édesapja, Varga Károly úgy tervezte, hogy tíz perc nézelődés után tovább állnak. Aztán a sok csoda láttán borult a családi program.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Mindenkit megcsodálta a kis vonatokat
[/caption]

– Magyarország legnagyobb teljesítményű dízelmozdonya – kezdte az M62-es bemutatását Brolly Péter tárlatvezető. Ebből annak idején 288-at vásárolt a MÁV, így a vasúttörténeti kollekcióból sem hiányozhat a piros mozdony.A hat négyzetméteres terepasztal alsó végére hét vágányt építettek, ezen öt teherszerelvény és három személyvonat haladt körbe-körbe. Egy, az eredetihez megszólalásig hasonló V43-as villanymozdony kavicsszállító vagonokat húz, az M62-es mögé olajszállító tartálykocsikat akasztottak. Huszonhét váltó, seregnyi picinyke ház és jármű tette élethűvé igazán a makett világot, ahol az M61-es Nohab volt az egyik ász.

Kemenczei Róbert, az egyesület elnöke büszkén említette: a terepasztalon minden kézi irányítású. Amíg világszerte ezen a téren is digitális forradalom söpör végig, addig ők a váltót, a vonatok sebességét és a kocsik rendezését egyetlen gombnyomással oldják meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!